Читај ми!

Reagovanja na akciju Kfora

Vlada Srbije pozvala sve pripadnike međunarodnih misija na Kosovu na uzdržanost, a lokalno stanovništvo da ne reaguje na provokacije. Opozicija insistira da se u Skupštini raspravlja o situaciji na severu Kosmeta. EU podržava akciju Kfora i Euleksa, ali poziva sve strane da ostanu smirene i izbegnu nasilje.

Jutrošnja akcija Kfora i pokušaj uklanjanja barikada nedaleko od prelaza Brnjak izazvali su brojna reagovanja domaćih političara, ali i predstavnika međunarodne zajednice. Vlada Srbije poziva Kfor i Euleks da budu uzdržani, dok predstavnci Evropske unije smatraju da je neophodno omogućiti slobodu kretanja na severu Kosova i Metohije. Poslanici opozicionih stranaka traže da Skupština Srbije što pre raspravlja o situaciji na severu Pokrajine.

Vlada Srbije uputila je danas poziv svim pripadnicima međunarodnih misija na Kosovu da budu uzdržani i da ne upotrebljavaju silu, a lokalnoom stanovništvu da ne reaguje na provokacije kako bi se izbegli incidenti. 

Direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović rekao je na konferenciji za novinare da Vlada insistira da se smire tenzije na severu Kosova i uspostavi komunikacija Kfora i lokalnog stanovništva.

"Moraju da se izbegnu incidenti i stvari vrate za pregovorački sto", rekao je Mihajlović i  pozvao međunarodne snage da zaštite stanovništvo na severu Kosova.

"U stalnom smo kontaktu sa opštinama na severu Kosova i Metohije, EU, UN i NATO kako bi se smirile tenzije i Kfor nastavio razgovore sa lokalnim stanovništvom", rekao je Mihajlović.

Vlada Srbije insistira da se Kforu omogući redovno snabdevanje i normalno funkcionisanje pod uslovom da ta misija deluje statusno neutralno.

Mihajlović je potvrdio da je Vlada Srbije obaveštena o incidentu u selu Dobruša kod Peći, gde je jedan Srbin ubijen, dok su dvojica ranjena.

"Prema našim informacijama, napali su ih Albanci", naveo je Mihajlović i zatražio od Euleksa da sprovede istragu i privede počinioce pravdi.

Akcija Kfora ne doprinosi normalizaciji odnosa 

Ministar Goran Bogdanović rekao je da akcija Kfora ne doprinosi miru, normalizaciji odnosa i dijalogu i da će Srbi nastaviti mirnim putem da se bore za svoje legitimne interese.

Noćašnji događaji u Zubinom Potoku, kako je ocenio Bogdanović, ne idu u prilog miru, dijalogu i pronalaženju rešenja koje bi omogućilo da se normalizuju odnosi sa Kforom.

"Apelujem na Kfor da na bilo koji način ne upotrebljava silu i da se silom ne odupire miran protest srpske zajednice", rekao je Bogdanović.

Prema Bogdanovićevim rečima, ono što je najbitnije jeste da su Srbi rešili da se mirnim putem bore za svoje legitimne interese i da ne žele da na bilo koji način ulaze u sukobe sa Kforom, ali su istovremeno spremni da sa Kforom nađu zajednički jezik.

I ministar Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović apelovali su na srpsku zajednicu da ne naseda na provokacije. 

Stefanović pozvao predstavnike lokalnih samouprava da otpočnu razgovore o omogućavanju snabdevanja toj misiji.

"Mislim da bi bilo korisno kada bi ti razgovori počeli već sada, jer je snabedavnje Kfora u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom", istakao je Stefanović.

Mogućnost da se i Euleksu omogući sloboda kretanja, na šta Srbi sa severa ne pristaju, treba ostaviti za politički dogovor o Jarinju i Brnjaku koji će, kako kaže Stefanović, uslediti čim se postigne dogovor lokalnog stanovništva i Kfora.

"Političko rešenje za Brnjak i Jarinje, kada se donese, biće zvaničan stav države Srbije, koji će dobiti potvrdu u nadležnim organima, a kada zaživi, neće biti potrebe za bilo kakvim barikadama", objasnio je Stafanović.

Očuvanje mira i nastavak dijaloga 

I šef diplomatije Vuk Jeremić pozvao je građane na severu Kosova da ne pribegavaju drugim sredstvima osim mirnih protesta, a Kfor i Euleks da se uzdrže od primene sile i da se pridržavaju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i Plana u šest tačaka Ban Kimuna.

