Читај ми!

Zaustavljen Kforov bager

Vojnici Kfora pokušali bagerom da uklone barikade od šljunka kod alternativnog puta blizu Jarinja, ali su ih u tome sprečili Srbi na barikadama. Srbi tokom noći probili novi put koji povezuje sever Kosova sa centralnom Srbijom. Uhapšenim vozačima kamiona određen pritvor do 15 dana.

16.36 - Vozačima kamiona, koji su uhapšeni u Mitrovici, određen pritvor do petnaest dana. Suđenje najverovatnije sledeće sedmice, saznaje RTS.   

15.55 - Kfor odustao od uklanjanja barikada.

15.41 - Vojnici Kfora presekli bodljikavu žicu, a zatim bagerom pokušali da sklone barikade od šljunka, ali su ih građani sprečili, javlja reporter RTS-a. 

13.08 - Srbi okupljeni oko barikada Jarinju na oprezu zbog aktivnosti unutar baze Kfora, jer strahuju da bi mogla početi operacija uklanjanja barikada. Kfor bez komentara.  

11.40 - Vozači kamiona, uhapšeni pre dva dana Mitrovici, "zbog ilegalnog prelaska granice",  izvedeni pred istražnog sudiju. 

Vojnici Kfora presekli su bodljikavu žicu, a zatim bagerom pokušali da probiju barikade koje su Srbi postavili na alternativnom putu kod punkta Jarinje. Međutim, Srbi, koji su se okupili na barikadama, sprečili su vojnike Kfora da izađu na taj put.

Srbi su preksinoć prokopali put od Jarinja prema Rudnici koji zaobilazi prelaz, ali su pripadnici Kfora na tom putu postavili bodiljkavu žicu, na šta su Srbi odgovorili tako što su prosuli šljunak i zemlju.

Sinoć je probijen novi zaobilazni put pored prelaza Jarinje, pa se saobraćaj obavlja neometano.

Na pojedinim mestima, barikade su visoke i do tri metra, a tokom čitave noći se uz pesmu čuo i rad građevinskih mašina, javio je reporter RTS-a.

Zaobilaznim putem, pre blokade Kfora, prošao je veliki broj vozila ka centralnoj Srbiji i obratno. Na taj način su Srbi sa obe strane prelaza u potpunosti zaobišli kontrolni punkt i bazu Kfora.

Na prelaz Jarinje vraćena je bodljikava žica. Iako je prelaz samo formalno bio otvoren, jer su barikade postavljene sa obe strane, nijedan automobil niti pešak nije prošao.

Pravci ka administrativnom prelazu Brnjak i dalje su blokirani, a Srbi su i danas bili na barikadama. Situacija u opštini Zubin Potok je mirna, a Srbi se smenjuju na barikadama koje su postavljene u selu Zupče gde je u blokadi magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće.

Na severu Kosova barikade su postavljene takođe na svim važnijim putnim pravcima u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić, a u Kosovskoj Mitrovici u blokadi je glavni most preko Ibra.

Trenutna situacija na Kosovu i tenzije između Srba iz Leposavića i Kfora, bile su teme sastanka ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i predstavnika četiri opštine sa severa Kosova. 

Ministar Bogdanović rekao je da je neprihvatljivo da Kfor pokušava da zatvara alternativne puteve na severu Kosova.

"Aposlutno je neprihvatljivo da Kfor zatvara puteve kojima se stanovništvo snadbeva. Ne možemo da budemo hermetički zatvoreni", rekao je Bogdanović.

"Mi ne želimo da ulazimo u sukob sa Kforom, ni sa Albancima koji žele da nas na raznorazne načine isprovociraju. Mi smo za dijalog ", istakao je Bogdanović.

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća pozivali su građane da se za svoje ciljeve bore isključivo demokratskim sredstvima i da ne nasedaju na, kako kažu, provokacije Prištine.

Ranije danas, istražni sudija suda u Vučitrnu odredio je pritvor do 15 dana trinaestorici vozača preduzeća "Eurokop" u Raškoj, koje je kosovska policija privela uz objašnjenje da su ilegalno ušli na Kosovo i učestvovali u postavljanju barikada.

Prema saznanjima RTS-a, suđenje bi, međutim, moglo da se održi već naredne nedelje.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво