Читај ми!

Euleks partner a ne "prevoznik"

Šef Unmika traži da se omogući sloboda kretanja za pripadnike Euleksa i Kfora na severu Kosova. Ministar Goran Bogdanović insistira na neutralnosti misija na Kosovu. Na severu Kosova mirno, svi važniji putni pravci i dalje blokirani.

19.10 - Vršilac dužnosti šefa Unmika Farid Zarif zatražio da se omogući sloboda kretanja za pripadnike Euleksa i Kfora na severu Kosova i da se sva sporna pitanja rešavaju mirnim putem i dijalogom.

17.26 - Goran Bogdanović i Farid Zarif razgovaraju u zgradi opštine Leposavić o situaciji na severu Kosova. Razgovor iza zatvorenih vrata.

14.22 - Ministar Goran Bogdanović razgovaraće danas u Leposaviću sa šefom Unmika Faridom Zarifom o situaciji na severu Kosova.

Vršilac dužnosti šefa Unmika Farid Zarif zatražio da se omogući sloboda kretanja za pripadnike Euleksa i Kfora na severu Kosova i da se sva sporna pitanja rešavaju mirnim putem i dijalogom.

Zarif je od ministra za KiM Gorana Bogdanovića na sastanku u Leposaviću zatražio da iskoristi uticaj Beograda i ohrabri stanovništvo na severu Pokrajine da ostane miroljubivo i izbegava upotrebu sile.

Farid Zarif je istakao da je UNMIK bio u stalnom kontaktu sa Prištinom i Beogradom kako bi držali tenzije niskim i stvorili atmosferu koja će biti pogodna za dijalog i pregovore kako bi se rešila pitanja koja su ostala nerešena između dve strane.

"Ubeđeni smo da je jedini put napred dijalog, za međunarodnu zajednicu i UN upotreba sile je neprihvatljiva. Zadovoljan sam što je Bogdanović potvrdio da je to ista poruka koju šalje ovdašnjem stanovništvu", rekao je Zarif.

Bogdanović je nakon susreta izjavio novinarima da je sastanak sa čelnikom Unmika bio konstruktivan i da su usaglasili da se jedino mirnim putem i pregovorima može rešiti kriza koja postoji na severu Kosova.

"Poslao sam poruku Kforu i Euleksu da na ovakav način situacija postaje neizdržljiva i da je ovo što rade Euleks i Kfor apsolutno neprihvatljivo za srpsku zajednicu", rekao je ministar.

"Kfor i Euleks moraju imati više kontakta sa predsednicima opština i ne treba da izbegavaju takvu vrstu razgovora, jer smatramo da se jedino tako može obezbediti sloboda kretanja za Kfor", rekao je Bogdanović.

Ministar je istakao da niko nije zadovoljan činjenicom da ove dve misije izlaze iz svog mandata, ne poštuju statusnu neutralnost i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Želimo dijalog i rešavnje problema koji postoje jer ovo postaje neizdržljivo, da Euleks bude kompanija koja se bavi prevozom kosovskih carinika i policajaca", rekao je ministar.

Barikade opstaju 

Inače, dan na severu Kosova protiče mirno, a svi putni pravci koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani. Srbi, po smenama, dežuraju na barikadama.

Pripadnici Kfora pokušali su juče bagerom da uklone barikadu postavljenu ispred najnovijeg alternativnog puta kod administrativnog prelaza Jarinje, u čemu su ih sprečili Srbi. Novih pokušaja uklanjanja barikada tokom noći nije bilo.

Srbi su pre tri noći prokopali put od Jarinja prema Rudnici koji zaobilazi prelaz Jarinje, ali su pripadnici Kfora na tom putu postavili bodiljkavu žicu, na šta su Srbi odgovorili tako što su prosuli šljunak i zemlju. Meštani su, zatim, napravili još jedan alternativni put.

Administrativni prelaz Brnjak blokiran je sa obe strane. Srbi se smenjuju i na barikadama koje su postavljene u selu Zupče gde je u blokadi magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće.

Na severu Kosova barikade su postavljene na svim važnijim putnim pravcima u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić, a u Kosovskoj Mitrovici u blokadi je glavni most preko Ibra. Mirno je i na barikadama u selu Rudare, gde je otvorena jedna kolovozna traka.

U severnom delu Kosovske Mitrovice tokom noći došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo najmanje šest osooba, od kojih su dve teže povređene. Policija je privela A.Đ. (46) i odredila mu policijsko zadržavanje zbog upotrebe vatrenog oružja.

Posebnu pažnju među stanovništvom na Kosovu izazvala je odluka suda u Vučitrnu da odredi pritvor do 15 dana trinaestorici vozača preduzeća "Eurokop" iz Raške, koje je kosovska policija privela uz objašnjenje da su ilegalno ušli na Kosovo i učestvovali u postavljanju barikada.

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri izjavila je da razgovore o tehničkim pitanjima treba nastaviti, nezavisno od situacije na severu Kosova i sporazuma koji su do sada postignuti u dijalogu predstavnika Beograda i Prištine.

Tahiri je za radio Slobodna Evropa rekla da je dijalog međunarodni proces i da je kao takav neophodan.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво