Читај ми!

Još bez dogovora sa Kforom

Predsednici četiri opštine nisu uspeli da se dogovore sa Kforom. Predstavnici Kfora zatražili da se sloboda kretanja omogući i Euleksu, ali čelnici opština nisu imali ovlašćenje da to prihvate. Prethodno su odbornici četiri skupštine doneli zaključke o stanju na severu Pokrajine.

16.34 - Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao da još nema dogovora s Kforom o omogućavanju slobode kretanja međunarodnim snagama.

16.07 - Završen sastanak čelnika opština i predstavnika Kfora. Očekuju se detalji sa sastanka.

14.48 - Komandant Kfora Erhard Drevs u vreme sastanka u Zubinom Potoku posetio prelaz Brnjak gde je sa građanima koji protestuju već mesec dana, kako javljaju naši reporteri, neformalno razgovarao u obližnjoj kafani. 

14.00 - Završena sednica predstavnika Srba sa severa Kosova.  Usvojeno šest zaključaka u kojima se osuđuje primena nasilja, traži povratak pregovora pod okrilje UN i nastavak dijaloga sa Kforom.  

13.55 - Predstavnici Unmika i Kfora došli u zgradu Opštine Zubin Potok.

11.10 - Počela sednica predstavnika Srba u Zubinom Potoku. 

11.00 - Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je za RTS da su predstavnici Srba sa severa u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednici četiri opštine sa severa nisu postigli dogovor sa Kforom o neometanom prolasku vojnika i snabdevanju trupa na severu Pokrajine. Ranije danas, predsednik Boris Tadić poručio je Srbima sa severa Kosova da je Beograd čvrsto uz njih, ali da istovremeno mora da se pronađe rešenje za prolazak Kfora kroz barikade.

Kfor je postavio uslov da se sloboda kretanja omogući i Euleksu, za šta predsednici opština nisu imali ovlašćenje skupština opština, rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Predsednici opština rekli su da su "bili konkretni" i da su Kforu "ponudili slobodu kretanja za snabdevanje vojnika i rotaciju vojnika na Jarinju i Brnjaku po planu koji Kfor predloži".

Međutim, general Johan Luif nije hteo o tome da razgovora i izašao je sa novim zahtevom - da se i Euleksu omogući sloboda kretanja, rekao je Ristić.

"To je nešto što prvi put čujemo sa njihove strane i ne mogu to drugačije da protumačim nego kao nameru da se miniraju sastanak i pokušaj dogovora", ocenio je Ristić.

Pre sastanka, odbornici skupština četiri opštine sa severa Kosova, "zadužili" su predsednike opština da nastave razgovore sa Kforom, kako bi se pronašli načini za snabdevanje njihovih vojnika.

Osim toga, na zajedničkoj sednici u Zubinom Potoku, odbornici su doneli zaključke o situaciji na severu Pokrajine. 

U zaključcima se navodi da se odbornici ne slažu sa tim da se realno stanje menja nasilnim putem i traže povratak na stanje pre 25. jula.

Traži se da se, pod mandatom Saveta bezbednosti UN, formira nezavisna komisija koja bi ispitala događaje na Jarinju 27. septembra.

Predstavnici Srba ne prihvataju da se na severu primenjuju dogovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jer su "štetni po interese srpskog naroda". Srbi traže da se dogovori vrate pod okrilje UN-a.

Odbornici traže da Srbija "opozove saglasnost o raspoređivanju Euleksa na području Kosova i Metohije", odnosno da se ponovo aktivira Unmik civilna misija.

Zahteva se i da država Srbija i Savet bezbednosti "obezebde povratak dela srpske vojske i policije i njihovo početno raspoređivanje na severu Kosova i Metohije".

Navodi se da su Srbi iz četiri opštine sa severa čvrsto opredeljeni da "opstanu na tom području u sastavu Republike Srbije".

U poslednjem zaključku, predsednici opština se "zadužuju" da nastave razgovore sa Kforom kako bi se pronašli načini sa snabdevanje njihovih vojnika. 

Uoči sastanka, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je za RTS da su predstavnici Srba sa severa Kosmeta u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Ja sam u svakodnevnoj komunikaciji sa državnim vrhom Srbije, preko ministra Bogdanovića. Državni vrh, predsednik Srbije i Vlada, stoje iza ovog naroda, daju nam potpunu podršku u mirnoj i odlučnoj borbi da istrajemo u našim ciljevima", rekao je Nedeljković.

"Imamo preporuku državnog vrha da ne smemo nasedati na provokacije, niti ulaziti u sukob sa Kforom i ostalim međunarodnim institucijama", naglasio je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga.

Kfor je sinoć saopštio da je odlučan da preduzme akciju, ako Srbi ne donesu odluku o uklanjanju blokada.

"Kfor je spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja, ukoliko opštinski sastanak ne donese zadovoljavajuće rezultate. Usredsređeni smo na omogućavanje normalnog života civilima," navodi se u saopštenju Kfora.

Konvoj Kfora juče je krenuo ka prelazima na severu Kosova i zaustavio se kod barikade u selu Jagnjenica, ali se posle razgovora predsednika Opštine Zubin Potok Slaviše Ristića i potpukovnika Kfora Klausa Glaba, vratio u bazu u Novom Selu.

Komandant Kfora Erhard Drevs zatražio je u subotu da se Kforu omogući da kopnenim putem snabde vojnike na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i Srbima dao rok da do ponedeljka uklone barikade.

U suprotnom, kako je tada rekao, Kfor će mirnim putem ukloniti blokade sa puteva. Međutim, u nedelju je rok za uklanjanje barikada produžen za 24 sata, do utorka, a zatim je ponovo odložen do sastanka predstavnika opština na severu.