Читај ми!

Kfor traži prolaz

Komandant Kfora Erhard Drevs zatražio da se Kforu do ponedeljka omogući da kopnenim putem snabde vojnike na prelazima Jarinje i Brnjak. Predstavnici srpskih opština sa severa Kosmeta kažu da je taj rok prekratak.

19.16 - Ukoliko lokalno stanovništvo ne bude imalo priliku da ukloni barikade ovog vikenda, Kfor će to učiniti u ponedeljak, na miran način, saopštila je Komanda međunarodnih snaga na Kosovu.

14.52 - Komandant Kfora Erhard Drevs zatražio da se Kforu omogući da kopnenim putem snabde vojnike na prelazima Jarinje i Brnjak, rekao za RTS predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

14.40 - Završen sastanak u bazi Kfora kod Leposavića. 

12.59 - Erhard Drevs zahteva od predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova da bezuslovno uklone sve blokade na putevima, saopštio je Kfor, prenosi Tanjug.

12.03 - Počeo sastanak predsednika četiri srpske opštine sa pripadnicima Kfora u bazi Noting hil.

Prvi čovek Kfora Erhard Drevs zatražio je na današnjem sastanku sa čelnicima srpskih opština da se Kforu omogući snabdevanje vojnika na prelazima Jarinje i Brnjak.

To znači da će Kfor pokušati da dopremi osnovne životne namirnice kopnenim putem, preko barikada. Drevs je na sastanku sa predstavnicima Srba u bazi Noting hil kod Leposavića rekao da će Kfor to i pokušati da uradi u ponedeljak.

Predstavnici Srba preneli su Drevsu da nemaju ništa protiv Kfora, ali da im je potrebno vreme kako bi dobili podršku naroda da se Kforu omogući snabdevanje i da se uklone neke od barikada, kaže za RTS predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

O zahtevu Kfora, kako je precizirao, mora da se izjasne odbornici skupština četiri opštine sa severa Kosova.

"Drevs je tražio slobodu kretanja za njegove vojnike već u ponedeljak, što mi ne možemo da obezbedimo. Zamolili smo da sačeka do srede i zajedničke sednice u Zubinom Potoku. Objasnili smo da do ponedeljka ne možemo omogućiti uklanjanje prepreka i istakli da ne možemo snositi odgovornost ako dođe do neprijatnosti", rekao je Pantić.

"Očekujem da će i komandant Kfora do ponedeljka sa svojim saradnicima razmotriti naše argumente i da će ova akcija biti odložena do pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja", rekao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.

Drevs je predsednicima srpskih opština obećao da Kfor na prelaze neće prevoziti kosovske carinike, niti jedinice Rosu, navodi Pantić.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica je ocenio da je razgovor bio konstruktivan i da su čelnici opština preneli Drevsu da barikade nisu uperene protiv Kfora, već protiv vlasti u Prištini, jer one imaju nameru da na severu Kosova instaliraju albanske institucije.

"Narod ne želi da ratuje protiv Kfora, u Kforu ne vide neprijatelja i u narednom periodu Srbi će pokušati da uspostave bolju saradnju sa ovom vojnom misijom i povrate poverenje koje je ozbiljno ugroženo", rekao je Pantić.

Krstimir Pantić je preneo reči generala Drevsa da "razume stavove Srba i da Kfor nema niti kapaciteta, ni ljudstva da ruši jedne barikade, a da građani postavljaju druge, ali da zahteva slobodu kretanja za svoje vojnike i za čitavu misiju Kfora na Kosovu".

U toku sastanka Kfor je izdao saopštenje u kojem stoji da je Drevs predsednicima opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić preneo poruku da očekuje bezuslovno uklanjanje blokada puteva da bi se osiguralo da ljudi, hitne službe, Euleks i Kfor mogu da se slobodno kreću na putevima koji vode za Jarinje i Brnjak.

Državni sekretar ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da će, ako bude potrebno, na barikadama biti veliki broj građana i da Kfor u tom slučaju ne može situaciju da reši u svoju korist.

"Mislim da će biti velki broj Srba na tim barikadama i da će ta činjenica i taj broj delovati odvraćajujeće na komandanata Kfora i njegove vojnike. Prosto oni nemaju nikakvu prednost ako se prema njima ne koristi nikakvo oružje ili ako se prema njima ne koristi ništa nasilno", naveo je Ivanović.

Prema njegovim rečima, taj nenansilni otpor je nešto što je patentiorano 1999. godine i Kfor nikada nijednu takvu bitku nije dobio.

Inače, na severu Kosova je danas mirno, a Srbi i dalje iščekuju rešenja za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Kfor kontroliše alternativini put od Bistrice ka Donjem Jarinju i Leposaviću. Kontrola na tom putu juče je bila rigoroznija, jer je osim identifikacije putnika i pretresa vozila, Kfor pretresao i same putnike.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je juče, prenoseći detalje razgovora sa posrednikom EU Robertom Kuperom, da je jako štetno i opasno da, u ovom trenutku, kad Beograd pokušava da nađe rešenje za Jarinje i Brnjak i nastavi dijalog sa Prištinom, neko nasilno uklanja barikade.

"Ukazali smo na neprihvatljivost takvog jednostranog poteza i dobili smo uveravanja da i u Evropskoj uniji postoje slična gledišta kada je u pitanju takav potez", rekao je Stefanović.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво