Читај ми!

Miran dan na severu Kosova

Dan na Kosmetu, za razliku od prethodnih, protekao je bez ozbiljnih incidenata. Vozači kamiona iz Raške pušteni iz pritvora uz kaznu od 250 evra. Kfor nastavio da proširuje baze iznad administrativnog prelaza. Stanje šestorice Srba koji su ranjeni u sukobima sa Kforom stabilno.

23.14 -  Stejt department saopštio da je kod Jarinja povređeno devet pripadnika Kfora. SAD pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog.

21.00 - U južnom delu Kosovske Mitrovice večeras je pojačano prisustvo pripadnika KPS-a i vojnika Kfora. Ojačana barikada na mostu na Ibru.

17.45 - Vozačima kamiona iz Raške ukinut pritvor i proterani su sa Kosova. Svakom od trinaestorice vozača izrečena kazna od 250 evra.

14.56 - Završen protest u Zupču. Srbi poručili da neće dozvoliti Prištini da uspostavi institucije na severu Kosova.

13.15 - Nepoznate osobe pucale iz južnog dela Mitrovice na radnike koji su čistili korito Ibra. Povređenih nema.

12.45 - Portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao da će tužilac misije EU istražiti jučerašnje incidente na Jarinju. 

12.35 - Rusija zabrinuta zbog nasilja nad srpskim stanovništvom. Moskva poziva međunarodnu zajednicu, pre svega Kfor i EU, na neutralnost.

12.03 - Počeo protest Srba u Zubinom Potoku.

Situacija na severu Kosmeta trenutno je mirna. Sudu u Vučitrnu ukinuo je pritvor trinaestorici vozača kamiona iz Raške i uz kaznu od 250 evra po osobi proterao ih sa Kosova. Kfor je tokom dana na prelazu Jarinje proširio bazu i time presekao alternativni put, na kome je juče došlo do sukoba.

Vojnici Kfora ojačali su bazu žicom i šljunkom, a helikopteri učestalo sleću u bazu kod Jarinja, dopremajući namirnice i pojačanje u ljudstvu, javlja reporter RTS-a.

Na tom putu danas nema Srba koji protestuju, pošto vojnici Kfora ne dozvoljavaju nikakvo približavanje bazi.

Meštani sa severa Kosova pojačali su prisustvo na ostalim barikadama na svim putevima. Veliki broj Srba okupio se tokom prepodneva na barikadi u Zupču, u Opštini Zubin Potok, protestujući zbog jučerašnjih akcija Kfora.

Među meštanima je bio i veliki broj žena i dece. Neki od njih nosili su natpise "Kosovo je Srbija" i "Sam ću svoj svet da krojim". Protestu prisustvuju i čelnici četiri opštine sa severa, kao i vladika Teodosije.

Stanje šestorice Srba koji su ranjeni u jučerašnjem sukobu sa Kforom je stabilno. 

"Zdrastveno stanje najteže povređenog koji je juče bio vitalno ugrožen takođe se popravilo i on se uspešno oporavlja", rekao je direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Sukob na Jarinju se dogodio juče oko 13 časova kada su pripadnici Kfora otvorili vatru na Srbe koji su protestovali na alternativnom putu kod Jarinja.

Prethodno su vojnici Kfora, rano ujutru, blokirali drugi zaobilazni put, jedini koji povezuje sever Kosova sa Raškom, posle čega su Srbi opkolili blokadu Kfora.

Iako je Kfor najpre tvrdio da je koristio samo gumene metke, lekari su novinarima pokazali snimke na kojima se vidi prisustvo bojeve municije, odnosno metaka u telima povređenih.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević rekao je da su svi ranjeni koji su primljeni u tu ustanovu povređeni bojevom municijom i pokazao zrno koje je izvađeno iz tela jednog od povređenih.

U sukobima su, prema navodima Kfora, povređena i četiri vojnika. Kako tvrdi zamenik portparola Kfora Kaj Gudenoge, na vojnike je bačena bomba "kućne izrade". Gudenoge je, u prvoj izjavi agenciji Beta, rekao da nije bilo povređenih pripadnika Kfora.

Mihajlović: Teško do mirne situacije

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da će, posle sukoba na Jarinju, biti mnogo teže situaciju na severu Kosova održavati bez incidenata.

"Mislim da je u interesu Srba na Kosovu i Metohiji da nema incidenata. Pokušaćemo da izbegnemo svaku situaciju koja može dovesti do eksplozije, ali sad će to biti teže", rekao je Mihajlović za RTS.

Mihajlović je rekao da će Srbija insistirati na istrazi o jučerašnjim događajima, jer je "očigledno da je Kfor prekoračio ovlašćenja".

Istragu bi bilo neophodno da sprovodi, kaže Mihajlović, neka nezavisna institucija ili institucija Ujedinjenih nacija, jer je važno da se utvrdi ko je naredio "besmislenu akciju Kfora".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво