Читај ми!

Preporuka u poslednji čas

Izveštaj o Srbiji je završen i pozitivan, ali će preporuku o kandidaturi Evropska komisija saopštiti u poslednjem trenutku, prenose agencije. Moguće odobravanje uslovnog datuma za početak pregovora. Karl Bilt smatra da Srbija nije odgovorna za probleme na severu Kosova.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije je završen i u osnovi pozitivan, ali preporuka o kandidaturi i početku pregovora još nije formulisana, saznaje Tanjug u sedištu Evropske unije.

"Kad je reč o Srbiji, mišljenje će biti sastavljeno u poslednji čas, pred zvanično objavljivanje", u sredu 12. oktobra u Briselu, rekao je Tanjugu evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

"Političke konsultacije su još u toku", objasnio je neimenovani diplomata, ali je ocenio da će Evropska komisija najverovatnije preporučiti da Srbija dobije status kandidata.

Kad je reč o Izveštaju o napretku naše zemlje, taj dokument, prema diplomatskim izvorima Tanjuga, daje povoljne ocene u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom, borbe protiv organizovanog kriminala i unapređenja regionalne saradnje.

Pored toga, pohvalno se ocenjuju i napori Srbije da uskladi svoje zakonodavstvo prema EU standardima.

Kandidatura Srbije je do skora takođe bila gotova stvar, ali su nedavni događaji na severu Kosova, kod prelaza Brnjak i Jarinje, naveli pojedine zemlje da do poslednjeg trenutka preispituju svoj stav, rekli su diplomatski izvori.

U Briselu preovladava mišljenje da Srbija ne bi smela da podržava postavljanje barikada. Pojedine zemlje, koje imaju svoje vojnike u okviru međunarodnih snaga na Kosovu, loše su reagovale na ranjavanje pripadnika Kfora.

Agencija Beta prenosi, pozivajući se na diplomatske izvore da posebno Nemačka i Velika Britanija traže da se najpre na "nepovratni kolosek stavi sređivanje odnosa Beograda i Prištine".

Zbog toga su spremne da do kraja zategnu ne samo odobravanje datuma pregovora o članstvu, već donekle i sam status kandidata.

Iako s oprezom, izvori u Briselu su preneli i "razmišljanja ne samo u Evropskoj komisiji" da se možda predloži i uslovno određivanje datuma pregovora, s tim da Srbija kroz nekoliko meseci dokaže da je ostvaren bitan napredak u odnosima s Kosovom, u čemu EU svesrdno želi da pomogne.

S obzirom na to da ga nisu priznale sve članice EU, Kosovo se u izveštaju ne navodi kao nezavisna zemlja, već kao "teritorija", u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

U izveštaju se ukazuje na tešku ekonomsku i bezbednosnu situaciju u pokrajini, a konstatuje se i da Brisel "veoma ozbiljno" uzima optužbe o trgovini ljudskim organima iznete u izveštaju sprecijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Priznavanje samoproglašene nezavisnosti u Prištini nije nikako zvaničan uslov zato što pet članica EU ne priznaje Kosovo, ali među uslovima za dobijanje statusa kandidata stoji i "sređivanje odnosa" s Prištinom i "dobra regionalna i susedska saradnja", objasnili su izvori u EU.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се