Читај ми!

Bodljikava žica na Jarinju

Putevi na severu Kosova i Metohije blokirani, barikade na svim putnim pravcima ojačane. S druge strane, Kfor postavio bodljikavu žicu na prelazu Jarinje. Sever Kosova je pod velikim pritiskom, zbog čega je neophodno probleme rešavati dogovorom, kaže Borislav Stefanović.

20.55 - Građani na barikadama u Rudaru slave trijumf odbojkaške reprezentacije Srbije.

20.25 - Veliki broj građana severnog dela Kosovske Mitrovice okuplja se kod mosta na Ibru. Pojačano prisustvo kosovske policije na barikadi kod mosta.

20.15 - U severnom delu Kosovske Mitrovice slavlje zbog zlatne medalje Srbije na Evropskom prvenstvu u odbojci. Od centra grada do glavnog mosta na Ibru kruže kolone vozila, a građani nose srpske zastave.

14.13 - Tokom pre podneva, Kfor je bodljikavom žicom ojačao barikade na administrativnom prelazu Jarinje.

12.40 - Nakon sletanja trasportnog helikoptera u bazu kod prelaza Jarinje, nedaleko od baze pojavio se gust dim, a zatim i plamen, javlja reporter RTS-a. 

Svi vitalni putevi na severu Kosova i Metohije su blokirani, pošto su Srbi dodatno ojačali barikade. Pripadnici Kfora i Euleksa smenjuju se u bazama i na prelazima, a na barikadama Srbi i dalje dežuraju. Prisustvo policije od sinoć je pojačno u mešovitim sredinama u Kosovskoj Mitrovici.

Nešto pre 13 časova nakon sletanja transportnog helikoptera u bazu kod Jarinja, nedaleko od baze pojavio se gust, crn dim, a zatim i plamen, javlja reporter RTS-a. Još nije poznat uzrok izbijanja vatre.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je da je "sever Kosova danas ograničen prostor pod velikim pritiskom, te da uvek postoji mogućnost da dođe do dodatnih problema i tenzija, zbog čega je potrebno da se problem reši dogovorom".

"Situacija je ista kao i juče. Imamo jednu kontinuiranu napetost, koja ovde postoji, iščekivanje građana, koji su mirni i to je najvažnije. Oni traže odgovor i zadatak države je da ga da", rekao je Stefanović koji je, sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, obišao pogon fabrike "Lola fot" u Lešku.

Stefanović je rekao da vlasti u Beogradu imaju jasnu percepciju i plan kako treba izaći iz krize i da je predlog predat međunarodnoj zajednici.

"Očigledno je da imamo punu opredeljenost građana da ne odustanu od svojih zahteva, i opredeljenost Prištine da ne odustane od zaokruživanja suvereniteta. S obzirom da su ta dva stava u potpunosti suprostavljena, jedini je izlaz u dogovoru, a mi smo spremni na dogovor bilo kada i bilo gde", rekao je Stefanović.

Bogdanović i Stefanović obišli su i barikade, gde su razgovarali sa građanima. Bogdanović je izjavio da postoji jedinstvo i čvrsta volja kako bi se građani mirnim putem suprotstavili akcijama Prištine. Ministar za Kosovo poručio je Euleksu da se "vrati u statusno neutralnu poziciju".

U izjavi Radiju KiM, Bogdanović je naglasio da vlast u Srbiji nije zaboravila Srbe južno od Ibra, da zbog novanastalih događaja, akcenat stavljen na sever Pokrajine, ali da će Beograd nastaviti da "podržava" Srbe u "materijalnom i političkom smislu".

Iz Brisela su, sinoć, najavili da će inicijativa Beograda za rešavanje problema na prelazima biti razmotrena sledeće nedelje.

Međutim, šefica prištinskog tima u pregovorima sa Beogradom, Edita Tahiri, kaže da sa Srbijom neće biti pregovora o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, jer je to pitanje, kako je rekla, rešeno dogovorom o carinskim pečatima, prenosi Radio-televizija Kosova.

Noć na Kosovu protekla je mirno. Sinoć se, nešto pre osam časova, čula se rafalna paljba iz albanskog sela, dok su Srbi ojačavali barikade u mestu Zupče. Povređenih nije bilo. Posle pucnjave, postavljena je još jedna barikada na putu Kosovska Mitrovica-Ribariće.

Veliki broj građana noć je proveo na barikadama ka prelazima Brnjak i Jarinje. Preko tih prelaza koje su u četvrtak uveče bodljikavom žicom blokirali pripadnici Kfora, ne mogu da prođu ni vozila ni pešaci.

I dalje su blokirani svi važni putni pravci, a na svaki pokušaj međunarodnih i kosovskih snaga da prođu ka severu, barikade se pojačavaju, pa su trenutno na pojedinim putnim pravcima one visoke i preko pet metara.

Srbi iz Ibarskog kolašina od pre tri dana u potpunoj blokadi drže magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće. Na barikadi kod Leposavića vozila se propuštaju jednom kolovoznom trakom.

Predstavnici poreske uprave na prelazima Merdare, Končulj, Rudnica i Brnjački Most imaju uputstva Ministarstva finansija Srbije da sa Kosmeta ne propuštaju robu koja ima dokumenta sa obeležjima "Republike Kosovo".

Iz kosovske vlade najavljuju da će od sutra ponovo blokirati uvoz robe iz centralne Srbije ako Beograd nastavi sa trgovinskom blokadom robe iz Pokrajine.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво