Читај ми!

Politika iznad Kfora

Novi komandant Kfora Erhard Drevs poručio da su potrebna politička, a ne vojnotehnička rešenja za probleme na Kosovu. Svi putni pravci koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak blokirani već deseti dan.

17.20 - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović zatražio je danas od Euleksa da od kosovskih organa preuzme slučaj 13 uhapšenih vozača firme "Eurokop" iz Raške, a zvaničan odgovor očekuje sutra u popodnevnim časovima.

14.37 - Srbija je "na dobrom putu" da u Briselu osigura razgovore o prelazima Brnjak i Jarinje, izjavio šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Na severu Kosova i Metohije je mirno, a svi magistralni putni pravci koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani. Novi komandant Kfora Erhard Drevs kaže da je stanje na severu Kosova stabilno i da se u interesu građana traži rešenje na političkom nivou, a manje na vojnotehničkom i praktičnom nivou.

"Nakon što je Euleks sa predstavnicima kosovskih institucija sproveo operaciju na prelazima 1 i 31 prema Srbiji stanje se stabilizovalo na određenom nivou", izjavio je Drevs u Đakovici, gde je prisustvovao liturgiji u crkvi Uspenja presvete Bogorodice.

Drevs je rekao da je zadatak Kfora da podržava međunarodnu zajednicu u sprovođenju političkih odluka, a pre svega da stvori, obezbedi i očuva sigurno i mirno okruženje za sve, bez obzira na etničku pripadnost.

U prvoj izjavi koju je dao od stupanja na dužnost, novi komandant Kfora je ukazao da brojne demonstracije i blokade puteva na severu Kosova ne sprečavaju slobodu kretanja samo Kforu i drugim međunarodnim misijama i organizacijama, već i samim građanima.

Srbi, po smenama, dežuraju na barikadama deseti dan. Barikade su postavljene na svim važnijim putnim pravcima u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić, a u Kosovskoj Mitrovici u blokadi je glavni most preko Ibra, gde su građani postavili šator. Mirno je i na barikadama u selu Rudare.

Tokom jučerašnjeg dana i noći nije bilo većih aktivnosti u bazi Kfora kod Jarinja, jedino je bio povećan broj sletanja helikoptera koji su dovozili smenu za pripadnike nemačkog kontingenta Kfora i Euleks policije i carinika, javio je reporter RTS-a. 

Inače, na administrativnom prelazu Jarinje vraćena je bodljikava žica. Iako je prelaz bio formalno otvoren, ni jedan pešak ni vozilo tuda nisu prošli.

Na jučerašnjem sastanku u Leposaviću, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i vršilac dužnosti šefa Unmika Farid Zarif saglasili su se da se do rešenja na severu Pokrajine može doći jedino mirnim putem i dijalogom.

Zarif je tražio da se pripadnicima Euleksa i Kfora omogući sloboda kretanja na severu Pokrajine, dok je ministar Bogdanovć insistirao na neutralnosti tih misija.

"Želimo dijalog i rešavnje problema koji postoje jer ovo postaje neizdržljivo, da Euleks bude kompanija koja se bavi prevozom kosovskih carinika i policajaca", rekao je ministar Bogdanović.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво