Читај ми!

Kosmet: Čekajući 16. septembar

Noćas blokiran most između severne i južne Mitrovice. Dan protekao mirno. Na barikadi u Zvečanu propušten je, oko podneva, konvoj Kfora, ali je na severu Kosmeta primetna nervoza i napetost zbog najave prištinskih vlasti da će potpuno preuzeti Jarinje i Brnjak.

23.20 - Blokiran glavni most u Kosovskoj Mitrovici. Srbi istovarili veliku količinu šljunka.  

21.21 - Na administrativnim prelazima na severu Kosova naći će se mešoviti timovi, potvrdio je šef misije Euleksa Gzavije de Marnjak.

16.20 - Generalni sekretar NATO-a Andreas Fog Rasmusen sutra stiže na Kosovo.

11.15 - Oko 11 sati uklonjena barikada, normalizovan saobraćaj i propušten konvoj Kfora koji se uputio ka bazi "Noting hil", kod Leposavića.

Na severu Kosmeta dan je protekao relativno mirno. Kfor je jutros ponovo bio blokiran pa odblokiran u Zvečanu.  Na ulazima u sva veća srpska naselja osvanule su table sa natpisima "Ovo je Srbija" i dobrodošlica na engleskom jeziku, javlja specijalni izveštač RTS-a Sanja Dragićević.  

Kod većine Srbi sa severa pokrajine primetna je nervoza i napetost zbog najava prištinskih vlasti da će potpuno preuzeti kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje.

Inače barikad kod Zvečana uklonjena je  oko 11 sati Zvečana i propušten konvoj od petnaestak vozila Kfora, nakon što su srbi dobili uveravanja da se konvoj uputio u bazu "Noting hil" kod Leposavića, a da će na prelazu Jarinje obaviti samo redovnu smenu vojnika.

Kamion i nekoliko vozila preprečili su oko 10 sati put pripadnicima Kfora koji su se uputili ka severu Kosova.

U konvoju, u kojem se nalazi petnaestak vozila, pored oklopnih transportera su i džipovi kao i kamioni u kojima su vojnici iz nemačkog kontigenta mirovnih snaga.

Taj kontigent Kfora i sinoć je pokušao da stigne do krajnjeg severa Kosova, ali je na istom mestu zaustavljen, pa su se, nakon dvočasovnog zadržavanja, vojnici Kfora vratili nazad.

Srbi na severu Kosova ojačali su barikade na dve lokacije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Nova barikada postavljena je u naselju Bošnjačka mahala. Na severu Kosova jutros su postavljeni i bilbordi na kojima piše "Ovo je Srbija".

Na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema Zvečanu saobraćaj se jutros odvijao jednom kolovoznom trakom.

Slična situacija je i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće u opštini Zubin Potok, a tokom noći bio je u blokadi i magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška u mestu Rudare.

Kosovska vlada postigla je dogovor sa predstavnicima međunarodne zajednice o otvaranju prelaza na severu.

Prema ovom sporazumu, komandante na prelazima će imenovati vlada u Prištini i oni će imati po jednog saradnika za carinu i policiju. Oni će biti samo posmatrači i neće obavljati nikakvu praktičnu dužnost.

Carinici Euleksa će obavljati sav posao i neće primati naređenja od kosovskih zvaničnika, dogovoreno je sporazumom, a do sprovođenja dogovora će doći kada vlada kosova ukine embargo na robu iz Srbije.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво