Читај ми!

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Zbog najava ukidanja srpskih institucija na Kosovu, u Kosovskoj Mitrovici održan protest profesora i studenata Univerziteta u Prištini. Jednočasovni protest protekao mirno, iako je skup nadletao helikopter Euleksa.

Profesori i studenti Univerziteta u Prištini, izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu, protestovali su zbog najava ukidanja institucija Srbije na Kosovu.

Na trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice profesori i studenti okupili su se u 12.44, što aludira na Rezoluciju UN o Kosovu, i održali miran jednočasovni protest.

Univerzitet u Prištini ima 11.500 studenata, 800 nastavnika i saradnika i više od 350 administrativnih radnika.

Rektor Univerziteta Zdravko Vitošević rekao je da je ta ustanova institucija države Srbije na Kosovu i Metohiji, članica Konferencija univerziteta Srbije i punopravni član Evropske univerzitetske asocijacije.

"Mi smo državna srpska institucija, mi smo oni koji žele da ostanu u sistemu visokog obrazovanja Srbije", rekao je Vitošević i dodao da je Srbija danas demokratska zemlja gde se poštuju prava svih njenih građana.

"Odakle onda bodljikava žica na prelazima 1 i 31, odakle neprepoznate granice na administrativnoj liniji Srbije, gde ta linija postoji, gde prestaje i kuda ide, zar ne ide u Evropu", zapitao je Vitošević.

Predsednik studentskog parlamenta prištinskog Univerziteta Ivan Stojković zatražio je od predstavnika međunarodne zajednice da studentima i svim građanima Kosova i Metohije osiguraju da žive i školuju se u miru.

Skup koji je počeo intoniranjem himne Srbije, a završio se pesmom "Mi ostajemo tu", protekao je mirno. Dok je trajao miting, mesto na kom je održan skup nadletao je helikopter Euleksa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво