Читај ми!

Kfor spušta loptu

Kfor nije postavio ultimatum, nema krajnjeg roka za uklanjanje barikada, kaže portparol Kfora Frenk Martin. Svaki jednostrani potez uklanjanja barikada značio bi vraćanje deset koraka u nazad, ocenjuje šef tima Beograda Borislav Stefanović.

Ne postoji "krajnji rok za uklanjanje barikada" na putevima na severu Kosova, rekao je portparol Kfora Frenk Martin i dodao da se od Srba u Pokrajini očekuje da to uskoro učine.

Snage Kfora, kaže Martin, imaju potrebu za slobodnim kretanjem na terenu kako bi ispunile svoju misiju garantovanja bezbednosti na severu Kosova, ali žele mirno rešenje.

Komandant Kfora, general-major Erhard Drevs je sinoć, govoreći o rezultatima sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, rekao da Kfor "daje priliku lokalnom stanovništvu da tokom ovog vikenda ukloni blokade na putevima i omogući slobodno kretanje".

Martin je, međutim, ukazao da nije reč o ultimatumu. "Nismo postavili ultimatum. To je nesporazum, nema roka za uklanjanje barikada", rekao je Martin.

Istovremeno, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kaže da je jako štetno i opasno da, u ovom trenutku kada Beograd pokušava da nađe rešenje za Jarinje i Brnjak i nastavi dijalog sa Prištinom, neko nasilno uklanja barikade.

Prenoseći detalje razgovora sa evropskim posrednikom za dijalog Robertom Kuperom, Stefanović je rekao da su saglasni u stavu da bi svaki jednostrani potez uklanjanja barikada značio vraćanje deset koraka u nazad.

"Ukazali smo na neprihvatljivost takvog jednostranog poteza i dobili smo uveravanja da i u Evropskoj uniji postoje slična gledišta kada je u pitanju takav potez", rekao je Stefanović.

Šef tima Beograda je naglasio da je neophodno da se nađe rešenje, koje je prihvatljivo za Srbe sa severa Kosova i da niko od od Srba ne traži da sklone sve barikade.

Rešenje za nastavak dijaloga

Stefanović je rekao da su on i Kuper blizu postizanja kompromisnog rešenja, koje je u intersu države i kosmetskih Srba i koje bi trebalo da prihvati Priština, kako bi dijalog bio odblokiran.

Pre toga slede sastanci eksperata iz radnih grupa Beograda i Prištine, koje će od sledeće sedmice raditi na primeni dogovorenih sporazuma, pre svega sporazuma o slobodi kretanja.

"Neke od tih grupa će se baviti pitanjima fukciosnisanja Jarinja i Brnjaka, da bismo na taj način lakše sproveli politički dogovor sa međunarodnom zajednicom", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da to ne znači da se nastavlja dijalog sa Prištinom, koji je za sada odložen.

"To znači da će Srbija uraditi sve da sprovede rezultate dijaloga i da što pre ponovo sedne za sto sa Prištinom, ali za to je najpre potrebno da imamo neki put, neki obris rešanja za prelaze Jarinje i Brnjak", istakao je Stefanović.

Stefanović je rekao i da su uslov za kandidaturu rezultati dijaloga sa Prištinom, a ne pitanje severa Kosova i Metohije, koje će vremenom biti predmet posebnog diplomatsko-političkog angažovanja države.

Šef beogradskog tima ranije je rekao da je veoma važno da građani, ukoliko i dođe do nasilnog uklanjanja barikada, ne pribegavaju nasilju, već da to mirno isprate i dalje postupaju u skladu sa svojim stavovima.

Bez instrukcija države

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu i Metohiji sami će se opredeljivati kako će postupati i država ih u tom smislu neće instruirati.

Zaključak predstavnika opština sa severa Kosova jeste da će građani biti uporni i da će ostati na barikadama sve dok se ne reši pitanje prelaza Jarinje i Brnjak.

"Nadamo se da do nasilnog uklanjanja barikada neće doći. Nas te pretnje ne plaše, već smo doživeli da nam Kfor puca u leđa", rekao je juče predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, aludirajući na sukob Srba i vojnika Kfora na prelazu Jarinje krajem septembra.

Srbi sa severa Kosova navode da je dokaz da su spremni da sarađuju to što su nakon uklanjanja punkta Kfora u mestu Izvori ka Novom Pazaru uklonjene dve barikade - jedna u Banjskoj, a druga kod Zvečana.

Kfor je juče kontrolisao alternativni prelaz kod mesta Ćirkovići kojim su se Srbi jedino služili. Međutim, pripadnici Kfora predveče su se povukli u bazu i tokom noći nije bilo kontrole, ali su se jutros vratili.

Kako su RTS-u rekli meštani, ta kontrola je od jutros mnogo rigoroznija, jer osim identifikacije i kontrole vozila, Kfor pretresa i putnike.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво