Preuzimanje prelaza (ne)izvesno

Sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima Brnjak i Jarinje moglo bi da bude odloženo zbog visokog stepena rizika i neslaganja Beograda, navode prištinski mediji. Kontrolu na prelazima, prema planu, neće obavljati kosovski carinici, već Euleks.

Predstavnici kosovskih vlasti poslednjih nekoliko dana vrlo su odlučno tvrdili da će 16. septembra rasporediti carinike na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Međutim, prištinski mediji danas objavljuju različite varijante sprovođenja plana koji je vlada Hašima Tačija sačinila u saradnji sa Euleksom. Dok Zeri piše da bi sprovođenje plana moglo da bude odloženo, Koha ditore navodi da će kosovski carinici na prelazima biti samo formalno, dok će posao carinjenja i pregleda obavljati predstavnici Euleksa.

Zeri danas objavljuje tekst u kojem navodi da bi sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima 1 i 31 moglo da bude odloženo zbog visokog stepena rizika, ali i mogućih reakcija Beograda.

Iako je najavljeno da je plan u završnoj fazi i da će kosovske vlasti zajedno sa Kforom i Euleksom početi sa postepenim i delimičnim otvaranjem prelaza kod Jarinja i Brnjaka, i stavljanjem u funkciju kosovske carine, "plan se ni malo ne sviđa Beogradu".

Bez obzira na to što je, navodi list, Beograd prihvatio carinske pečate Kosova, sada je uputio signale strancima, a preko njih i vladinim institucijama u Prištini da Sporazum o pečatima ne podrazumeva uspostavljanje carina na severu.

Plan u zvršnoj fazi! 

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi kaže da je plan o raspoređivanju carinika i policije sačinjen na osnovu Sporazuma Prištine i Beograda o priznavanju carinskih pečata.

Plan je, kako ističe Redžepi, "u završnoj fazi", a u primeni će učestvovati lokalne vlasti, pripadnici Euleksa i Kfora.

Sva roba koja podleže plaćanju akciza, prema ovom planu biće preusmerena na prelaz kod Merdara, što znači da preko prelaza Brnjak i Jarinje neće prolaziti nafta, naftni derivati, cigarete.

Polazeći od suprotnih stavova Prištine i Beograda u vezi sa carinama, međunarodni izvori, prema pisanju Zerija, međutim, ne isključuju mogućnost odlaganja primene tog plana.

Beograd je poslao samo poruke o mirnim protestima, ali treba imati na umu i činjenicu da na severu vrlo lako može doći do eskalacije situacije, "s obzirom na to da tamo postoje oružane grupe, koje najviše pogađa funkcionisanje granica", navodi izvor lista.

List prenosi da kosovska vlada treba da zna da nijedan plan na severu ne može primeniti bez pomoći međunarodnih institucija na Kosovu, jer se 25. jula pokazalo da je kosovska policija slabo naoružana u slučaju otpora od strane Srba na severu.

"Jedno je sigurno, Kfor ne može zauvek da prevozi carinike na prelazima na severu Kosova i zbog toga je potrebno političko rešenje dveju strana, kako bi pripadnici policije i carine sami išli na ove prelaze", rekao je izvor lista.  

Kontrola u rukama Euleksa

Na drugoj strani, Koha ditore piše o detaljima plana, čija je primena najavljena za 16. septembar.

Euleks će 16. septembra na prelazima Jarinje i Brnjak postaviti svoje policajce i carinike, a njihovi rukovodioci će biti predstavnici institucija Kosova, navodi list.

O ostvarivanju sporazuma brinuće Kfor i Euleks, ali kontrolu na prelazima na severu Kosova neće obavljati kosovski carinici.

Prema pisanju lista, u dogovoru su učestvovale i kancelarija EU na Kosovu, kao i ambasade zemalja velike petorke (SAD, Engleska, Nemačka, Francuska i Italija).

Očekuje se da sporazum bude danas ozvaničen na sastanku kosovskog premijera Hašima Tačija sa šefom Euleksa, komandantom Kfora i drugim međunarodnim zvaničnicima, navodi prištinski dnevnik.

Prema izvorima tog lista, carinska kontrola će biti uspostavljena na prelazu 31 - Brnjak, dok će se prelaz Jarinje koristiti samo za saobraćaj i na njemu će biti samo pripadnici policije, dok se ne stvore uslovi za početak carinske kontrole.

Euleks je o planovima delovanja posle 16. septembra obavestio Vladu Srbije sa čime se zvanični Beograd nije složio i istakao da ne može da preuzme odgovornost za ponašanje lokalnih Srba, koji su protiv proširenja "takozvane države Kosovo na sever".

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 14. sep 2011, 10:19) - aca [neregistrovani]

kosovo

kosovo je srbija i tako ce i ostati

(utorak, 13. sep 2011, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

odg. bejrut

dodji ti na kosovo pa da vidis kako se kosovo gradi pa ces da vidis ko je kao bejrut

(utorak, 13. sep 2011, 16:32) - Mladen Peric [neregistrovani]

Bejrut!

Gledajuci sliku sa Kosova, ovo mi sve vise i vise lici na Bejrut!

(utorak, 13. sep 2011, 16:30) - sever [neregistrovani]

licemerje

Nema kraja licemerju vlasti. Dogovorili se o carini, a kao ne prihvataju carinike. Da nije tuzno, bilo bi smesno.

(utorak, 13. sep 2011, 16:28) - Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Vlada,

Srbije radi mirnim putevima resenje krize na KiM. Sve pohvale utisavanju tenzija, strpljenjem i mirnim diplomatckim radom, prip[adaju sadasnjoj vladi.
Samo diplomatckim putevima se moze resiti problem KiM. Nesmemo da nasedamo na nerazumne poteze Pristine.
Kosovo je Srbija !

(utorak, 13. sep 2011, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

rezultat

čestitike se upućuju na osnovu rezultata a ne govora tako da bi trebali sačekati drugi deo septembra pre nego "slavimo uspehe" ...

(utorak, 13. sep 2011, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

tako je

samo mirno i diplomatski. čestitke predsedniku i Vladi