Читај ми!

Poslanici o pozadini ubistva Đinđića

Predstavnici parlamentarnih stranaka jedinstveni u oceni da treba utvrditi političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića. Većina njih, međutim, smatra da time treba da se bave sudovi, a ne političke stranke.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić smatra da je od državnog značaja i u interesu građana da se sazna eventualna politička pozadina pobune Jedinica za specijalne operacije, u novembru 2001. godine.

"Očekujem od istrage da da odgovore koje očekuju i porodica Zorana Đinđića i svi građani Srbije, o onome što se desilo tokom i nakon pobune JSO", rekao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije i dodao da je taj momenat odredio budućnost zemlje i ugrozio život premijera Đinđića.

Predstavnici parlamentarnih stranaka saglasni su u oceni da treba utvrditi političku pozadinu ubistva premijera Đinđića.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da ta stranka nema ništa protiv da se ispita politička pozadina atentata i tako stavi tačka na tu priču.

"O svemu ostalom što se dešavalo proteklih dana trebalo bi da se bave nadležni državni organi, a ne političke stranke", rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

Sa njim se slaže i poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević, koji je, takođe, rekao da sud treba da radi svoj posao i dodao da nema ništa protiv da se ispita i politička odgovornost.

Međutim, Markićević je ocenio da mu poslednja dešavanja "izgledaju kao materijal da se skreće pažnja sa gorućih tema u Srbiji poput Kosova i Metohije i nezaposlenosti".

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da nije iznenađen što su neki od uhapšenih organizatora pobune JSO radili u službama MUP-a i BIA.

"Nema tu puno prostora za čuđenje. Zašto ne bi organizatori pobune JSO nastavili da rade u MUP-u i BIA kad su novinari koji su tada objavljivali lažne spiskove navodnih haških optuženika i tako ih gurali u oružani sukob sa nama sada urednici srpskih medija, a političari koji su ih podržavali imaju pravo da organizuju peticiju kako ne bi otišli pred sud i dali odgovore", rekao je Jovanović.

Jovanović je ocenio da se na sudbini ubijenog premijera Đinđića pokazuje da je pravda spora, ali i da je siguran da će na kraju biti dostižna.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da se radikali ne mešaju u rad državnih organa, ali da se pribojava da je "počela hajka kako bi se hapsili svi oni koji su učestvovali u otadžbinskim ratovima".

Na pitanje kako je moguće da su uhapšeni pripadnici JSO godinama bili zaposleni u bezbednosnim službama, Radeta je rekla da je to pitanje za vlast, "jer se sve to dešavalo u vreme dosovske vlasti koja traje već 11 godina".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво