Читај ми!

Srbi i dalje na barikadama

Posle mirne noći i dana, večeras se dogodio incident na barikadi u Jagnjenici. Vojnici Kfora pokušali da postave bodljikavu žicu na autobus koji služi kao barikada, u čemu su ih sprečili građani. Kfor je potom upotrebio suzavac. Rano jutros, vojnici dovezli bager do te barikade, ali nije bilo akcija na njenom uklanjanju.

19.30 - Srbi autobusom ojačali barikadu na Jagnjenici. Kfor pokušao da razvuče bodljikavu žicu i upotrebio suzavac.

17.45 - U Beogradu počeo sastanak predsednika Borisa Tadića sa čelnicima opština sa severa Kosova.

16.50 - Srbi u mestu Banje kod Brnjaka postavili novu barikadu.

09.58 - Predsednici opština sa severa Kosova razgovaraće danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Sastanak je zakazan za 18 časova, potvrđeno RTS-u.

06.05 - Pripadnici Kfora izvršili smenu dežurne jedinice, a vozač bagera posle petnaestak minuta ugasio motor vozila i izašao iz kabine. 

05.50 - Bager pripadnika Kfora došao je u 05.40 sati do barikade u Jagnjenici, javlja reporter RTS-a sa Kosmeta.

Pripadnici Kfora upotrebili su, oko 19 časova, suzavac protiv građana koji su sprečili vojnike u pokušaju da prošire zonu bezbednosti na barikadi u mestu Jagnjenica na teritoriji opštine Zubin Potok.

Nemački vojnici Kfora pokušali su da opkole barikadu i na taj način prošire zonu bezbednosti na punktu ispred barikade koju su građani postavili pre više sedmica.

Vojnici su nameravali da bodljikavom žicom obuhvate barikadu od kamiona, odnosno dospeju do druge barikade od autobusa. Barikada u mestu Jagnjenica, koja vodi ka Brnjaku, sastoji se od kamiona, i potom još jednog zida od autobusa.

Građani su odmah potrčali ka kamionima i sprečili spuštanje bodljikave žice, odnosno postavljanje žice na autobuse.

Vojnici Kfora jutros su, u 05.40, dovezli bager na barikadu u Jagnjenici. Posle pokreta Kfora oglasile su se sirene, ali se ispostavilo da nije reč o intervenciji, već samo o smeni dežurne jedinice.

Inače, pripadnici Kfora ceo dan proširuju svoj punkt iza barikade u tom mestu, tamo gde su zaustavljeni od srede uveče. Vojnici su bagerima iskopali veći prostor u brdo koje ih je ograničavalo u postavljanju šatora i mehanizacije.

Na ostalim barikadama tokom noći je bilo birno, a zabeležena je jedino aktivnost Kfora u Zupču. Na oko 100 metara od barikade došlo je nekoliko vozila Kfora, zadržali su se desetak minuta, a posle toga vratili 50 metara unazad i tu se zaustavili. Sačekali su 15 minuta i vratili se u bazu.

Pripadnici francuskog kontingenta Kfora propuštali su tokom dana vozila preko alternativnog puta iznad administrativnog prelaza Brnjak. Na barikadi kod Zupča trenutno nema vozila Kfora.

Inače, Srbi su i dalje su na barikadama, gde se smenjuju dežurajući uprkos kiši i hladnom vremenu.

Građani na severu Kosova postavili su posle podne novu barikadu na putu ka prelazu Brnjak na teritoriji opštine Zubin Potok.

Nešto posle 16 časova, izručeno je nekoliko kamiona zemlje preko magistralnog puta koji vodi od Zubinog Potoka do Brnjaka i ta barikada, kako kažu okupljeni Srbi, biće "selektivna", odnosno neće u potpunosti onemogućiti saobraćaj, već samo kretanje Kfora i Euleksa.

Sinoć je, da podsetimo, sastanak predsednika srpskih opština sa severa Kosova sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i šefom Euleksa Gzavijeom De Marnjakom završen je bez dogovora.

Euleks je na sastanku u Kosovskoj Mitrovici zatražio bezuslovnu slobodu kretanja.

Predsednici opština su tražili od Euleksa da ne prevozi kosovske carinike i policajce na administrativne prelaze, dok su šefa Kfora zamolili da obustavi akcije uklanjanja barikada i da ne primenjuje silu.

Pregovori čelnika srpskih opština i Kfora u sredu, takođe, nisu uspeli. Pripadnici Kfora su nakon toga počela da uklanjaju barikadu kod Jagnjenice. Kfor je u više navrata upotrebio suzavac.

U noći između petka i subote Kfor je po drugi put u tri dana pokušao da deblokira putne pravce preko Zupča i Jagnjenice u opštini Zubin Potok ka administrativnom prelazu Brnjak.

U tim akcijama učestvovale su jedinice koje su u četvrtak u noć stacionarane u neposrednoj blizini barikada.

Posebna jedinica koja je, prošle noći, došla iz pravca Prištine i Vučitrna i uputila se prema Rudaru (prvac prema Jarinju) zaustavljena je u mestu Dudin krš. Jedinica se posle par sati povukla sa tog pravca.