Читај ми!

Kfor uklanja barikade!

Jedinica Kfora počela kod Jagnjenice da uklanja barikadu koju su pre mesec dana Srbi postavili na putu prema Brnjaku. Kfor zapretio građanima upotrebom sile, ako se ne raziđu, i bacio suzavac u više navrata.

20.30 - Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio građanima u Jagnjenici da se može očekivati da Kfor u zoru pokuša da razbije barikade u Jagnjenici i u Zupču. 

16.03 - Predsednici četiri opštine na severu Kosova osudili nasilne akcije Kfora i zatražili momentalni povratak njihovih jedinica u baze južno od Ibra.

13.05 - Potpukovnik Klaus Glab obavestio je predsednika opštine Zubin Potok Slavišu Ristića da je od komande Kfora dobio nalog da istraje u pokušaju da se uklone barikade.

12.57 - Vojnici nemačkog Kfora razvukli su posle 12 sati bodljikavu žicu iza barikada koje su postavljene u selu Jagnjenici kod Zubinog Potoka.

12. 37 - Euleks je saopštio da je, u okviru današnje zajedničke operacije sa Kforom na severu Kosova, priveo a zatim pustio nekoliko lica kod prelaza Brnjak.

10.48 - Kfor zatražio od Srba u Jagnjenici da se raziđu i upozorio da će primeniti silu. Ponovo upotrebljen suzavac.

10.45 - Osam vojnika Kfora lakše povređeno prilikom intervencije u Jagnjenici pri rukovanju protivpožarnim sredstvima, piropatronima i sredstvima za izbacivanje suzavca.

09.44 - Portparol Kfora Uve Novicki izjavio je da je akcija Kfora na teritoriji opštine Zubin Potok bila uspešna i da će Kfor nastaviti akcije radi uspostavljanja slobode kretanja na teritoriji Kosova.

09.35 - Srbi ojačavaju barikadu u Jagnjenici dovozeći kamione natovarene balvanima.

07.30 - Barikadu na samom prelazu Brnjak zauzeli su francuski pripadnici Kfora, tako što su proširili bezbednosnu zonu oko baze na prelazu. Na Jarinju mirno.  

05.45 - Pripadnici Kfora oklopnim transporterom sklonili jedan kamion poprečen u Jagnjenici. Bačen suzavac na građane koji su protestovali. Situacija je napeta.

04.15 -  Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio od Kfora i Euleksa uzdržanost.

03.57 - Konvoj Kfora stigao do barikada u Zupču i Jagnjenici. 

02.45 - Meštani iz opštine Zubin Potok okupljaju se na barikadama. 

U mestu Jagnjenici Kfor je rano jutros delimično uklonio barikadu ka prelazu Brnjak. Na toj barikadi trenutno je "zatišje" – Srbi sede na putu, a pripadnici Kfora stoje u kordonu sa spuštenim štitovima, javila je reporter RTS-a Sanja Dragićević.

Pre toga, Kfor je uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi preprečili prolaz ka Brnjaku i suzavcem pokušao da primora okupljene da se raziđu. Desetine građana zatražilo je pomoć lekara zbog suzavca. 

Pripadnici međunarodnih snaga takođe su preko razglasa pozivali Srbe da se raziđu, uz upozorenje da će, u suprotnom, upotrebiti silu.

Građani sede na putu okrenuti leđima i ne reaguju na upozorenje da se uklone iz zone bezbednosti koju kontroliše Kfor. Kažu da se ne boje pretnje i zahtevaju da se konvoj vrati u bazu do postizanja sporazuma sa srpskim političkim predstavnicima na severu Kosova.

Sa građanima je i predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, koji je apelovao na građane da ostanu mirni i mudri. Ristić se danas sastao sa potpukovnikom Kfora Klausom Glabom koji mu je preneo da je od komande dobio nalog da istraje u pokušaju da se uklone barikade.

Tokom noći i rano jutros, u Zubinom Potoku, u više navrata se čula sirena za uzbunu, kojom se građani pozivaju na barikade.

Deo Kfora odbio ruku saradnje

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova osudili su nasilne akcije Kfora i zatražili da se njihove jedinice odmah vrate u baze južno od Ibra, kako bi se smirile napetosti i prevazišla kriza.

U saopštenju predsednika opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić navodi se da je deo komande Kfora "veoma arogantno" odbacio pruženu ruku saradnje i odbio konkretan predlog za nesmetano snabdevanje i uobičajene komunikacije jedinica Kfora na severu Kosmeta.

Predsednici opština ističu da se i dalje zalažu za mir, dijalog i političko rešavanje svih problema i da predstavnicima Kfora, kao mirovne i bezbedonosne misije, nude saradnju i razgovor o rešavanju pitanja nesmetanog snabdevanja i funkcionisanja.

Euleks se oglasio saopštenjem u kojem je navedeno da su zajedno sa Kforom jutros počeli operaciju u cilju ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na severu Kosova. Euleks je pozvao građane da ostanu mirni i da poštuju vladavinu prava.

"Barikade su uklonjene i postavljeni su kontrolni punktovi za proveru vozila i prepreke na putu", navodi se u saopštenju. Akcije su izvedene u blizini prelaza 31 i u oblasti Zubinog Potoka. Euleks je u blizini prelaza 31 nakratko priveo nekoliko pojedinaca, koji su kasnije pušteni. Pored toga, desilo se nekoliko manjih incidenata.

Tokom noći i danas otežana je komunikacija putem mreža mobilne telefonije 063 i 064.  

Jake snage Kfora počele su oko ponoći da se grupišu u svojim bazama, nakon čega su najmanje dva konvoja krenula prema prelazu Brnjak, javili su reporteri RTS-a sa Kosmeta.

Konvoj od više desetina vozila Kfora, među kojima su i bageri, došao je u Kosovsku Mitrovicu iz pravca Prištine i stacionirao se kod mesta Zupče u opštini Zubin Potok.

Drugi konvoj pozicioniran je kod sela Jagnjenice u kome je uklonjen deo barikade. Put kod Zupča je preprečen kamionima, a kod Jagnjenice i nasutom zemljom i balvanima. 

Na oba mesta pripadnici Kfora sedeli su u vozilima sa uključenim motorima ili stajali pored njih. Nešto dalje na barikadama, okupljeni Srbi založili su vatru pored koje se greju.

U Gračanici je održan protest podrške Srbima na Kosovu i politici Vlade Srbije koja se sprovodi na Kosovu.

Nekoliko hiljada građana protestovalo je u organizaciji Kosovskog upravnog okruga, a protest i šetnja protekli su mirno, bez incidenta, dok je policija samo regulisala saobraćaj.

Građani su u okviru protesta prošetali glavnom gračaničkom ulicom, a ispred kolone bio je natpis: "Kosmet je srce Srbije".

Kfor i lideri četiri opštine na severu Kosova nisu uspeli juče, u sredu, u Zubinom Potoku, da postignu dogovor, odnosno rešenje za snabdevanje jedinica Kfora na severu.

Srbi su predložili kontrolisan prolaz pripadnicima Kfora samo radi snabdevanja njegovih jedinica na terenu, ali su predstavnici međunarodnih snaga izneli zahtev da se sloboda kretanja omogući i Euleksu.

Predstavnici Srba ocenili su to kao novi uslov, za koji, kako su kazali, nisu dobili ovlašćenja.

Број коментара 97

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво