Читај ми!

(Ne)izvesna podrška deklaraciji

Deklaracija o Kosovu najverovatnije će se naći pred Vladom u četvrtak, posle čega bi trebalo da se nađe pred poslanicima. Još je nejasno koje će od stranaka podržati taj dokument.

Vlada Srbije trebalo bi da najverovatnije u četvrtak usvoji Deklaraciju o Kosovu i Metohiji, a dva dana kasnije dokument će se naći pred poslanicima Skupštine, rekla je za RTS potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da će rešenje za prelaze Brnjak i Jarinje biti poznato čim Skupština da svoj stav o procesu razgovora sa posrednikom EU Robertom Kuperom.

Sadržaj Deklaracije o Kosmetu još uvek nije poznat, kao ni koje će od stranaka podržati dokument.

Neizvesnost je podgrejao stav Srpskog pokreta obnove, članice vladajuće koalicije, da Deklaracija neće dobiti podršku te stranke ukoliko bude "u šinama" izveštaja Vlade Srbije o događajima na severu Kosova i Metohije, rekao je funkcioner SPO-a Aleksandar Jugović.

"To nije uskraćivanje podrške Vladi Srbije, već pomoć za nastavak evropskog puta", rekao je Jugović, dodajući da poslanici još uvek nisu videli tekst deklaracije.

Uslov da SPO podrži Deklaraciju je, kako je objasnio, da se njome Srbi sa severa Pokrajine pozovu na uklanjanje barikada, da se obezbedi sloboda kretanja, da budu primenjeni svi postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine i da se zahteva hitan nastavak dijaloga.

Jelena Trivan kaže da je deklaracija u fazi priprema i konsultacija, a pošto je usvoji Vlada, o njoj bi se konsultovale i poslaničke grupe, što je važno, jer, kako kaže, to pitanje traži širi konsenzus nego što je prosta većina.

Trivanova je ocenila da je Kosovo "pitanje visokog emotivnog naboja", ali da su dosadašnje skupštinske debate uvek bile razumne, odmerene i završavale se širokim dogovorom.

Bez podrške SRS-a, DSS-a i LDP-a?

Deklaracija, kako sada stvari stoje, neće imati podršku ni opozicionih stranaka - SRS-a, DSS-a i LDP-a.

Demokratska stranka Srbije je Skupštini predložila sopstvenu deklaraciju, kojom je predložila prekid pregovora Beograda i Prištine, stavljanje van snage dogovorenih rešenja u tom dijalogu, kao i odbijanje zahteva da Srbija normalizuje odnose sa Kosovom i Metohijom.

Poslanik SRS Aleksandar Martinović podsetio je da je ta stranka do sada podržavala sve deklaracije o Kosovu I Metohiji, jer je to pitanje, kako smatra, od državnog značaja, a ne stranačko pitanje.

Martinović je rekao i da je uslov SRS za podršku novoj deklaraciji suspendovanje svih sporazuma Beograda i Prištine, otkazivanje gostoprimstva Euleksu i da se pregovarački proceš vrati tamo gde mu je mesto - pod okrilje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da je deklaracija na kojoj radi vladajuća većina "najveća pretnja evropskoj budućnosti Srbije", jer se tu radi, kako smatra, o odbrani politike koja je definitivno poražena.

Jovanović je dodao da je potrebna deklaracija koja će pre svega voditi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji, Srbima koji su "žrtva beogradske politike, koji su izvedeni na barikade i koji su taoci nemoći vlasti na promenu kursa društva".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво