Читај ми!

Beograd traži odgovore za Jarinje

Vlada Srbije zahteva hitnu istragu UN o incidentima na Jarinju. Tražimo odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila, kaže za RTS ministar Vuk Jeremić. Dijalog gubi smisao kad se puca na građane, rekao Božidar Đelić u razgovoru sa ambasadorima EU.

Vlada Srbije zatražila je da Ujedinjene nacije hitno sprovedu istragu o incidentu na administrativnom prelazu Jarinje i poziva UN da obezbede da misije na području Kosova i Metohije deluju isklučivo u statusno neutralnom okviru, kako je predviđeno Rezolucijom 1244.

"Vlada Srbije odlučna je da se tenzije prevaziđu dogovorima i uz poštovanje međunarodnog prava i interesa srpskog stanovništva na severu Koova", rekao je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Vlada Srbije privržena je dijalogu i da ohrabrenje tog dijaloga predstavlja najavljena poseta evropskog posrednika Roberta Kupera.

Mihajlović kaže da Vlada očekuje da se incidenti i drugi nemili događaji kanališu, tako što će obe strane, uz međunarodno posredovanje, sesti za pregovarački sto i rešavati probleme jedan po jedan.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je na sinoćnoj sednici Saveta bezbednosti Rusija prenela sve ono što je Srbija smatrala neophodnim.

"Tražimo odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila. Nijedan incident ni narušavanje mira i stabilnosti ne sme ostati nezabeležen od strane Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

"Nigde u Evropi se ne puca na civile osim u Srbiji, i to na teritoriji koja nije pod upravom Vlade Srbije", kaže ministar.

Srbija nastavlja aktivnu diplomatiju 

Jeremić je rekao da će Srbija nastaviti da aktivnom politikom, aktivnom diplomatijom sprečava pokušaje toga "da budemo optuženi za ono što očigledno nema veze sa Vladom Srbije".

"Upozoravali smo, održali smo nekoliko važnih sastanaka, uključujući i sednice Saveta bezbednosti, gde smo upozoravali da može da dođe do ovakvog razvoja situacije na terenu", rekao je Jeremić.

"Oni koji su se oglušili o sva naša upozorenja, a to je pre svega NATO, snose potpunu odgovornost za ono što se danas dešava u pokrajini", zaključio je Jeremić.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je sinoć, iza zatvorenih vrata, konsultacije o stanju na severu Kosova posle sukoba Srba i pripadnika Kfora u kojem je povređeno desetak osoba.

Konsultacije su zakazane na zahtev Rusije, koja je oštro protestovala zbog akcija Kfora i Euleksa na severu Kosova, tražeći od tih misija da poštuju princip statusne neutralnosti.

"Posebno smo uznemireni zbog nasilja protiv srpskog stanovništva koje su dopustile jedinice Kfora. Zabranjavajuće su vesti o pucanju na vozilo hitne pomoći koje je dopremalo ranjene Srbe u bolnicu", navodi se u komentaru zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandra Lukaševiča.

Istovremeno, predstavnik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper objavio je odlaganje nastavka tog dijaloga, navodeći da stanje na administrativnim prelazima na severu Kosova nije na dnevnom redu, a ni "predmet bilo kakvih odvojenih pregovora sa Srbijom".

Đelić: Dijalog gubi smisao kad se puca na građane

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je na sastanku sa ambasadorima zemalja članica EU i ambasadorom EU u Srbiji Vensanom Dežerom da dijalog Beograda i Prištine gubi smisao kada međunarodne snage, mimo njihovog mandata, pucaju na građane na severu Kosova.

"Srbija ne može snositi odgovornost za takve postupke i ostaje privržena mirnom rešavanju svih pitanja, pa i onih koja su dovela do tenzija i nasilja", rekao je Đelić i podsetio da je upravo Srbija sa svim zemljama članicama EU inicirala dijalog sa Prištinom, koji je već dao prve pozitivne rezultate.

Đelić je ambasadorima ukazao i na značajno opadanje podrške građana za ulazak Srbije u EU, kao posledicu poslednjih dešavanja na Kosovu. Takođe je istakao da je to urušavanje teško postignutog konsenzusa u zemlji oko ulaska u EU veoma zabrinjavajuće.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво