Читај ми!

Kfor i barikade

Prema ranijim najavama, danas bi put Jarinja i Brnjaka trebalo da krene konvoj za snabdevanje vojnika Kfora. Srbi najavljuju nenasilan otpor, ukoliko Kfor počne da uklanja barikade.

10.30 - Na barikadi kod mesta Jagnjenica okupljen veliki broj novinara. Očekuje se da će se tu pojaviti konvoj Kfora koji je krenuo prema prelazu Brnjak.

10.16 - Predstavnici Srba sa severa Kosova ponudili Kforu "periodičan prolazak" putevima, rekao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, prenosi Beta.

Ističe rok koji je Kfor dao Srbima sa severa Kosmeta da uklone barikade sa puteva i, prema ranijim najavama, danas bi put prelaza Jarinje i Brnjak trebalo da krene konvoj za snabdevanje pripadnika međunarodnih snaga.

Građani se, ipak, nadaju da Kfor neće početi da uklanja prepreke sa puteva i pojačali su dežurstva, pa se na barikadama smenjuju na svakih 12 sati.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su predstavnici Srba sa severa Kosova ponudili Kforu kompromis, odnosno da se konvojima te vojne misiji omogući "periodičan prolazak" putevima na severu.

O tome će se danas izjasniti čelnici lokalne samouprave, a sutra bi, kako je najavio Pantić, taj predlog trebalo da bude pred odbornicima četiri opštine sa severa Kosova, koja ći se sastati u Zubinom Potoku.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić pozvao je jutros Srbe na barikadi u Zupču da ostanu na punktovima, da ne nasedaju na bilo kakve provokacije i da se mirnim sredstvima bore za svoja prava.

U Kosovskoj Mitrovici, na glavnom mostu preko Ibra, od jutros se okupio veći broj građana nego ranijih dana. Više stotina Srba se nalazi ispred barikade na mostu koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice.

Na barikadi u mestu Rudare, u opštini Zvečan od jutros je takođe povećano prisustvo građana.

Slična je situacija i u Zubinom Potoku, gde su se građani okupili na više lokacija na putevima koji vode do administrativnog prelaza Brnjak, kao na primer u selu Jagnjenica, gde je sa nekoliko kamiona ojačana već postojeća kamionska blokada puta.

Isto tako, više stotina građana dežura od jutros i na barikadama na teritoriji opštine Leposavić.

Srbi sa severa Kosova se nadaju da Kfor neće koristiti silu, ali kažu da će se i u tom slučaju suprotstaviti na miran način.

Ministar za KiM Goran Bogdanović apelovao je juče na Kfor da akciju uklanjanja barikada odloži do sednice četiri skupštine opštine, a šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozvao je građane da se, ukoliko počne nasilno uklanjanje, sklone i ne ulaze u konfrontacije sa vojnicima.

Komandant Kfora Erhard Drevs zatražio je u subotu da se Kforu omogući da kopnenim putem snabde vojnike na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i Srbima dao rok da do ponedeljka uklone barikade.

U suprotnom, kako je tada rekao, Kfor će mirnim putem ukloniti blokade sa puteva. Međutim, u nedelju je rok za uklanjanje barikada produžen za 24 sata, do utorka.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи