Kosovski ključ za Evropu

Status kandidata izvestan, Srbija dobija dodatne uslove za početak pregovora, ocenjuju u Briselu. Članice će, u decembru, osim izveštaja Evropske komisije, imati u vidu i dijalog sa Prištinom i situaciju na Kosovu.

Zvaničnici i analitičari u Briselu saglasni su u oceni da će za Srbiju biti predložen status kandidata, ali i da će otvaranje pregovora biti uslovljeno ispunjavanjem dodatnih uslova.

Kada zemlje članice konačno budu odlučivale u decembru, pred sobom će imati izveštaj Evropske komisije, ali će u vidu imati i dijalog Beograda i Prištine, kao i situaciju na Kosovu i Metohiji.

Komesar za proširenje Štefan File će 12. oktobra otvoriti takozvani "paket proširenja EU", sa ocenama za napredak u protekih godinu dana. Dobrim vestima može se nadati Crna Gora, koja očekuje početak pregovora o članstvu. Srbija očekuje status kandidata, ali datum za pregovore biće u ovom trenutku, izgleda, preveliki korak.

"Status kandidata je minimum. Treba da bude predložen, jer ga je Srbija zaslužila na osnovu reformi koje je sprovela. Nadamo se da će Komisija imati hrabrosti da predloži bar status kandidata", kaže Aleksandra Stiglmajer, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

U Evropskoj komisiji procenu donese samostalno, ali svakako konsultuju i zemlje članice, jer ne žele da predlože nešto što nema šanse da bude prihvaćeno.

Komisija će se zato zadržati na preporuci za status kandidata, ali ostaje pitanje da li je sigurno da će zemlje članice tu preporuku prihvatiti.

"Ima znakova da neke zemlje nisu sigurne šta učiniti sa Srbijom u decembru. Ipak, verujem da će odluka biti pozitivna za Srbiju, ali će zavisiti od unutrašnjeg razvoja u zemlji", rekao je Eduard Kukan, predsedavajući delegacije za Zapadni Balkan Evropskog parlamenta.

"Ubeđen sam da rukovodstvo Srbije sada sebi ne sme da dozvoli nijednu grešku", naglasio je Kukan. 

Evropa ne želi zamrznuti konflikt

Poslanik Evropskog parlamenta iz partije Angele Merkel, Elmar Brok, kaže da Evropa ne želi zamrznuti konflikt na Kosovu i da je za Srbiju bolje da ga reši što pre, jer će joj to olakšati pristup EU. Brok, ipak, kaže da su šanse za kandidaturu dobre.

"Mislim da postoje dobri izgledi da Srbija postane kandidat u decembru, ali nije prepručljivo da u tom trenutku izbije još jedna kriza na Kosovu", objasnio je poslanik Demohrišćanske partije Nemačke Elmar Brok.

Istovremeno, austrijski poslanik Hanes Svoboda rekao je da bi bilo veoma loše da Srbija, posle svega što je uradila, ne dobije ni status kandidata.

"Ne treba od Srbije tražiti rešenje za Kosovo pre početka pregovora o članstvu, to nije realno. Treba da postignu praktične dogovore sa Prištinom o nekim otvorenim pitanjima do tada, a rešenje treba naći pre nego što Srbija uđe u EU, što može trajati godinama", rekao je Svoboda.

Dugo najavljivani 12. oktobar prvi je sledeći korak na tom putu.

broj komentara 56 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. okt 2011, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

savez

Srbija sa Rusijom samo tako ima spasa, zivjela Srbija i Rusija.

(ponedeljak, 10. okt 2011, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

@EU

Ti kao da si presea ceo svet pa znas kako je u EU a kako i Rusiji i Kini. Mi smo deo Evrope i ako budemo u EU za 10 godina to ne znaci da cemo lako ziveti i imati jak stanrad. Rusija i Kina su velike svetske sile i nasi veliki prijatelji to je najvaznije. To su ogromne zemlje pa ima raznih slojeva drustva, uosptalom kao i u jednoj Uniji. Nikad se ne mogu uoprediti standardi jednog Svedjanina i jednog Bugarina. Ja licno ne bih u EU, a dobro je da sa svima sardjujemo.

(ponedeljak, 10. okt 2011, 13:36) - Srb [neregistrovani]

''Istočna Alijansa''

Bio sam u EU toliko godina i na kraju se zuvek vratio u RS. video sam i crno i belo i šareno na ovom svetu, i mogu Vam reći da je lepša je jedna molitva sa Svete Gore ili usrdnih monaha od svih licemerstava zapada. Pa sada su i ekomomska kriza kojoj se ne vidi kraja. I mi da se guramo u takve integracije...ne znam stvarno. Niko više nije siguran u to. Osobito ne kad nas uslovljavaju Kosovom, otimači. Predlažem formiranjem ''Istočne Alijanse'' koja da sadrži pravoslavne zemlje i sve zemlje koje se nam prijatelji i zaštitavaju naš interes. Vidim po komentarima da ima mnogo onih koji misle kao ja...ne moram ili neći u EU ili Nato Srb

(ponedeljak, 10. okt 2011, 12:02) - Spartacus [neregistrovani]

