Читај ми!

Reagovanja na preporuku Komisije

Preporuka Evropske komisije da Srbija postane kandidat za prijem u Evropsku uniju je dobra vest iz Brisela i priznanje za sprovedene reforme, ocenjuje se u prvim reagovanjima.

Predsednica Skupština Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU odlična vest.

"Odlična je vest što smo dobili preporuku za sticanje statusa kandidata, a svi ostali elementi i okolnosti u Mišljenju Evropske komisije nisu novi ni javnosti, ni meni", rekla je predsednica Skupštine.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila je preporuku Evropske komisije kao veoma pozitivnu, jer su pohvaljene naše reforme i jer "nema novih uslova za Srbiju".

Pozitivno mišljenje pokazuje da je Evropska komisija uzela u obzir i pohvalila velike napore uložene u prethodnih nekoliko godina na uređenju društva u Srbiji, rekla je je Delevićeva i dodala da to ne znači da se posao ovim završava.

Ministarka pravda Snežana Malović izjavila je da je zadovoljna izveštajem Evropske komisije u kojim je pohvaljen napredak Srbije u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poručila da se započeti posao nastavlja.

"Nastavljamo i to ne zbog EU nego zbog građana Srbije koji više nikada ne smeju biti tretirani kao građani drugog reda ni u zemlji ni van nje", rekla je Malovićeva Tanjugu.

Ispunjeni svi uslovi

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić ocenio je da je Srbija ispunila sve uslove, koje je pred nju postavila EU, zbog čega sada očekuje "korektan odnos, odnosno dobijanje statusa kandidata i poziv za pregovore o pridruživanju".

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da Nemačka pozdravlja odluku Evropske komisije da preporuku za status kandidata Srbiji poveže s njenim napretkom u odnosima s Prištinom.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin takođe je pozdravio preporuku Evropske komisije. Danas je jedan od najznačajnih datuma u istoriji evropskih integracija Srbije, rekao je Kacin u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Odluka Evropske komijisije predstavlja najbolji mogući ishod za Srbiju, saopšteno je iz Demokratske stranke.

"Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU će imati pristup svim delovima budžeta EU i to će biti značajan signal svim investitorima da je Srbija zemlja koja je bezbedna za ulaganje", navodi se u saopštenju.

Reagujući na vesti iz Brisela, šef poslaničke grupe SPS - Jedinstvena Srbija Branko Ružić rekao je da je preporuka za sticanje statusa kandidata za članstvo pozitivan korak ka EU koji ne bi trebalo da izazove ni euforiju ni evroskepticizam.

"Vlada Srbije uspela da realizuje jedan od najvažnijih ciljeva, da napravi veliki iskorak ka EU, i očekujem da i buduća vlada bude vlada kontinuiteta po pitanju evopske agende", rekao je Ružić.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio je da dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU neće rešiti najveći problem Srbije - lošu ekonomiju i nizak životni standard - i da je zato Srbiji potrebna nova vlada.

"SNS se nada i očekuje, zbog dobrobiti građana, budućnosti i perspektive, da će Srbija dobiti bar status kandidata, ako već zbog nesposobnosti vlasti nije mogla da dobije datum za otpočinjanje pregovora", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

DSS: Nove ucene iz Brisela

Portparol DSS-a Petar Petković optužio je vlast u Srbiji da teritorijom plaća evropske integracije, navodeći da su sa kandidaturom za Srbiju stigle nove ucene i pritisci.

"U Srbiji se produbljuje ekonomska i socijalna kriza, narod jedva sastavlja kraj sa krajem, a vlast slavi dobijanje kandidature", navodi se u pisanoj izjavi Petkovića.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je odluka Evropske komisije očekivana, ali da ne treba da bude tumačena kao uspeh.

Srbija za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU treba da ispuni i političke uslove, a ne samo da harmonizuje svoje propise sa evropskim, rekao je Jovanović.

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je da je dobro što je Srbija dobila preporuku, ali i upozorio da preporuka može i da se izgubi.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je povodom preporuke Evropske komisije da je svaka vest o tome da smo ispunili deo svojih obaveza na evropskom putu dobrodošla.

Srpska radikalna stranka ocenila je da je mišljenje Evropske komisije ucena jer se od Srbije traži da prizna nezavisno Kosovo.

Dokaz da je Srbija ispunila obaveze

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da Srbija treba da bude zadovoljna preporukom Evropske komisije, a da će za dobijanje datuma pregovora glavni uslov biti Kosovo.

"U ovom trenutku možemo biti zadovoljni kandidaturom i činjenicom da ta odluka nije odložena za godinu dana do narednog sastanka Komisije", rekao je Simić za agenciju Beta.

Predsednica beogradskog Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da je izveštaj Evropske komisije pozitivniji nego što su mnogi očekivali.

Izvršni direktor Balkanske fondacije za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je da je preporuka "pokazuje da je Srbija ispunila obaveze koje su očekivane u demokratskim i zakonodavnim reformama i u primeni, bez obzira na sve teškoće".

Analitičar Vladimir Todorić ocenio da ukoliko Beograd želi da dobije status kandidata mora da prihvati carinske prelaze kakvi su na severu Kosova napravljeni posle 25. jula i mora da nastavi dijalog o drugim tehničkim stvarima, prihvatajući novo stanje na terenu.

Ekonomista Vladimir Gligorov smatra da je preporuka "očekivana" i ocenio da će odluka Evropskog saveta u decembru zavisiti od političke reakcije u Srbiji.

Ambasada SAD u Srbiji pozdravila je pozitivno mišljenje Evropske komisije i dodala da podržava cilj Srbije da postane članica EU jer će korist od integracije Srbije u Evropu imati, ne samo Srbija, već takođe čitav region i sama Evropa.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво