Napeto na severu Kosova

Pripadnici Kfora zatvorili administrativni prelaz Jarinje. Od večeras moguća totalna blokada svih puteva na severu Kosova kao odgovor Srba na najave Prištine da će poslati carinike na prelaze. Blokiran glavni most u Mitrovici. Vlada poručuje da ima strategiju za rešenje problema.

20.05 - Kfor zatvorio prelaz Jarinje. 

18.05 - Patrijarh srpski Irinej služi moleban za spas srpskog naroda na Kosmetu u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrivici.

15.20 - Od večeras moguća totalna blokada severa Kosmeta, saznaje RTS u srpskoj zajednici na severu pokrajine. 

15.00 - Hašim Tači potvrdio da će kosovska vlada sutra početi da sprovodi plan o raspoređivanju carinika uz saglasnost Kforoa, Euleksa i zemalja Kvinte.

14.52 - Generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen rekao je da će Kfor reagovati ako budu ugroženi mir i bezbednost, ali nije precizirao kakva bi reakcija mogla da bude. 

14.41 - Kfor pojačava mere bezbednosti na Jarinju, tako što su razvukli žicu i postavili vreće s peskom, javlja Tanjug.

Stanje na severu Kosova je mirno, ali napeto, uoči dana kada su prištinske vlasti najavile zauzimanje administrativnih prelaza.

Glavni most na Ibru, koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni srpski i južni albanski deo grada, od ponoći je neprohodan, jer su na sredini izručene velike količine šljunka. Svi ulazi iz južnog u severni deo Mitrovice sada su blokirani.

Saobraćaj na putu ka administrativnom prelazu Jarinje kroz Leposavić odvija se jednom kolovoznom trakom zbog barikade koja je postavljena u tom mestu. Pored barikade istaknut je, pored zastava Srbije, i natpis "Stop Tačijevom nasilju".

Na prelazu Jarinje prolaz kontrolišu pripadnici nemačkog kontigenta Kfora koji, uz kontrolu, propuštaju vozila i autobuse.  Na putu ka Leposaviću gotovo sve benzinske pumpe istakle su natpis "nema goriva".

Predsednik Kriznog štaba i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić pozvali su građane na mir i na dostojanstvene proteste zbog najave dolaska kosovskih carinika na prelaze na severu Kosova.

"Sutra će svi učenici, njihovi nastavnici i svi ostali radnici na severu Kosova biti na svojim radnim mestima i tokom dana uključiti se u mirne proteste", rekao je Nedeljković i dodao da će barikade biti pojačane.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ne očekuje da će se bilo šta dramatično desiti na severu Pokrajine, ali dodaje da će Srbi sa severa budno pratiti sve što se bude dešavalo i biće spremni da reaguju.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović upozorio je da bi dovođenje albanskih carinika ugrozilo vitalne interese i opstanak Srba na severu Pokrajine, ali i naglasio da su Srbi odlučni da "ostanu i izdrže pritisak, kao što su činili proteklih 12 godina". 

Ivanović je kritikovao politiku koju vodi Beograd, ocenjujući je kao "lošu" i "nedržavotvornu" i pozvao sve institucije Srbije i političke partije da se iskreno bore za interese države.

Patrijarh srpski Irinej služio je moleban za spas srpskog naroda na Kosmetu u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrivici.

Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je pismo predsedniku Borisu Tadiću u kome traži da spreči "nadolazeću tragediju" i sačuva srpski narod na Kosovu.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da Srbija nastoji da spreči Prištinu da sutra preuzme administrativne prelaze Brnjak i Jarinje na severu Kosova, a ako se to desi odgovoriće diplomatsko-pravnim i političkim sredstvima.

Kfor spreman da reaguje

U Prištini je danas boravio i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen koji je, posle sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekao da će mirovne snage reagovati ako budu ugroženi bezbednost i mir na severu.

Rasmusen je pozvao sve na Kosovu da nastave dijalog i istakao da "nema povratka nazad" i da jednostrani potezi neće biti korisni.

Kosovski premijer Hašim Tači ponovio je će plan početi da se sprovodi sutra, naglasivši da na severu Kosova "nema reda, zakona i pravde".

"Mi se nećemo povući pred ilegalnim i kriminalnim strukturama koje drže kao taoce 40.000 srpskih građana. Mi želimo da ponudimo naš servis svim građanima da bismo ih oslobodili panike i pretnji ovih kriminalnih struktura. Mi želimo da oni izaberu svoje predstavnike što bi nas navelo da investiramo u sva polja i poboljšamo život", rekao je Tači.

Kosovski premijer sastao se danas i sa ambasadorima zemalja "Kvinte" u Prištini (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD), a u saopštenju, koje je posle sastanka dato iz američke ambasade, navodi se da "Kvinta" daje punu podršku "teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova, uključujući i njegov severni deo".

Vladin odgovor na krizu

Ranije danas, direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da Vlada i državni vrh Srbije imaju strategiju za slučaj da Priština sutra postavi kosovsku policiju i carinu na Brnjak i Jarinje.