EU

Srbija pripada evropi i mjesto joj je u Evropskoj Uniji. Rusija i Kina su "na dalekom stapu" Srbija se vec sad nalazi duboko u teritorije EU i svaka drauga vezivanja za daleke partnere potpuno je iracionalna, neekonomicna i neprakticna. EU ima trenutnih problema koje su izazvale neke "nesavjesne" clanice ali to ne znaci da se odmah kod ovog prvog iskusenja u toku svog postojanja, mora raspasti.
Najgore sto se moze desiti je da neke zemlje budu privremeno iskljucene iz monetarne unije. Zivotni standard Kine i Rusije se ne moze ni blizu porediti sa Evropskom Unijom.
Komentatore koji svoje protivljenje EU potkrepljuju cinjenicom da iz istocnih zemalja dolaze radnici da za najnize poslove rade za satnicu od 5-10 eura, pitao bih dali bi neko iz Srbije bio zadovoljan sa satnicom od 10 eura za istu vrstu poslova.

(ponedeljak, 10. okt 2011, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

@re @za i protiv

Odakle ti znas kako je u EU kad je mozda nisi ni okusio. Mi smo ti koji decenijama robujemo u njoj radeci najteze poslove. Ostavi ti rusofile i primere ceske i bugarske. Veliki broj poljaka i slovaka radi po nemackoj holandiji ... za 5 do 10 evra po danu. Nama nije stalo da udejmo u EU da bi imali gde da emigriramo. Mi zelimo da ostanemo u svojoj zemlji i da nas niko vise ne ucenjjue i oduzima zemlju. A i na kraju krajeva sami oni kazu bez obzira na Kosovski problem Srbija ne bi mogla jos 10 godina u EU. Pa sto onda da nas stalno gnjave, pravo ratni osudjenici, pa sad Kosovo, pa i to da damo izmislice nesto drugo, Vojvodina, Sandzak i boga pitaj dok nas ne rasparcaju. Kina i Rusija su novi mocnici koji tek nastupaju i ovamo u Svajcarskoj se cesto govori o BRIK-u koji ce da im pomrsi sve racune. Ko zna dali ce ta UNIJA i da postoji dok mi "sazremo" za nju. Hvala na objavi komentara RTS-u.

(ponedeljak, 10. okt 2011, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

evropa mi smo

ma kakva rusija mi smo evropa

(ponedeljak, 10. okt 2011, 10:10) - Miki@KikI [neregistrovani]

Tako smo blizu...

Jos samo par koraka nas deli od statusa kandidata. Kojih koraka, jos uvek nikome nije jasno, kao sto je jasno i izvesno da ce za Srbiju ovo bitno vreme do decembra umeti da iskoriste Albanci na KiM. Sta ce mo jos sve da vidimo u predhodnom periodu tesko je i zamisliti. Koji uslovi ce nam biti predoceni, moguce je nazalost predpostaviti. Ljudski je nadatise i verovati u uspeh, ali nazalost moram reci da ce mo biti vise nego ikada ranije ucenjivani, iz prostog razloiga sto su i oni svesni da nam je to (barem mi tako mislimo) od velike vaznosti. Nazalost, mi smo samo jedan mali i bezuticajan narod u svetu, tako da ce mo i ovoga puta, vise je nego sigurno, iskusiti "pravdu" na sopstvenoj kozi.

(ponedeljak, 10. okt 2011, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

Za Vas u Srbiji!

Ostavite se vise kritikovanja nas koji smo u inostranstvu? Ja sam van zemlje vec 40 godina. I dalje volim svoju zemlju i evo iduce godine dolazim posto sam u penziji. A zasto nas kritikujete (pojedinci)?? Ko je branio Vama ili vasim rotiljeima da idu ili idete gde Vam je volja? Kada sam ja jos sedamdesete napustio zemlju mnogi su se od moji prijatelja cudili pa su me cak zbog toga i kritikovali pitajuci-Kako bre mozes da ides i zasto ides? I samo jos ovo da kazem: ne mislite valjda da smo mi ovde uzivali i "burdukovali"? Imali smo i te kako teskih trenutaka ali smo morali da trpimo i da cutimo. U ovim danima zivite kako zivite ali bi ste mnogo gore ziveli da mi ne donosimo novac u Srbiju. Zato je stvarno sramota od pojedinaca koji nas kritikuju kao da mi nismo Srbi i kao da to nije i nasa zemlja.

(ponedeljak, 10. okt 2011, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

EU?

Zaista je lako prokomentarisati i vikati kada se sedi na zapadnoj stolici. Mi koji smo u inostranstvo, mozemo reci da za sada jeste dobro ziveti u EU(ako si visoko obrazovan i imas posao). Ali ne verujem da ce u Srbiji isto tako biti iako udje u EU. EU je stvorevina da bi samo bilo dobro zapadnim zemljama. Pored toga mi koji zivimo ovde, vidimo da EU sigurnu ne sedi na ekonomskom konju (cak je pitanje da li ce evro opstati 2012). Sami ekonomski strucnjaci ovde govore da je buducnost sa ekonomskim tigrovima poput Kine.

(ponedeljak, 10. okt 2011, 10:04) - anonymous [neregistrovani]

Mnogo Kosta

Moje misljenje je da uzmemo sto mozemo iz tih pristupnih fondova pa da mi njima onda damo neke uslove i to je to :) I onako nece da ih bude za koju godinu pa i nema razlogaza nervozu ;)