Читај ми!

Kfor širi zonu zabrane

Kfor proširio bezbednosnu zonu na Jarinju, Srbi postavili novu prepreku na magistralnom putu. Srbi na Jarinju odbili predlog šefa Unmika da uklone barikadu. Redžepi, tokom smotre jedinice ROSU, najavio da će barikade biti uklonjene.

16.07 - Komandant Kfora Erhard Drevs došao na prelaz Jarinje i zatražio da se sastane sa predsednikom opštine Leposavić Brankom Ninićem.  

15.04 - Kfor uklonio šljunak sa prilaza Jarinju. Srbi rešeni da u blizini prepreke Kfora naprave novu blokadu. Na okolnim brdima nalaze se naoružani vojnici koji nikome ne dozvoljavaju da se približi tom prostoru.

12.52 - Kfor uklonio barikadu koja je bila postavljena iza administartivnog prelaza Jarinje prema Leposaviću i proširio zonu bezbednosti za 600 metara, gde je postavljena bodljikava žica.

12.50 - Šef Unmika Farid Zarif predložio Srbima na Jarinju da uklone barikadu, a međunarodne snage će, zauzvrat, prestati da svakodnevno prebacuju kosovske carinike na prelaze. Građani odbili predlog.

09.50 - Pripadnici američkog kontingenta Kfora i jutros su zaustavili voz koji saobraća na relaciji Kraljevo – Zvečan ispred administrativnog prelaza Jarinje.

Posle neuspelog pokušaja vršioca dužnosti šefa Unmika Farida Zarifa da ubedi Srbe da uklone barikadu na Jarinju, Kfor je proširio bezbednosnu zonu na tom prelazu za oko 600 metara, prema Leposaviću.

Inače, danas je zasedao Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, koji je osudio jednostrane poteze i svako nasilje na Kosmetu i pozvao Kfor i Euleks da osiguraju bezbednost srpskog naroda i da zadrže statusnu neutralnost.

Kfor je proširio zonu tako što su se vojnici velikom brzinom spustili iz baze do barikade, zbog čega su se okupljeni građani povukli.

Ispred poslednje krivine do prelaza Jarinje, Kfor je postavio znakove upozorenja na obodu proširene zone, a preko megafona upozorava građane da se ne približavaju.

Administrativni prelaz Jarinje više nije moguće videti, pošto je bezbednosna zona Kfora proširena. Građani koji su se povukli, uz pomoć dva kamiona napravili su novu prepreku na magistralnom putu ka Jarinju.

Šef Unmika Farid Zarif predložio je Srbima da uklone barikadu, a međunarodne snage će, zauzvrat, prestati da svakodnevno prebacuju kosovske carinike na prelaze.

Građani su odbili taj predlog, zato što je, kako kažu, za njih neprihvatljivo da na administrativnim prelazima na severu Kosova budu kosovski carinski službenici.

Šef Unmika i njegov zamenik Robert E. Sorenson posetili su danas, sa delegacijom misije, administrativni prelaz Jarinje, a Zarif je pozvao na mir, uzdržanost i dijalog, saopšteno je iz Kancelarije UN u Prištini.

Zarif je demonstrantima rekao da se "Ujedinjene nacije protive jednostranim akcijama i nasilju, kao i da podržavaju dijalog kao način rešenja trenutne situacije na prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) i bilo gde drugde na severnom Kosovu", navodi se u saopštenju.

Zarif je pozvao na mir i uzdržanost, rekavši da su članice Saveta bezbednosti jednoglasne u osudi nasilja do kojeg je došlo početkom nedelje i pozivu na dijalog.

"Unmik je veoma zabrinut zbog situacije na terenu i pozivamo sve strane, međunarodne i lokalne, da razgovaraju jedne s drugima", naglasio je Zarif pozvavši demonstrante da ne ometaju slobodu kretanja Kfora.

Kfor uklonio barikadu

Nekoliko desetina Srba počelo je danas posle podne da gradi novu barikadu, oko 300 metara udaljenu od administrativnog prelaza Jarinje. Oni su počeli da nasipaju šljunak na kolovoz, a među okupljenima i pripadnicima Kfora nije bilo incidenata.

Oko 13 sati Kfor je uklonio barikadu od šljunka koji su Srbi nasuli u blizini administrativnog prelaza Jarinje, a u međuvremenu uklonjena je i prepreka – takozvani jež koji je bio postavljen na mestu uklonjene barikade.

Iako je zamenik komandira Kfora Leri Vibens rekao da je prelaz otvoren, na Jarinju se saobraćaj ne odvija, jer je Kfor postavio prepreku 200 metara od prelaza. Prelazu ne smeju da priđu ni pešaci.

Na okolnim brdima, na svaka dva metra, nalaze se naoružani vojnici američkog Kfora koji prate situaciju i ne dozvoljavaju nikome da se približi tom prostoru. Helikopteri Kfora sleću u zonu prelaza dovozeći vojnike i burad sa gorivom.

Komandant Kfora Erhard Drevs bio je na prelazu Jarinje u opštini Leposavić i zatražio da se sastane sa predsednikom te opštine Brankom Ninićem. Ninić je rekao da se nije sastao sa Drevsom, jer je komandant Kfora morao da ode pre nego što je on stigao na Jarinje.

U nekadašnjoj bazi Kfora "Belvedere" u južnom delu Kosovske Mitrovice od danas se nalaze pripadnici specijalne jedinice i kosovske saobraćajne policije iz mitrovačkog regiona.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi, koji je prisustvovao stacioniranju specijalaca ROSU u južnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je da su barikade na severu Kosova počele ozbiljno da ugrožavaju normalan život građana i da će biti uklonjene.

Redžepi je, ne precizirajući kada će se to dogoditi, rekao agenciji Tanjug da će barikade ukloniti zajednički u koordinaciji sa Kforom i Euleksom, jer se njima "ugrožava sloboda kretanja".

Pripadnici Kfora i Euleksa ponovo su jutros zaustavili voz na relaciji Kraljevo – Zvečan i kontrolisali putnike.

Voz je zaustavljen oko devet sati u blizini Jarinja, a prema rečima putnika, američki vojnici obezbeđivali su prilaz vozu, dok su pripadnici Euleksa kontrolisali dokumenta putnika.

Prtljag nije kontrolisan, pa je voz brzo nastavio put ka Zvečanu. Kfor je juče zaustavio i detaljno pretresao putnički voz kod Jarinja koji je saobraćao na istoj relaciji.

Vlada Srbije zatražila je juče hitnu istragu Ujedinjenih nacija o incidentu na administrativnom prelazu Jarinje.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da neće biti razgovora o rešavanju krize na severu Kosova, niti da ima osnova za posebnim razgovorima delegacije Srbije sa zvaničnicima Evropske unije i SAD.

Bivši američki diplomata i regionalni predstavnik UN za Kosovsku Mitrovicu Džerald Galuči ocenjuje da NATO svojim "nelegalnim, nelogičnim i nemoralnim" akcijama smanjuje manevarski prostor kosovskim Srbima i otvara put za još gore nasilje i možda podelu Kosova.

Istovremeno, građani Opštine Leposavić, koje je Kfor privodio pre sukoba kod Jarinja, najavili su da će podneti tužbu protiv međunarodnih snaga.

Sedmorica uhapšenih tvrde da nije bilo osnova za njihovo privođenje, a žalili su se i na tretman.

Povređeni Srbi u sukobu 27. septembra na Jarinju oporavljaju se u kosovskomitrovačkoj bolnici i nisu vitalno ugroženi.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво