Stranačka reagovanja

Funkcioneri DSS-a i radikala alternativnim putevima ušli na sever Kosova, pošto su vraćeni sa Jarinja i Brnjaka. DSS poručuje da su NATO, SAD i EU čvrsto rešeni da naprave granicu između Srbije i Kosova. Naprednjaci traže glasanje o poverenju Vladi.

Predstavnici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije ušli su danas odvojeno na sever Kosova alternativnim putevima, pošto su prethodno vraćeni sa prelaza Jarinje i Brnjak.

"Sačekala nas je čelična ograda i bodljikava žica, iza koje su se videla borbena vozila Kfora", rekao je šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović.

"Mi ovde nećemo da vodimo nikakvu stranačku politiku. Vi ovde treba da budete jedinstveni, nema delenja na stranke, ovde je samo interes Srbije i to je ono što treba svima da bude na prvom mestu", rekao je Todorović.

Todorović je rekao da će njegova stranka učiniti sve da pomogne Srbima na Kosovu, u skladu sa mogućnostima, a to je da preko skupštinske govornice gde se vrši pritisak na vlast da učini sve što je u njenoj moći.

Sa prelaza Jarinje vraćeni su i lider Nove Srbije Velimir Ilić i nekolicina poslanika iz te stranke. Ka Kosovu su se uputili i funkcioneri Srpske napredne stranke.

Iz DSS-a i SRS-a najavljuju da će ostati na Kosovu i podržati Srbe koji se protive dolasku kosovskih carinika i pograničnih policajaca.

DSS poručuje da nasilna akcija preuzimanja prelaza Brnjak i Jarinje potvrđuje da su NATO, SAD i EU čvrsto rešeni da naprave granicu između Srbije i Kosova. Funkcioner te stranke Slobodan Samardžić dodao je da odgovornost za celu situaciju snosi i Beograd.

"Miran otpor kojim se kosovski Srbi odupiru sili i nasilju jedini je konac o koga se drži držva Srbija", rekao je Samardžić agenciji Beta i ocenio da je sramota što su lokalni Srbi, koji se odupiru odluci Prištine, pušteni niz vodu i što država ne deluje u njihovu korist.

Prema njegovim rečima, čvrst otpor naroda koji ne da svoju državu jedina je šansa da se ne odustane od Srbije kao države na Kosovu.

"To što Vlada vodi drugačiju politiku, to je njihov poraz, ali ne i države i srpskog naroda", rekao je bivši ministar za Kosovo i Metohiju.

"Došli smo ovde da iskažemo svoju ljudsku solidarnost, da budemo ovde sa ovim ljudima, da im kažemo da ćemo mi učiniti sve, da se borimo za njih, barem onoliko koliko se oni ovde bore", rekla je Sanda Rašković-Ivić iz DSS-a.

SNS: Vlast nema plan

I Srpska napredna stranka osuđuje akciju kosovskih Albanaca, Euleksa i Kfora i traži hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi se glasalo o poverenju Vladi Srbije, zbog toga što, kako se navodi, srpska vlast nema ozbiljan plan za rešenje tog problema.

"Smatramo da niko moralan više ne može, ne sme i nema pravo da podržava ovakvu Vladu. Izlaz za Srbiju i njene građane je u raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i dolasku na vlast onih koji će voditi brigu o državnim i nacionalnim interesima", navodi se u saopštenju.

Naprednjaci smatraju da je akcija Albanaca, Euleksa i Kfora bila nelegalna, ali i da je pokazala da vlasti u Srbiji nisu ni imale plan šta će raditi ako dođe do toga.

Nova Srbija poziva predsednika Borisa Tadića i Vladu da građanima na vanrednoj sednici Skupštine Srbije kažu istinu o dogovoru o carinskom pečatu i zašto sporazum nije
verifikovan u parlamentu.

Dodaje se da je očigledno da Vlada nema nikakav plan za rešenje situacije na severu Kosova i Metohije i da su "građani u stalnom strahu i prepušteni sami sebi".

Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je sinoć da je situacija na severu Kosova i Metohije "vrlo kompleksna i nimalo laka" a za to, dodao je, veliku odgovornost snose međunarodna zajednica i Evropska unija.

"Kosovo nikada neće biti stabilno društvo dok se ne nađu rešenja koja će biti prihvatljiva i za Srbe i za Albance", rekao je Ružić za jagodinsku Televiziju Palma plus.

Ružić je ocenio da Srbi u severnom delu Kosova "imaju pravo da traže da se uvaži realnost na terenu, kao što to pravo imaju Albanci u delovima gde žive".

broj komentara 21 pošalji komentar
(petak, 16. sep 2011, 23:55) - anonymous [neregistrovani]

Kolevke

Kolevke su u upotrebi i u 21. veku a ti malo izuci pravopis da bi se lase snalazio u istom, tj. 21. veku jer zvucis kao da zivis pre vukove reforme.

(petak, 16. sep 2011, 22:55) - anonymous1 [neregistrovani]

odgovor

Odgovor na komentar probudi se milorade...

Jeste sad 21 vek i kolevke mozda pripadaju proslosti ali teritorija drzave Srbije pripada i proslosti i sadasnjosti a i budcnosti ma koliko se neki ''Smrko'' protivio tome.

(petak, 16. sep 2011, 22:29) - anbrabonymous [neregistrovani]

sloga

slozitese braco srbi kosovoje srbsko bilo itreba da ostane podrzka ssss

(petak, 16. sep 2011, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

Give peace a chance!

Konacno da su se Srbi smirili. Ovo su nam dobri potezi, makar da prestanemo rapidno da gubimo i kupimo malo vremena pre nego sto smislimo nesto novo. Za sad mislim da treba ubaciti kreativnost u demostracije tako da poruka svima bude jasna i USA i Nemackoj i njihovim voljnicima. Niko nije imun na takve stvari.

(petak, 16. sep 2011, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

razumem te potpuno

Jeste treba glasati o ne povernju

(petak, 16. sep 2011, 21:13) - anonymous [neregistrovani]

Kosmet

Probudise Milorade 21 vek kolevke pripadaju proslosti.

(petak, 16. sep 2011, 20:58) - Бране [neregistrovani]

За похвалу

Подршка целој опозицији што иде да се солидарише са народом. А слажем се са напредњацима да треба да се гласа о (не)поверењу влади.

(petak, 16. sep 2011, 20:57) - Srdjan [neregistrovani]

......

A kakav plan ima SNS ?? Oni samo planiraju izbore, sta posle je bitnije?Neka kazu sta posle?

(petak, 16. sep 2011, 20:36) - anonymous [neregistrovani]

mile

samo bisnis nema nista......

(petak, 16. sep 2011, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

kud plovi ovaj brod?

...mislim da se sve vise i vise SRBA to pita svakodnevno.