Читај ми!

Sa Rudara na Jagnjenicu i Zupče

Kfor ponovio i u Zupču manevar prilaska i odstupanja od barikada što je ranije, tokom noći, demonstrirao kod Jagnjenice i Rudara. Srbi u sva tri slučaja mirnim protestom sprečili deblokadu puteva prema Jarinju i Brnjaku.

15.05 - Počeo sastanak predsednika srpskih opština sa severa Kosova sa komandantom Kfora i šefom Euleksa.

13.20 - Sastanak predsednika srpskih opština sa severa Kosova sa komandantom Kfora i šefom Euleksa, biće održan u 15 časova u Kosovskoj Mitrovici, javio reporter RTS-a.

05.15 - Pripadnici Kfora se povukli 150 metara unazad od barikade ispraćeni aplauzom okupljenih Srba.

04.45 - Vojnici Kfora stigli na tri metra do građana koji su posedali na asfalt i odbijaju da se pomere ispred barikade. Mađarski vojnici tražili da se novinari udalje od njih i pretili im suzavcem.

04.15 - Jedinice Kfora stacionirane ispred Zupča krenule su prema barikadi u tom mestu. 

02.13 - Napeto oko barikade kod Jagnjenice. Kfor, izgleda, pokušava da ukloni prepreke. Okupljen veliki broj Srba. Aktivirani uređaji za ometanje mobilnih mreža 064 i 063.

01.35 - Pripadnici Kfora se povukli prema Prištini. Srbi ispratili Marokance aplauzom.

00.35 - Sirene u Zvečanu. Srbi i dalje idu ka barikadama. 

00.25 - Kfor utvrđuje svoj punkt i kod Jagnjenice, u opštini Zubin Potok, javlja reporter RTS-a.

Igra testiranja živaca se nastavlja. Mađarski vojnici iz sastava Kfora, koji se od pre dva dana nalaze ispred Zupča formirali su kordon i krenuli jutros oko četiri sata ka barikadi u tom mestu. Iza njih se kretao konvoj sa vozilima. Pošto su se meštani u velikom broju okupili pripadnici Kfora su se povukli na polazne pozicije.

Pripadnici Kfora su nešto pre dva sata iza ponoći pokušali bagerom da deblokiraju put u Jagnjenici prema Brnjaku, ali su ih okupljeni Srbi sprečili ne dozvoljavajući vojnicima da pomere poprečeni kamion, javljaju reporteri RTS-a sa lica mesta.

I marokanski vojnici iz sastava Kfora proveli su, od ponoći, dva sata naspram srpske barikade kod mesta Dudin krš i, bez ikakve intervencije, posedali u džipove i vratili se u bazu južno od reke Ibar. 

Ta jedinica je pre ponoći krenula ka barikadi u mestu Rudare i, verovatno dalje ka administrativnom prelazu Jarinje, ali su je Srbi zaustavili na betonskoj barikadi u mestu Dudin krš.

Okupljeni su skandirali: "Srbija, Srbija" i "Idite kući", ali tokom dvočasovne akcije Kfora nije bilo nikakvih incidenata.

Sa građanima su bili i Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan i Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, koji je rekao da je Kfor pokušao da isprovocira Srbe da bi odustali od sastanka sa komandantom Erhardom Drevsom.

U konvoju Kfora bilo je oko 30 vozila. Marokanski vojnici nosili su oružje i opremu za razbijanje demonstracije, odnosno kacige sa vizirom, maske i štitove, kao i patrone suzavca. 

Nedugo posle dolaska Kfora na Dudin Krš, u Zvečanu su se oglasile sirene za uzbunu i meštani su krenuli ka barikadi.

Istovremeno, Kfor je utvrđivao vlastiti  punkt kod Jagnjenice, u opštini Zubin Potok. Razvučena je bodljikava žica preko kamiona kojim je bio blokiran prolaz konvoju Kfora.

Kfor od pre dva dana pokušava da ukloni barikade na teritoriji opštine Zubin Potok u čemu nije uspeo zbog mirnog protesta građana.