"Strategija će", pojasnio je Mihajlović, "ići u dva pravca", od kojih je jedan diplomatska aktivnost, a drugi sprečavanje incidenata na terenu.

"Diplomatska aktivnost odvijaće se kroz raspravu u UN, a Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova su na stalnoj vezi sa EU, UN i NATO", rekao je Mihajlović RTS-u.

"Drugi pravac su aktivnosti funkcionera iz Vlade, Ministarstva za KiM i lokalnih samouprava koji će na terenu nastojati da spreče svaki mogući incident i sačuvaju koliko je to moguće mir na severu Kosova", najavio je Mihajlović.

Mihajlović je rekao da se nada da neće biti eskalacije problema, mada Srbi sa severa Kosova najavljene poteze Prištine smatraju provokacijom, dok je, kako je ocenio Mihajlović, za Hašima Tačija to "velika avantura koja bi mogla da se završi gore nego ona koju je pokrenuo letos".

"Cilj najavljene akcije Prištine je", kaže Mihajlović, "da potpuno promeni dnevni red dijaloga Beograda i Prištine, da izmeni stanje na terenu i da se kasnije to tako izmenjeno stanje smatra kao faktičko."

Mihajlović je rekao da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici, na misijama koje imaju mandat UN na KiM, a koje su, kako kaže, letos pokazale pristrasnost tokom krize na severu KiM.

Euleks: Moguće zatvaranje prelaza

Zamenik šefa misije Euleksa Endi Sparks rekao je da će carina Euleksa i kosovskih vlasti na Brnjaku i Jarinju biti uspostavljena 16. septembra, a da će novac od carine ubirati Euleks.

"Beograd je za to znao, i niko ne bi trebalo da bude iznenađen", rekao je Sparks za Frankfurtske vesti.

Sparks kaže da bi u slučaju najavljenih blokada Kfor i Euleks mogli da procene da je neophodno zatvaranje prelaza, što, kako kaže, nije u interesu građana.

"Evropska unija je u kontinuitetu bila, i nastaviće da bude, u stalnom kontaktu sa srpskim partnerima, na svim nivoima. I ovaj korak implementiranja sporazuma postignutog tokom dijaloga ne bi trebalo da bude iznenađenje ni za koga. EU u potpunosti razume zabrinutost srpske strane, ali poziva sve da se ponašaju odgovorno", naveo je Sparks.

broj komentara 29 pošalji komentar
(četvrtak, 15. sep 2011, 23:44) - dejan sutomore [neregistrovani]

Bog da vam je na pomoci..

Srbijo posti i moli se za kosovo i metohoju..Boze pomozi nam..

(četvrtak, 15. sep 2011, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

zalost

za nasu bracu i sestre..

(četvrtak, 15. sep 2011, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

ch

dokle ce izdrzati taj jadan narod pitam se ?????

(četvrtak, 15. sep 2011, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

jedinstvo

Puna podrska Srbima sa Kosova u borbi za slobodu!!!

(četvrtak, 15. sep 2011, 20:16) - jelena [neregistrovani]

severna mitrovica

Samo covek ili zivotinja moze da zivi ovako kako mi zivimo na Kosovu. Nije potrebno nista da se dogodi sutra ali sav ovaj strah, strepnja i nepoznato nam je dovoljno da nam zivoti budu zagorceni. Ako ta vlada u pristini i taj Taci toliko brine o nama na severu kosova zasto nas onda jednostavno ne ostavi na miru!!!! Ovo nije zivot...ovo je mucenje i prezivljavanje!!!

(četvrtak, 15. sep 2011, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Svaka cast narodu dole koji izdrzava sve ove strahote.Divim vam se braco.

(četvrtak, 15. sep 2011, 18:43) - strumfina [neregistrovani]

tipicno

Zatvorice prelaze ka srbiji(NATO)albanci ce upasti uz podrsku(skrivenu) na jug Srbije(kosova i metohije) i nasi ljudi ce poceti da napustaju sela i gradove.Srbija ce se buniti kod sveta.Svet ce razumeti nasu zabrinutost i na kraju pojeo vuk ovcu.
Posle Kosova sledi R.Srpska.Srbija je odlucna u ne mesanje u unutrasnje poslove susednih zemalja.
Vojvodina trazi vecu autonomiju.

U sledecih 10 godina dolazi do sukoba sirih razmera i srbija vraca ili gubi svoje teritorije.

Istorija je uciteljica zivota

(četvrtak, 15. sep 2011, 18:36) - anonymous [neregistrovani]

beograd

vama u beogradu je dobro imate novi most da vas bolje vidi evropa mi srbi sa kosova imamo samo sljunak 

(četvrtak, 15. sep 2011, 18:14) - deki [neregistrovani]

a malinari

Vidi bogati kada malinari u srbiji hoce da zatvore puteve to ne moze jer bogati u srbiji se ne mogu blikirati puevi ali kada to srbi cine na kosovu to je legitimno ,sad gde jetu pravda i zakon recite mi vi u rts-su koji nikada niste objavili ni jedan kometar sa kosova

(četvrtak, 15. sep 2011, 16:59) - anonymous [neregistrovani]

Tuga i zalost

...............................................................!