Jeremić je rekao da je država Srbija u bliskom kontaktu sa svim međunarodnim faktorima i da koristi sva diplomatska sredstva kojima raspolaže kako bi stvorila uslove da se kriza na Kosovu reši mirnim i demokratskim sredstvima.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je Srbija je "životno zainteresovana da se na Kosovu i Metohiji sačuva mir i nastavi dijalog i da se što pre dođe do rešenja svih spornih situacija".

Dačić se, posle susreta u Parizu sa francuskim kolegom Klodom Geanom, zauzeo za organizovanje međunarodne konferencije, koja bi uvažila legitimne interese Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Reagujući na akciju Kfora, poslanici LDP-a, SRS-a, DSS-a i NS-a zatražili su da republički parlament već danas raspravlja o situaciji na severu pokrajine, kao i da hitno bude sazvana sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost.

Međutim, predsednica Skupštine rekla je da po Poslovniku parlament danas nije mogao da raspravlja o situaciji na Kosovu, a da debata radi debate koja nema za svrhu donošenje nekog akta nije sadržaj rada Skupštine. 

Predstavnici Demokratske stranke optužili su opoziciju za političku zloupotrebu Kosova i Metohije.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija apelovala je na stranke da pitanje Kosova i Metohije ne koriste za političko nadmetanje, već da se "o tom pitanju razgovara odgovorno". 

Opozicija o barikadama i crvenim linijama 

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da su danas nečija deca na barikadama, a da parlament ima obavezu prema narodu na severu Kosova, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je doneo rezoluciju koja ih je gurnula na barikade.

DSS je rukovodstvo Skupštine upitao kako je moguće da parlament ostane nem na događaje na severu Kosova, te zatražio da se o tom pitanju raspravlja odmah danas.

Nova Srbija apeluje da se hitno održi sednica Odbora za odbranu i bezbednost, koja bi bila otvorena za javnost, a na kojoj bi najodgovorniji ljudi u državi saopštili da li je došao "Dan D" i da li su pređene "crvene linije".

I radikali su zatražili sednicu Skupštine Srbije, kako bi se na njoj odlučilo šta sada treba učiniti i kako građane na Kosovu i Metohiji zaštiti. Na zahtev SRS-a sednica Kolegijuma Skupštine Srbije zakazana je za 24. okobar.

Naprednjaci smatraju neprimerenim da se razgovara o "nebitnim zakonima dok se Kfor neprijateljski ponaša prema Srbima na Kosovu".

Zakazivanje sednice o Kosovu zatražio je i Srpski pokret obnove, koji ocenjuje da dramatično stanje na severu Kosova preti eskalacijom sukoba i da treba sazvati i sednicu Odbora za odbranu i bezbednost kako bi se formulisala "realnija politika" prema Kosovu i Metohiji.

Na insistiranje poslanika opozicije da parlament ne raspravlja o predloženom zakonu o biološkom oružju, već o situaciji na Kosmetu, predsedavajuća sednicom Gordana Čomić saopštila je da će sednica teći onako kako je planirano. Poslanici opozicije potom su napustili sednicu parlamenta.

Američki ambasador o akciji Kfora 

Današnju akciju Kfora osudio je gornji dom ruskog parlamenta, dok američki ambasador na Kosovu Kristofer Del kaže da je nezadovoljan ponašanjem nekih estremnih grupa koje se suprotstavljaju uklanjanju barikada na severu Kosova.

"Žao mi je da neke grupe srpskih ekstremista ne dozvoljavaju funkcionisanje reda i zakona na severu", rekao je američki ambasador u Juniku na zapadu Kosova, prenosi Beta.

Del je naveo da je Kfor na Kosovu kako bi obezbedio sigurnost građana i da deluje u skladu sa rezolucijom 1244.

Kristofer Del je ocenio kao "strašno" to što je u akciji na uklanjanju barikada u blizini sela Jagnjenica povređeno deset pripadnika mirovnih snaga.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je operacija ukljanjanja barikada i oslobađanje puteva na severu institucionalna obaveza kosovskih institucija u uspostavljanju reda i zakona, stvaranja bezbednosti, integrisanja i održivog razvoja na severu Kosova.

Tači je dodao da kosovska vlada poštuje kontinuiranu posvećenost snaga Kfora i Euleksa, u okviru njihovih mandata, u ispunjavanju obaveze za uspostavljanje zakonitosti i ustavnosti u severnom delu Kosova.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи