Читај ми!

Euleks na prelazima, Srbi na barikadama

Na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak jutros sleteli helikopteri sa pripadnicima Euleksa. Srbi ojačavaju barikade. Protesti u Kosovskoj Mitrovici. Blokirani putevi na nekoliko lokacija u opštinama Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok.

00.35 - Potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška. Barikade na severu Kosova večeras su dodatno ojačane na gotovo svim lokacijama. 

22.14 - Grupa Albanaca iz južnog dela Mitrovice gađala kamenjem Srbe koji su ojačavali barikade na mostu na Ibra. Srbi uzvratili kamenicama. Sukob okončan.

21.40 -Nekoliko šlepera istovarilo dodatne količine šljunka na severnu stranu mosta u Mitrovici.

20.05 - Srpske carinske vlasti nisu dozvolile večeras prolazak kamionu natovarenom otpadnim olovom da uđe u centralnu Srbiju, javlja Tanjug.

18.54 - Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović doputovao je na Kosovo i obišao građane na barikadi na prelazu Jarinje.

18.30 - Ministar Goran Bogdanović i predsednici četiri opštine sa severa Kosova dogovorili mere za normalizaciju stanja.

13.45 - Srbi sa 10 kamiona šljunka blokirali prelaz Jarinje sa kosovske strane. 

12.54 - Neposredno ispred punkta na Jarinju pojavio se gust dim. Verovatno gori sasušena trava. Uzrok požara nije poznat.   

10.00 - Sa pripadnicima Euleksa na Brnjaku je i jedan carinik iz Prištine. Srbi iz KPS-a napustili prelaz Brnjak.

9.15 - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi tvrdi da su na prelazima od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

08.57 - Na admininistrativni prelaz Brnjak stigao helikopter, ali se ne zna ko je u njemu, javlja izveštač RTS-a. 

Barikade na severu Kosova večeras su dodatno ojačane na gotovo svim lokacijama, zbog čega je potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška. U Zvečanu je, takođe, kraj železničkog mosta preko Ibra kamionima poprečen put, ali je jedna traka slobodna za saobraćaj.

Na glavnom mostu preko Ibra, koja deli južni od severnog dela Kosovske Mitrovice, šuljnkom je takođe ojačana barikada koja je sada visoka nekoliko metara.

Barikada koja je postavljena pre par dana na ulazu u Kosovsku Mitrovicu iz pravca Zvečan otežava saobraćaj koji se odvija jednom kolovoznom trakom. Situacija u Kosovskoj Mitrovici je mirna.

Ministar Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozvali su građane na mir i uzdržanost.  

Pripadnici Euleksa od danas se nalaze ne administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Oni su transportnim helikopterima nešto pre osam časova prebačeni na prelaz Jarinje, a potom i na administrativni prelaz Brnjak.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi tvrdi da su na prelazima od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

Redžepi je u izjavi Tanjugu naveo da je operacija izvedena nešto pre osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno sa pripadnicima Euleksa, na prelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze Kfora kod Leposavića.

Euleks će, naveo je Redžepi, obavljati operativni deo poslova na prelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Redžepi je rekao da je operacija izvršena bez problema.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao je da se pored pripadnika Euleks policije i carine na prelazima nalaze njihove lokalne kolege, i Srbi i Albanci, ali, kako je naglasio, operativno su u funkciji samo pripadnici Euleksa.

Euleks je oko 15:30 počeo helikopterima da doprema hranu na prelaz Jarinje.

Na prelazima i putnim pravcima na severu Pokrajine Srbi su ojačali barikade. Srbi kod Jarinja su nasuli šljunak ispred bodljikave žice koju su postavili pripadnici Kfora.

Količina šljunka je tolika da se prelaz gotovo i ne vidi, a kamioni neprestano dovoze nove količine šljunka.

Pripadnici Kfora u punoj borbenoj opremi posmatraju šta se dešava. Na bodljikavoj žici na dva jezika postavljena su upozorenja - "Kfor, Stop ili mi budemo pucali", kao i na engleskom "Stop, I will shoot".

Barikade su ojačane i ispred prelaza Brnjak. Srbi su na putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, neposredno ispred prelaza, istovarili količinu zemlje visoku oko pet metara. Na putu se pored kamiona nalaze i putnički automobili u koloni koja je duga nekoliko kilometara.

Brnjak je odsečen i iz pravca Ribarića, jer se u takozvanoj međuzoni nalaze preprečeni šleperi i putnička vozila.

Blokirani su putevi na nekoliko lokacija u opštinama Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok.

Protesti u Kosovskoj Mitrovici

Zaposleni u kosovsko-mitrovačkim preduzećima od jutros su, umesto na radnim mestima, na ulicama severnog dela tog grada, a najviše ih je u blizini glavnog mosta koji razdvaja severni srpski od južnog albanskog dela Kosovske Mitrovice. 

Oni mirnim protestom žele da poruče da neće prihvatiti nameru vlasti u Prištini da instalira kosovsku carinu na Brnjaku i Jarinju.

Do prelaza Jarinje oko 11 sati stigla je i grupa studenata iz Beograda, koji, kako kažu, žele da pruže podršku Srbima na severu Kosova.

U Leposaviću su, umesto u školama, ispred hrama svetog Vasilija održani prvi časovi učenicima.

U Hramu Svetog Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici partrijarh srpski Irinej i arhijereji SPC služio je jutarnju litirgiju.