Читај ми!

Nove barikade kod Jarinja

Pripadnici Kfora večeras razvukli žicu i preprečili alternativni pravac pored prelaza Jarinje. Kao odgovor, Srbi sa Kosmeta zasipaju prepreke šljunkom i probijaju novi put. Trinaest vozača kamiona, koji su sinoć uhapšeni, sutra pred istražnim sudijom u Vučitrnu.

20.32 - Srbi prave barikade od šljunka kod baze Kfora, nedaleko od alternativnog pravca pored Jarinja, javlja reporter RTS-a.

20.05 - Kfor razvukao bodljikavu žicu na alternativnom putu pored prelaza Jarinje.

16.36 - Trinaestorica privedenih Srba sutra će biti izvedena pred istražnog sudiju suda u Vučitrnu.

14.34 - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao da iza događaja na severu, i barikada koje su postavili Srbi, stoji Beograd. Sa Kforom i Euleksom treba pronaći način kako ukloniti barikade, izjavio Redžepi.

13.47 - Kolona dugačka četiri kilometra, u kojoj je više od 200 kamiona koji čekaju da uđu na Kosovo, formirala se noćas i jutros na administrativnom prelazu Merdare.

13.35 - Euleks nije uključen u slučaj hapšenja vozača kamiona u Kosovskoj Mitrovici i ne može ga preuzeti od kosovske policije, jer je zadužen samo za nadgledanje, rečeno je u sedištu Euleksa u Prištini.

12.50 - Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od Euleksa da preuzme slučaj 13 uhapšenih vozača u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Pripadnici nemačkog kontingenta Kfora razvukli su večeras bodljikavu žicu na alternativnom putnom pravcu pored administrativnog prelaza Jarinje. Kao odgovor, nekoliko stotina Srba je zasulo je šljunkom prepreke i uz pomoć mehanizacije probija novi put, par desetina metara od onog koji je Kfor  blokirao.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je večeras na administrativnom prelazu Jarinje da se povećava napetost i neizvesnot nakon što je Kfor zatvorio zaobilazni put na tom prelazu, koji su Srbi probili prošle noći. Put je bio dugačak oko tri kilometra i prolazio je pored baze Kfora na Jarinju. 

Zaobilaznim putem, pre blokiranja od strane Kfora, prošao je veliki broj vozila ka centralnoj Srbiji i obratno javlja Beta.

Iako je Kfor juče uklonio žice i sa administrativnog prelaza Jarinje, saobraćaj je i dalje blokiran, pa su vozila i pešaci tokom dana prelazili preko drugih, alternativnih, prelaza.

Tokom noći, građani su se smenjivali na barikadama koje su postavljene na svim važnijim putevima na severu Pokrajine.

Meštani Leška, u opštini Leposavić, blokirali su na sat vremena put koji vodi prema Kosovskoj Mitrovici i Jarinju kod Kratine, protestujući zbog hapšenja dvojice srpskih mladića od pre par dana.

Mladićima je određen jednomesečni pritvor zbog izazivanja opšte opasnosti i posedovanja oružja, pošto se sumnjiče da su pucali iz lovačke puške ka kući jednog od pukovnika kosovske policije u Lešku.

Beograd traži informacije o hapšenju

Na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice sinoć je uhapšeno trinaest vozača kamiona preduzeća "Eurokop" u Raškoj.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od predstavnika EU i Euleksa "precizne informacije" o razlozima hapšenja, kao i da se angažuju na njihovom oslobađanju.

Sličan apel uputila je i Vlada Srbije, zatraživši od međunarodnih misija da nove incidente što pre reše jer su, kako navode, ozbiljno zabrinuli tamošnje Srbe.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da će biti učinjeno sve da se slučaj 13 vozača uhapšenih na carinskom punktu u južnom delu Kosovske Mitrovice prebaci u nadležnost Euleksa.

Stefanović je izjavio da hapšenje vozača predstavlja grubo kršenje dogovora o slobodi kretanja od strane Prištine, ali i nastavak pritiska na Beograd s ciljem da se "pozicija pred sledeću rundu dijaloga oteža".

Međutim, kako navode iz Euleksa, slučaj ne mogu da preuzmu od kosovske policije, jer je ta misija zadužena samo za nadgledanje.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je jutros da je vozače privela pogranična policija zbog ilegalnog ulaska na Kosovo.

Hoti je u izjavi Tanjugu rekao da je postojala sumnja da su tim kamionima minulih dana na severu Kosova blokirani putevi, ali da je istragom utvrđeno da nije reč o kamionima kojima su postavljane barikade.

"Dvadesetak kamiona bilo je predmet istrage. Utvrđeno je da su vozači 13 kamiona ušli ilegalno na Kosovo", rekao je Hoti.

Kako javlja reporter RTS-a, privedeni Srbi nalaze se u pritvorskoj jedinici u Lipljanu, Podujevu i Vučitrnu i biće sutra izvedeni pred istražnog sudiju u Vučitrnu.

Direktor Rudarsko-hemijskog kombinata "Trepča" Jovan Dimkić izjavio je da su uhapšeni vozači preduzeća u Raškoj koji za potrebe "Trepče" izvoze koncentrat za Švajcarsku.

Na administrativnom prelazu Merdare više od 200 kamiona noćas i jutros čekalo je da uđe na Kosovo. Kako saznaje RTS, problem je u kapacitetu carinskog terminala sa kosovske strane.

Bez partijskih podela

Predsednici četiri opštine na severu Kosova i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga poručili su posle današnjeg sastanka da predviđaju "provokacije dela međunarodne zajednice i vlasti iz Prištine".

Gostujući na Televiziji Most u Zvečanu, predstavnici opština rekli su da su stanovnici odlučni da "svim vidovima građanske neposlušnosti onemoguće instaliranje kosovske države".

"Situacija u Kosovskoj Mitrovici je najteža", ocenio je predsednik te opštine Krstimir Pantić i dodao da se "čini sve" da ne dođe do incidenata između Srba, Albanaca i drugih.

Čelnici opština negirali su da na severu Kosova glavnu reč vode političke partije, naglasivši da je reč o "opštenarodnom otporu kosovskim institucijama i međunarodnoj zajednici koji žele ne samo da ovaj deo integrišu, već da odavde isele Srbe".

Predstavnici opština sa severa Kosova rekli su i da ne veruju da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti 28. septembra u Briselu, jer smatraju da Prištini ne odgovara dijalog, te će ona "isprovocirati neki događaj" da ne bi došlo do pregovora.

Rekli su i da Beograd "mora usloviti" nastavak dijaloga "rešavanjem ključnih pitanja", i ocenili da je nedopustivo razgovarati o severu Kosova, a zanemariti pitanje statusa.

Grupa pristalica pokreta "Samoopredeljenje", juče posle podne na putu Priština – Podujevo, prevrnula je kamion koji je na Kosovo prevozio robu iz centralne Srbije, demonstrirajući na taj način protivljenje zbog obnavljanja uvoza robe srpskih preduzeća.

Od prošlog petka, kosovske vlasti dozvoljavaju uvoz robe iz centralne Srbije, primenjujući dogovor o carinskim pečatima postignutim sa Beogradom.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво