Читај ми!

Saglasnost o deklaraciji moguća

Dogovor o tekstu deklaracije o Kosovu moguće je postići, uveren je predsednik Boris Tadić. Tim tekstom biće uvaženi i interes da se reši kriza na Kosovu i da se, kroz proces evrointegracija, poveća kapacitet države u odbrani državnih i nacionalnih interesa u toj pokrajini, objasnio je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da je moguće postići saglasnost o tekstu deklaracije o Kosovu, jer će tim dokumentom biti uvaženi, kako je rekao, i interes da se reši kriza na Kosovu i Metohiji i da se, kroz proces evrointegracija, poveća kapacitet države u odbrani državnih i nacionalnih interesa u toj pokrajini.

"Saglasnost je moguća. Ako su političari u Srbiji dovoljno odgovorni, imajući u vidu neophodnost rešavanja izazova na Kosovu i Metohiji i neophodnost da kroz proces integracija povećamo kapacitete da se izborimo za naše interese u toj pokrajini, onda će glasati za deklaraciju", rekao je Tadić novinarima.

Predsednik je rekao da su u pisanju deklaracije "sagledana oba ova interesa".

Komentarišući posetu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, Tadić je rekao da ne postoje novi uslovi za nastavak evropske integracije Srbije, ali da je zbog nje same potrebno otkriti ko je pomagao skrivanje haških optuženika.

Tadić je novinarima na otvaranju Sajma lokalne samouprave rekao da je veoma važno otkriti mrežu bezbednosne i eventualne političke podrške za skrivanje nekadašnjih haških optuženika.

"To je važno i zbog bezbednosnog sistema države, i zbog poštovanja vladavine prava", rekao je predsednik.

Tadić je rekao da je sa Bramercom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da mu je preneo da ima utisak da sve zemlje regiona nisu sa istim motivom sarađivale sa Haškim tribunalom.

Predsednik Srbije je ocenio da su neke države regiona sa Tribunalom sarađivale zato što im je to bila obaveza, dok je Srbija svoje obaveze ispunila zbog toga što poštuje vladavinu prava, i zato što je to njeno vrednosno opredeljenje.

"Ne možemo uspostaviti kvalitetnije i modernije društvo na prostoru jugoistočne Evrope ukoliko se saradnja sa Tribunalom u tim državama regiona ne podigne na viši nivo", rekao je Tadić.

Bramerc je posetio Beograd u okviru redovnih aktivnosti, uoči podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво