Читај ми!

Novi rok Kfora za barikade

Komandant Kfora odlučio da rok za uklanjanje barikada produži do utorka. Građani u Zubinom Potoku sutra na generalnoj probi odbrane barikada mirnim putem. Kfor delio letke u kojima poziva građane "da ne učestvuju u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost".

19.50 - Komandant Kfora saopštio da je odložio kretanje konvoja za sanbdevanje vojnika na prelazima, kako bi građanima dao više vremena za uklanjanje barikada.

19.07 - Građanima koji su prelazili glavni most u Mitrovici, Kfor delio letke u kojima ih poziva da ne učestvuju u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost, javlja Tanjug.

18.22 - Kfor odložio akciju uklanjanja barikada za 24 časa, računajući od ponedeljka, saznaje RTS.

Komandant Kfora general-major Erhard Drevs odložio je kretanje konvoja za snabdevanje vojnika Kfora na administrativnim prelazima na severu Kosova za utorak, kako bi građanima dao više vremena za uklanjanje prepreka sa puteva.

Kfor je večeras saopštio da su "predstavnici opština Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan zatražili više vremena i komandant Kfora je odlučio da im da još jedan dan".

U saopštenju se dodaje da komandant Kfora "ceni to što su voljni da otvore puteve za snabdevanje vojnika Kfora na kapiji 1 (Jarinje), 31 (Brnjak) i u kampu 'Noting Hil'".

"Misija Kfora je tu da očuva bezbedno okruženje, kao i slobodu kretanja, za sve ljude iz svih zajednica na Kosovu. Kfor će nastaviti da to čini čvrsto, pažljivo i nepristrasno, u punom skladu sa svojim mandatom", dodaje se u saopštenju.

Građani su, međutim, i dalje na oprezu. Meštani Zubinog Potoka trebalo bi sutra da se okupe na barikadama u toj opštini gde će imati neku vrstu generalne probe kako da mirnim putem spreče Kfor da ukloni barikade, javlja reporter RTS-a.

Inače, iako je postavljen rok, nije uklonjena nijedna barikada, a meštani i dalje po smenama dežuraju na blokiranim putevima.

Kfor je tokom dana delio letke građanima koji su prelazili most iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice, pozivajući ih da ne učestvuju "u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost i imati negativan uticaj na svakodnevni život", javlja Tanjug

U tekstu nije precizirano na šta misli, ali se na letku nalazi slika praznih rafova i barikada na administrativnim prelazima na severu Kosova.

"Kfor je rasporedio neke jedinice na prelaze na severu. Njihov zadatak je da održavaju kapije otvorenim i omogućavaju bezbedno i sigurno okruženje za sve. Molimo vas da ne učestvujete u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost i imati negativan uticaj na svakodnevni život", piše na letku.

Bez izjava o planovima

Niko od predstavnika Srba sa severa Kosmeta tokom dana nije želeo da govori o mogućim reakcijama građana, ukoliko Kfor pokuša da kopnenim putem, preko barikada, dopremi hranu svojim jedinicama na prelazima Jarinje i Brnjak.

Jedina mogućnost koja se pominje jeste da, ukoliko Kfor bude počeo da uklanja barikade, Srbi odmah postave nove. Svi se ipak nadaju da će komandant Kfora održati obećanje i da neće biti primene sile.

Ukoliko Kfor bude pokušao da ukloni barikade mirnim putem, predsednici opština će, kako kažu, svojim autoritetom uticati na Srbe da ostanu mirni.

U suprotnom, kako je za RTS rekao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, "situacija ne bi bila pod kontrolom ni predsednika opština ni Kfora".

Ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić ocenio je da bi, u trenutku kada postoje šanse za smirivanje situacije i postizanje kompromisa, primena sile prilikom uklanjanja barikada bila krajnje kontraproduktivna.

Srpska napredna stranka pozvala je Kfor da se uzdrži od primene sile, dok Liberalno-demokratska partija smatra da bi sve političke institucije trebalo da pozovu Srbe sa severa Kosova da se povuku sa barikada kako bi se izbegla intervencija međunarodnih snaga. 

Glavna komanda Kfora u Prištini sinoć je saopštila da će u ponedeljak mirnim putem ukloniti barikade na severu Kosova, ako to do tada ne uradi lokalno stanovništvo.

Komandant Kfora Erhard Drevs se juče popodne sastao sa predstavnicima opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, ali nije postignut dogovor o uklanjanju barikada.

Predstavnici četiri opštine zatražili su od Drevsa više vremena kako bi "dobili podršku naroda za uklanjenje nekih barikada". U sredu bi u Zubinom Potoku trebalo da se održi zajednička sednica odbornika skupština četiri opštine sa severa Kosova.

Kfor i dalje kontroliše alternativni pravac od Bistrice ka Donjem Jarinju i pretresa sva vozila koja tim putem ulaze na sever Kosova.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво