Dačić: Nasilje nikom ne odgovara

Situacija na severu Kosmeta ide ka traženju kompromisnog rešenja, pa bi uklanjanje barikada silom bilo krajnje kontraproduktivno, ocenjuje Ivica Dačić. Ministar policije kaže da bi bilo licemerno da Beograd Srbima u Pokrajini govori šta treba da rade, već bi trebalo da osluškuje njihove poruke.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić smatra da je uklanjanje barikada, koje je Kfor najavio za sutra, samo pojedinačni akt koji ne bi trebalo da ima centralno mesto u svemu što se dešava na severu Kosmeta. Ni Kforu ne odgovara zaoštravanje situacije na terenu jer im je, kako ocenjuje Dačić, važno u kojim uslovima rade.

"Mislim da situacija na severu Kosova, u smislu pregovora i dogovora, ide ka smirivanju i traženju kompromisnog rešenja, tako da mislim da bi primena sile bila potpuno kontraproduktivna", rekao je Dačić novinarima prilikom posete Arilju.

Činjenica je, kaže ministar policije, da s jedne strane, postoji problem snabdevanja jedinica Kfora na prelazima Jarinje i Brnjak, a taj problem se pogoršava s dolaskom lošeg vremena.

"Sa druge strane, činjenica je da Srbi protestuju na barikadama protiv jednostranih odluka kosovskih vlasti. Između te dve činjenice treba tražiti mogućnost za dogovor. Razgovori treba da se nastave, jer je mnogo bolje razgovorima postići dogovor nego bilo kakvom primenom sile", objasnio je Dačić.

Dačić je rekao da se zalaže za miran i diplomatski način rešavanja situacije na severu Kosova i pored toga što ga evropske integracije ponekad podsećaju na telefonski aparat bez mikrofona, jer niko ne čuje ono što Srbija govori.

Ministar unutrašnjih poslova ističe da bi rado preduzeo nešto na rešavanju situacije na severu Kosova ali, kako kaže, "policija nema ingerencije u toj oblasti".

Dačić smatra da bi bilo licemerno da Beograd šalje apele šta da rade Srbi na barikadama na Kosovu i Metohiji, jer je narod iz Pokrajine taj "koji treba da šalje poruke Beogradu".

Ministar policije je danas posetio Arilje, gde je dvojici pripadnika Policijske stanice, Radanu Ljubimcu i Milanu Spasojeviću, uručio ključeve stanova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи