Читај ми!

Kfor trenira uklanjanje barikada

Situacija sa 16 barikada nije situacija koju možemo da podnesemo mesecima, poručio komandant Kfora Erhard Drevs. Jedna od većih jedinica Kfora ovih dana izvodi vežbu i obuku za uklanjanje barikada, kaže Drevs.

Komandant Kfora Erhard Drevs izjavio je da ne postoji vremenski rok za uklanjanje barikada na severu Kosova, a kada će biti uklonjene zavisi od stanovnika na severu i njihovog ponašanja.

"Manji činioci žele nemire na severu Kosova, ali u tom slučaju Kfor treba da odreaguje bez obzira ima li barikada ili ne. Postoje crvene linije koje se ne smeju preći. Ukoliko se to dogodi, Kfor mora da uđe i uspostavi mir", rekao je Drevs na konferenciiji za novinare u Prištini, prvoj otkako je pre mesec dana preuzeo dužnost komandanta Kfora, prenosi Tanjug.

Drevs je rekao da Kfor može bilo kada da ukloni sve barikade na severu, navodeći da jedna od većih jedinica Kfora ovih dana izvodi vežbu i obuku za uklanjanje barikada svim svojim raspoloživim kapacitetima.

"Da budem jasan: ova situacija sa 16 barikada, koja dovodi snage Kfora u male 'džepove' oko prelaza, nije situacija koju možemo da podnesemo mesecima", upozorio je nemački general.

Drevs je napomenuo da Kfor zadržava pravo da ukloni barikade kada bude bilo potrebno, ako se ugroze mir i sigurnost ili ako postoji preka potreba da se obezbedi sloboda kretanja, bilo Kfora ili drugih međunarodnih institucija.

"Ne postoji vremenski rok, tako da nema garancije da nećemo ništa uraditi, ali nema ni garancije da ćemo to započeti sutra", poručio je Drevs.

Erhard Drevs je ponovio da je Kfor na prelazu Jarinje 27. septembra reagovao u samoodbrani i da taj incident nije dovoljan povod da Kfor počne da uklanja barikade.

Drevs je naveo da "NATO ne provocira treći svetski rat na granicama Srbije" i naglasio da su izazivači incidenata na severu pokrajine tamošnje kriminalne grupe.

"Ljudi na severu sami sebe blokiraju i uskraćuju slobodu kretanja. Mnogo više nego što blokiraju Kfor", smatra komandant NATO snaga u Pokrajini.

"Barikade nisu mirni protest. One su ilegalne, ali bih voleo da se barikade uklone kao rezultat političkog dogovora i rešenja, a ne silom da ih uklanjamo. Ako bismo to učinili, uvek postoji opasnost da povredimo nekoga, da načinimo dosta štete nevinim ljudima. Uvek postoji opasnost, prilikom uklanjanja barikada na silu, da ta akcija dovede do ugrožavanja mirnog i sigurnog okruženja", rekao je Drevs.

Komandant Kfora poručuje da želi da građani sami uklone barikade. "Međutim, Kfor zadržava pravo da ukloni barikade, u trenutku koji odredimo da učinimo, kako bi izvršili svoj zadatak ili da podržimo drugo međunarodno prisustvo", rekao je Drevs.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи