Blokada severnog Kosmeta

Vojnici Kfora u 20 sati zatvorili administrativni prelaz Jarinje. Srbi blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće. Barikade sa obe strane prelaza Brnjak.

08.05 - Pripadnici Euleksa pojavili su se nešto pre osam časova na administrativnom prelazu Jarinje, javlja izveštač RTS-a.

23.20 - U mestu Sočanica kod Leposavića zaustavljen konvoj poljskog kontingenta Kfora koji se uputio ka bazi "Noting hil".

20.30 - Srbi kamionima blokirali administrativni prelaz Jarinje između Kosova i centralne Srbije nakon što je taj prelaz Kfor zatvorio bodljikavom žicom.

20.20 - Hašim Tači u obraćanju svojim sunarodnicima, koje direktno prenosi RTV Kosova, poručuje da će sutra, uz pomoć Kfora i Euleksa preuzeti Brnjak i Jarinje. 

20.15 - Srbi blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Zupče. Barikade postavljene i ispred prelaza Brnjak.

Pripadnici Kfora u 20 sati zatvorili su administrativni prelaz Jarinje, javljaju reporteri RTS-a sa Kosmeta. Magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribariće, večeras su potpuno blokirali Srbi na nekoliko lokacija u opštini Zubin potok.

U mestu Zupče na magistralnom putu istovareni su balvani i onemogućeno je kretanje vozilima u oba smera. Na istom putnom pravcu barikade su postavljene i u mestu Gazivode, gde je na putu parkirani teretni kamioni, javljaju reporteri RTS-a Sanja Dragićević, Jelena Nikić i Kosta Garić.

Na barikadama se okupio veliki broj ljudi, ali situacija je mirna.

Nakon što je Kfor bodljikavom žicom zatvorio prelaz Jarinje, Srbi su kamionima blokirali prilaz tom prelazu između Kosova i centralne Srbije.

Oko 19 časova Srbi sa severa Kosova kamionima su blokirali drugi administrativni prelaz, Brnjak, i sa jedne i sa druge strane administrativne linije.

Blokiran je i glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici na kome se nalaze velike količine šljunka.

Na večerašnjoj vanrednoj konfereniji za novinare, koja je direktno prenošena na Radio-televiziji Kosova, kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će službenici kosovske carine i policije od sutra biti na prelazima na severu Kosova.

"Sutra će policajci i carinici Kosova, zajedno sa Euleksom i Kforom početi implementaciju operativnog plana za funkcionalizaciju graničnih tačaka jedan i 31. Mogu vam reći, da za razliku od prošlog, ovog puta je operativni plan koordiniran sa međunarodnim institucijama na Kosovu i ima punu podršku SAD i EU", rekao je Tači.

Predstavnici srpske zajednice najavili su ranije danas totalnu blokadu svih puteva na severu Kosova, kao odgovor na najavu postavljanja prištinskih carinika i policije na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Na osnovu ranijih odluka Kfora, oba prelaza su proglašena vojnim zonama do ponoći 15. septembra.

Predsednik Srbije Boris Tadić, ali i međunarodni zvaničnici, upozorili su na opasnost od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost.

Tadić je poručio da je Srbija na vreme ukazala da jednostrane akcije Prištine ne mogu doprineti miru i stabilnosti kao i rešavanju problema između Srba i Albanaca.

Srbija poziva međunarodnu zajednicu da da svu podršku dijalogu i mirnim i pravednim rešenjima do kojih se stiže dogovorom, kao i da spreči jednostrane akte nasilja koje najavljuje Priština, rekao je Tadić.

Poziv Srbima na jedinstvo

Patrijarh srpski Irinej večeras je u Kosovskoj Mitrovici pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i da budu jedinstveni.

"Došli smo da vas podržimo i da vam pokažemo da niste sami, da svi zajedno nosimo breme i krst koji nam je Gospod dodelio, i da ćemo verom i molitvom doživeti vaskrsenje", rekao je patrijarh, koji je u Kosovskoj Mitrovici služio moleban za spas srpskog naroda.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće iza zatvorenih vrata o stanju na Kosovu na sednici koja počinje u večeras u ponoć po srednjoevropskom vremenu.

U Prištini je danas boravio i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen koji je, posle sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekao da će mirovne snage reagovati ako budu ugroženi bezbednost i mir na severu.

Rasmusen je pozvao sve na Kosovu da nastave dijalog i istakao da "nema povratka nazad" i da jednostrani potezi neće biti korisni.

Kosovski premijer Hašim Tači ponovio je da će plan početi da se sprovodi sutra, naglasivši da na severu Kosova "nema reda, zakona i pravde".

broj komentara 52 pošalji komentar
(petak, 16. sep 2011, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Turska Granica

Imas pravo za vreme Turaka nije bilo granice tamo gdje su danas. Procitaj malo u Svetsku Istoriju tamo ces naci gdje su bile granice. A Stvarnost je kod Nisa.

(petak, 16. sep 2011, 09:04) - Joxi [neregistrovani]

Za neupucene

Vidi se koliko si upoznat i koliko postujes svoje dostojanstvo

(petak, 16. sep 2011, 08:38) - anonymous [neregistrovani]

Eulex

Eulex uniforme, a ustvari Albanci....

(petak, 16. sep 2011, 08:05) - sever [neregistrovani]

tabla

Na prelazu ka severu KFOR postavio tablu STOP ili budemo pucali! Nemci su na prelazu, pa je i prevod njihov.

(petak, 16. sep 2011, 07:57) - anonymous [neregistrovani]

Kosovac

stalno radimo u korist svoje stete i opustamo da manipulisu nasim emocijama. Kosovo je Milosevic dao 1999, a kad god nam je nesto predlozeno odmah smo odbili i na kraju nista nismo dobili. Tako ce biti i ovaj put, osim ako ne zelimo da ratujemo pa da za cas unistimo ovo sto je ostalo od Srbije, ali vidim da neki i to zele. Rusija manipulise nama, laze as i vara, a EU bar nije licemerna kao Rusija.

(petak, 16. sep 2011, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

Tacno

Tacno,vremena balvan revolucija su prosla.-

(petak, 16. sep 2011, 07:15) - anonymous [neregistrovani]

evropa bez granica

To nam je znaci ta demokratska,slobodna evropa bez granica...koja nam postavlja bodljikavu zicu tamo gde nikada granice nije bilo,pa cak ni u vreme Turaka!

(petak, 16. sep 2011, 01:22) - anonymous [neregistrovani]

re:Rusija

Srbija je veliki prijatelj sa Zapadom i sta se sada nada pomoci Rusije.

(petak, 16. sep 2011, 01:09) - Jovo Stari [neregistrovani]

Kosovo je Srbija

Kako rece ti da ce Rusi ...
Rusi su prvi dosli 1999
A i prvi su isli,oni dolazu samo kad imaju neki krupni inters.
A nikad nismo imali nista od rusa ama bas nista!Stalno smo dobili noz u ....

(četvrtak, 15. sep 2011, 23:55) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Jedini covek u Srbiji koji razume problem KiM je ministar inostranih poslova g. Vuk Jeremic! Ruski ambasador nije to rekao bez razloga danas na konferenciji bezbednosti.