Читај ми!

Žestoka rasprava o kandidaturi

Sednicu parlamenta u delu za poslanička pitanja obeležila oštra polemika poslanika vladajuće većine i opozicije. DSS ocenjuje da je posle izveštaja Evropske komisije jasno da Srbija mora da prizna Kosovo da bi napredovala na putu ka EU, dok DS uzvraća da DSS zloupotrebljava mišljenje Komisije.

Raspravu u Skupštini Srbije, odnosno deo sednice rezervisan za poslanička pitanja, obeležila je oštra polemika poslanika vladajuće većine i opozicije o tome da li su, posle izveštaja Evropske komisije, Srbiji postavljeni novi uslovi za kandidaturu.

Opozicija, naime, tvrdi da se od Srbije praktično traži priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Poslanik DSS-a Zoran Šami ponovio je stav te stranke da je nakon jučerašnje preporuke Evropske komisije jasno da Srbija treba da prizna atribute kosovske državnosti da bi napredovala prema članstvu u EU i da ta odluka predstavlja definitivni poraz troipogodišnje politike aktulne vlade.

Pošto je Šami upitao predstavnike vlasti da li ih je zbog toga bar malo sramota, šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija odgovorila je da treba da se stide oni koji za vreme svoje vlasti nisu rešili nijedan problem u državi, a ne oni koji su za tri godine ostvarili ogroman iskorak ka EU.

Kolundžija je optužila DSS za političku zloupotrebu mišljenja Evropske komisije, a Vladu Srbije pozvala da saopšti da li postoje neki skriveni zahtevi za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić rekao je da LDP više neće glasati ni za jedan zakon u Skupštini Srbije, dodavši da ta stranka traži od Vlade Srbije da objavi plan rada do 9. decembra, ili da budu raspisani izbori.

"Poslanike LDP-a zanima šta će vlada Srbije učiniti do 9. decembra da nestanu barikade na severu Kosova, da se obnovi razgovor sa Prištinom i da se svi dosadašnji dogovori počnu sprovoditi. To su neophodni uslovi da bi Srbija 9. decembra dobila status kandidata", rekao je Andrić.

Reagujući na Andrićev istup, Nada Kolundžija je napomenula da je Demokratska stranka uvek bila spremna da se svi oni koji veruju u evropsku budućnost Srbije uključe u taj proces, jer je on komplikovan i težak, kao i da nije imala nameru da bilo čiji doprinos umanji na tom putu.

Šefica poslaničkog kluba vladajuće koalicije dodala je da je "zapanjujuća zlovolja i negiranje onog što se juče desilo čak i kod onih koji se pretvaraju ili sebe predstavljaju kao evrofanatike".

Povodom mišljenja Komisije oglasili su se i poslanici SRS-a, koji su ponovili da je reč o još jednoj uceni Evropske unije i da je jasno da Srbija, zarad članstva u EU, mora da prizna nezavisnost Kosova.

U drugom delu sednice, Skupština Srbije raspravlja o četiri akta koji se odnose na uzimanje kredita kod domaćih i međunarodnih banaka.

Dežer: Nema novih uslova

Šef delegacija EU u Srbiji Vensan Dežer tvrdi da nema novih uslova da bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora.

Zahtevi koji se odnose na nastavak dijaloga Beograda i Prištine su u potpunosti statusno neutralni", objasnio je Dežer, predstavljajući skupštinskom Odboru za evropske integracije mišljenje Evropske komsije o napretku Srbije.

Dežer je podstio da se od Srbije traži postizanje dogovora o učešću Prištine u multilateralnim regionalnim inicijativama, rešenju za telekomunikacije i električnu energiju, priznavanje fakultetskih diploma, implementacija postignutih dogovora o slobodi kretanja i katastarskim knjigama, kao i saradnja sa Euleksom.
"Razumemo da je za tango potrebno dvoje i, ako želimo rezultat, jasno nam je da i druga strana mora da uloži napore", rekao je predstavnik EU.

Do odluke o kandidaturi Srbije u decembru, EU očekuje da dijalog sa Prištinom bude nastavljen, kao i da se primene rešenja koja su do sada postignuta u tom dijalogu.

Dežer je objasnio da zahtev da se postigne napredak u dijalogu Beograda i Prištine nije vremenski ograničen i da će, čim to bude ostvareno, Evropska komisija preporučiti početak pregovora o ulasku Srbije u EU.

Šef delegacija EU pohvalio je doprinos Skupštine Srbije ispunjenju evropskih standarda i usvajanju ključnih zakona i ocenio da je rad parlamenta značajno doprineo pozitivnom mišljenju Evropske komisije i preporuci kandidature.

Ipak, šef delegacije EU ističe da je u nastavku evropskog puta Srbije ključno da otpočne beskompromisna primena donetih propisa.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи