Читај ми!

Deklaracija DSS-a u parlamentu

Tekst Deklaracije o obnovi državotvorne politike na Kosovu i Metohiji, Demokratske stranke Srbije, stigao u srpski parlament. DSS u dokumentu traži prekid dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU i početak novih pregovora pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Demokratska stranka Srbije predala je Skupštini Srbije tekst Deklaracije o obnovi državotvorne politike na Kosovu i Metohiji, u kojoj se traži da Srbija prekine dijalog sa Prištinom pod okriljem Evropske unije i počne nove pregovora pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Poslanik DSS Slobodan Samardžić rekao je novinarima da je jasno da će sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji biti održana, ali ne i kada.

"Jasno je da će vlada podneti neki predlog deklaracije, ali se ne zna kada će to uraditi, iako se stalno licitira nekim danima i datumima", rekao je Samardžić i dodao da ima informaciju da vlada nema jedinstven stav o tekstu deklaracije.

Razlozi za prekid dijaloga sa Prištinom su, naveo je Samardžić, to što je Evropska unija na velika vrata uvedena u taj proces, očajni rezultati dosadašnjeg dijaloga, sporazumi koji su većinom nepoznati u tekstualnom obliku i koji ne idu u prilog ni Srbima na Kosovu, ni državi i to što su prištinske vlasti nasilno pokušale da izmene stanje na terenu.

U deklaraciji DSS koja ima šest tačaka, se traži i stavljanje van snage svih postignutih dogovora o slobodi kretanja lica i roba, kao i odbacivanje zahteva iz izveštaja Evropske komisije da Srbija normalizuje odnose sa Kosovom u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Smatramo da se u ovoj deklaraciji mora reagovati na to, jer Srbija nije u poziciji da normalizuje odnose, kada je Kosovo deo njene teritorije, rekao je Samardžić i istakao da bi uspostavljanje dobrosusedskih odnosa značilo da se Kosovo priznaje kao nezavisna država.

U deklaraciji se predlaže i da budu odbačeni zahtevi o ukidanju pararelnih struktura na Kosovu i Metohiji, kao i da se nagovesti da će predstojeći parlamentarni i lokalni izbori biti održani i na teritoriji Kosova i Metohije.

Deklaracijom se od Skupštine Srbije traži da podrži mirni protest Srba protiv nasilnog dovođenja albanskih carinika i policajaca na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво