Читај ми!

Kandidatura bez datuma pregovora

Srbija će sutra dobiti status kandidata za prijem u Evropsku uniju. Datum početka pregovora će biti poznat tek kada budu ispunjeni "znani i nikakav novi uslov" javlja agencija Beta. Razlog za to je, kako navode izvori agencije u Evropskoj komisiji, što nema napretka u dijalogu sa Prištinom.

Evropska komisija pripremila je mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je sprovedenim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju, javlja agencija Beta.

Datum početka pregovora će biti razmotren naknadno - zbog nedovoljnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, rekli su agenciji Beta upućeni izvori u Briselu, uz napomenu da konačnu odluku o statusu kandidata donosi Savet EU u decembru.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske komisije rekao je agenciji Beta da će u "mišljenju" koje će Komisija sutra objaviti biti navedeno da će datum o početku pregovora uslediti pošto se "srede i normalizuju" odnosi sa Kosovom, nastavi se dijalog sa Prištinom, otkloni zategnutost na severu Kosova i time ispuni "znani i nikakav novi uslov" dobre regionalne i susedske saradnje.

U Briselu se nadaju da bi pomak u odnosima Beograda i Prištine mogao da utre put konačnom rešenju pitanja Kosova kada se Srbija približi prijemu u EU.

Komesar za proširenje EU Štefan File sutra će objaviti godišnje izveštaje o evropskim reformama u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, među kojima je i Srbija.

Biće, međutim, predočeno da "zeleno svetlo" za članstvo u Uniji ima jedino Hrvatska, ali uz dvogodišnji "mehanizam nadzora" nad dovršetkom reformi.

Evropska komisija nada se da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen, utoliko pre što su neki prvi opipljivi rezultati već postignuti.

Očigledno je da u zemljama članicama EU preovladava mišljenje da se spor na severu Kosova mora prevazići da bi se Srbiji otvorio put ka članstvu u Uniji. Ipak, do sada nijedna članica EU nije tražila od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, pored ostalog i zbog toga što pet članica Unije to nije učinilo.

Uslov – sređivanje odnosa Beograda i Prištine

Diplomatski zvaničnici u Briselu navode da posebno Nemačka i Velika Britanija traže da najpre "nepovratnim putem krene sređivanje odnosa Beograda i Prištine" i zato su spremne da zategnu do kraja ne samo odobravanje datuma pregovora o članstvu, već donekle i odobravanje kandidature Srbije za prijem u EU.

Međutim, većina je za to da se Srbiji odobri kandidatura, a naknadno datum pregovora, uz pomenuti uslov da se do decembra odnosi Beograda i Prištine značajnije poboljšaju.

U mišljenju Evropske komisije naglašava se da je Srbija ostvarila zamašne opipljive rezultate u nužnim reformama, uključujući pravosuđe, sistemske zakone, suzbijanje organizovanog kriminala.

Navodi se i da su vlasti u Beogradu uložile ogromne napore za slamanje korupcije i ostvarile potpunu saradnju s Međunarodnim tribunalom u Hagu, posebno izručenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Istaknuta je i "osvedočena sposobnost državne uprave Srbije da sprovede nužne reforme".

Zvaničnici u Evropskoj komisiji kažu da je pitanje datuma početka pregovora sa Srbijom "spominjano sasvim uzgredno", ali da toga nema u mišljenju Evropske komisije.

Jedan od uslova za odobravanje statusa kandidata Srbiji jeste i "dobra regionalna i susedska saradnja", kažu izvori u EU.

Zbog toga je sada, kako navode, veliki problem to što je dijalog Beograd – Priština prekinut, a rešenje spora o carinsko-policijskim prelazima nije na vidiku.

Samim tim, navode u Briselu, ne postoje uslovi za sprovođenje važnih dogovora o slobodnoj trgovini, a delom i o slobodi kretanja.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво