Читај ми!

Kforova žica i Kurtijevi živci

Pripadnici Kfora uklonili bodljikavu žicu sa prelaza Jarinje. Napadnut srpski kamion kod Podujeva. Srbi šesti dan na barikadama. Bogdanović: Najave iz Prištine o uklanjanju blokada su "psihološki rat".

23.25 - Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da je lišeno slobode više osoba srpske nacionalnosti koje su "na Kosovo ušle ilegalno".

21.05 - Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da dijalog Beograda i Prištine neće biti obustavljen, ali da je malo verovatno da će naredna runda razgovora biti održana 28. septembra.

21.03 -  Portparol kosovske policije Baki Keljani potvrdio je da su uhapšene dve osobe osumnjičene za napad na kamion koji je iz Srbije prevozio robu na Kosovo.

19.50 - Kosovska policija uhapsila je večeras dvojicu pripadnika pokreta "Samoopredeljenje" na ulazu u Prištinu iz pravca Podujeva, saopšteno je iz te stranke.

19.00 - Dvojici Srba iz Leška na severu Kosova, koje je Euleks uhapsio juče, danas je određen pritvor od mesec dana.

18.31 - Grupa Albanaca u selu Glamnik kod Podujeva napala šleper koji je prevozio robu iz centralne Srbije. Stranka Aljbina Kurtija preuzela odgovornost.

17.00 - Razgovor predstavnika Srba sa severa Kosova i Kfora završen je dogovorom da se takvi sastanci ubuduće održavaju svake srede.

15.10 - Predsednici opština sa severa Kosova razgovaraju sa predstavnicima Kfora iza zatvorenih vrata u Zvečanu o situaciji na severu pokrajine.

14.10 - Kfor uklonio bodljikavu žicu sa administrativnog prelaza Jarinje, koja se nalazila ispred barikade koju su postavili Srbi.

Nemački vojnici Kfora uklonili su bodljikavu žicu sa prelaza Jarinje, koja se nalazila ispred barikade koju su postavili Srbi.

Uklanjanje bodljikave žice na Jarinju započeto je juče, kada je sklonjena žica koja je bila razvučena na ulazu administrativnog prelaza iz pravca centralne Srbije. Pripadnici Kfora i Euleksa kažu da oni prelaz smatraju otvorenim.

Razgovor predstavnika Srba sa severa Kosova i Kfora, koji je održan u Zvečanu iza zatvorenih vrata, završen je dogovorom da se takvi sastanci ubuduće održavaju svake srede.

Predstavnici četiri opštine severa Kosova upoznali su predstavnike Kfora sa aktuelnom situacijom na terenu i ponovili da su za njih neprihvatljivi kosovski carinici i policajci na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, jer to Rezolucijom 1244 nije predviđeno.

Vojnici Kfora juče su uklonili i bodljikavu žicu i sa administrativnog prelaza Brnjak na putu Zubin Potok – Ribariće.

Na oba prelaza na severu Kosova omogućen je prolazak pešaka, ali ne i vozila zbog barikada koje su postavljene pre šest dana. Na severu Kosova i Metohije je mirno, ali su Srbi i dalje na barikadama.

Svi putni pravci na severu Kosova koji vode prema administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje su u blokadi.

Putevi su blokirani na više od 15 mesta. Najveće barikade postavljene su u Zupču, Rudaru, Jarinju, Dudinom kršu i na mostovima preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici.

Srbi sa severa Kosmeta od jutros su na svojim poslovima, đaci su krenuli u školu, a na barikadama se dežura po smenama.

Bogdanović: Psihološki rat Prištine

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da su najave iz Prištine o uklanjanju blokada koje su postavili Srbi na severu Kosova "psihološki rat" i da su Srbi "čvrsto rešeni da mirnim putem brane svoje stavove".

Bogdanović je za agenciju Beta rekao da takve pretnje, međutim, "nimalo ne ostavljaju spokojnim Srbe na severu Kosova".

"Mi imamo potpuno jasne principe i stavove. Dok su na prelazima kosovski carinici, mi ćemo se mirnim putem odupreti svim namerama Prištine i dela međunarodne zajednice koji podržava Prištinu da na silu rešavaju probleme na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije i kosovski Srbi žele da na miran način reše sve probleme, ali se do dogovora ne može doći nametanjem rešenja i mimo volje kosovskih Srba.

"Ne mogu da verujem da je neko spreman da na goloruki narod udari silom, ne mogu da verujem da neko želi novo prolivanje krvi i nove žrtve. Ali, mi smo spremni da se i tome odupremo na miran način", rekao je Bogdanović.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da će tokom sedmice razgovarati s predstavnicima Kfora i Euleksa o rešenju situacije na severu Kosova, odnosno da li će i kada početi uklanjanje barikada koje su postavili Srbi s tog područja.

Redžepi je u izjavi za beogradski list Danas naveo da će se u slučaju da se Srbi, koji blokiraju prelaze i saobraćajnice, suprostave nasiljem vratiti istom merom.

Odluke posle skupštine u Njujorku?

Prištinska Koha ditore navodi da akcija na uklanjanju barikada sigurno neće početi pre završetka sednice Generalne skupštine UN u Njujorku.

Članovi kriznog štaba rekli su juče da Kfor i Euleks uklanjanjem bodljikave žice sa prelaza "obmanjuju" narod i da će prelaze osloboditi tek kada sa Brnjaka i Jarinja odu albanski carinici i policajci.

Na barikadi na administrativnom prelazu Jarinje sinoć je održan trening omladinaca Fudbalskog kluba "Kosmet" u Leposaviću, a za večeras je najavljeno da će biti održano književno veče sa pesnicima sa Kosova i Metohije.

Pre dva dana održane su priredba Kulturno-umetničkog društva "Kopaonik" u Leposaviću i "Kupusijada".