Kosovski carinici na prelazima!

Nakon isteka sporazuma sa Kforom, 16. septembra, kosovske vlasti planiraju da zauzimu administrativne prelaze. Drugi čovek vlade u Prištini Hajredin Kuči rekao da se o planu razgovara i sa "međunarodnim partnerima", što je potvrdio i Euleks. Beograd obavešten o dolasku carinika, rekao Ivica Dačić.

Zamenik premijera kosovske vlade Hajredin Kuči izjavio je da Priština ima plan za 16. septembar, dan posle isteka sporazuma sa Kforom, za kada je najavljeno da će kosovski carinici doći na prelaze na severu Kosova.

"Mi smo pripremili operativni plan, koji je veoma konkretan i o kojem se razgovaralo sa međunarodnim partnerima. Verujem da će se taj plan sada ostvariti", rekao je Kuči za dnevnik Koha ditore.

Kuči je naveo da je kosovska vlada svesna teškoća na preuzimanju kontrole na severu Kosova, ali da je uveren da će se to, ipak, dogoditi. Realizacija operativnog plana počeće 16. septembra, ali će on biti ostvaren kada za to budu stvoreni uslovi, rekao je Kuči.

"Mi znamo da je to dug i težak proces, ali smo ubeđeni u naše kapacitete i međunarodnu podršku i ovlastićemo organe bezbednosti, ostvarićemo naš suverenitet i mi ćemo garantovati red i zakonitost", izjavio je Kuči.

U međuvremenu, iz Euleksa je potvrđeno da se sa kosovskom vladom utvrđuju pojedinosti plana o implementaciji dogovora o carinskom pečatu, postignutom tokom dijaloga u Briselu. Portparolka Euleksa Irina Gudeljević navela je da je potrebna uobičajena carinska kontrola "da bi se zaštitila zajednica".

"Konkretne pojedinosti su još uvek u fazi razrade, imajući u vidu da je Kosovo jedinstvena carinska zona", precizirala je Gudeljevićeva.

Uoči isticanja dogovora Kfora, Prištine i Beograda, postignutog u avgustu, prema kojem međunarodna vojna misija treba da obezbeđuje prelaze 1 i 31 do 15. septembra, iz Beograda poručuju da su jednostrani potezi vlasti u Prištini neprihvatljivi.

Upozorenja srpskih zvaničnika Prištini da ne preduzima jednostrane poteze, zamenik predsednika kosovske vlade Kuči odbacio je rekavši da se "Srbija ne pita" za kosovsku teritoriju. "Ona (Srbija) je susedna zemlja i mi je pozivamo da se ne meša u unutrašnje stvari Kosova i da ne vrši neku vrstu agresije", rekao je Kuči.

Predstavnici Vlade Srbije navode da se u Briselu 2. septembra nije razgovaralo o tome ko će kontrolisati prelaza Brnjak i Jarinje posle 15. septembra. Beograd i kosovski Srbi protiv su toga da na prelaze dođu kosovski carinici, a građani na severu Kosova počeli su seriju
protesta zbog najava iz Prištine.

Puna kontrola i naplata carina

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da obaveštenje Euleksa znači punu kontrolu na prelazima i naplatu carine koja će ići u budžet Prištine.

Od 16. septembra na prelazima će biti jedan kosovski carinik, dva policajca Euleksa i predstavnik Kfora, izjavio je Bogdanović i dodao da će Euleks zadržati vodeću ulogu, ali da način na koji je sve to urađeno "ne služi nikome na čast".

Prema njegovim rečima, sva roba koja se carini moraće da prođe kontrolu na administrativnom prelazu Merdare.

Prelaz Brnjak biće prvi otvoren 16. septembra, dok će prelaz Jarinje kasnije biti stavljen u funkciju. 

Beograd i srpska zajednica žele da problem reše mirnim putem, naveo je Bogdanović zamerivši Euleksu što se nije zastupao obe strane već se naklonio kosovskoj.

"Albanci su dobili sve što su tražili, dok su Srbi sve izgubili. Mislim da srpska zajednica na Kosovu ne može imati ovakav tretman kod Euleksa i Kfora", rekao je ministar.

Bogdanović je upitao čemu pregovori u Briselu, ako je i dogovor o prelazima, koji je postignut tokom leta, "pao u vodu".

broj komentara 51 pošalji komentar
(utorak, 13. sep 2011, 22:02) - Ivan USA [neregistrovani]

Bravo

Naravno. Konacno neko da kaze tako nesto osim mene. Jadan taj kome su Rusi prijatelji. Oni nas I najvise koriste...

(utorak, 13. sep 2011, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

Nigeria poznao kosovo

broj poznovanje raste i raste svaki dan, a nasi piliticari samo prica i niko ne pita, sramota

(utorak, 13. sep 2011, 08:05) - anonymous [neregistrovani]

?????????

Ovo je Strasno !!!!! Ne mogu da shvatim da nasi politicari smo mrno gledaju sta se desava .... pa zar je ulazak u EU zrtvovanje svoje zemlje i svog naroda ??? Pa nisu ni Bogovi .....
Mene zaista interesuje koji je plan Srbije po ovom pitanju??? Kakve poteze planiraju da primene posle 16-og septembra? ... Po komentarima vidim da se mnogi gradjani pitaju isto ali odgovora nigde nema ???
A @maski porucujem da Beograd treba da se pise velikim slovom ali ne zato sto je glavni grad nego zato sto je grad.... A Beograd ni ekonomski ni politicki ne zivi zivot svog naroda pa je normalno da ponekad stignu komentari kakvi stizu.... Pitanje je ¨Kada Beograd planira da skine paucinu sa ociju i pogleda svoju zemlju i pomogne joj?¨

(utorak, 13. sep 2011, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

sami smo pristali

Nasi politicari kao da su pali sa Marsa. Pa sami su pristali na uvodjenje pecata na takozvanoj "carini" Kosova. Na pecatu ne pise niti carina UN niti carina Eulex-a i da ne nabrajam dalje. Da je bar to ispostovano moglo bi se govoriti o neutralnosti.Politcki smo, pristankom na pecat, predali Kosovo Albancima i verovatno Albaniji (u nekoj drugoj fazi).Sva ostala filozofiranja nasih politicara su providna i smesna u ovom trenutku.

(utorak, 13. sep 2011, 05:13) - anonymous [neregistrovani]

prijatelji

a zasto se sad ne upitaju oni sto se kunu u ruse : gde su sad rusi i zasto ne povise ton???
znaci prekinite jednom vise o tom nekakvom prijateljstvu i bratstvu itmedju rusije i srbije.nikad i nije postojalo jer su nas uvek ostavljali na cedilu (500 god. pod turcima,balkanski ratovi,prvi i drugi svetski rat kao i ovaj zadnji balkanski rat.)
pozdrav svima i verujte mi , nama je jedini spas kad se mi kao narod slozimo i ujedinimo.

(utorak, 13. sep 2011, 03:04) - Mitrovcanka [neregistrovani]

Nista neocekivano

Znaci opet da vadim iz ormana vrecu za spavanje i pravac Rudare ...

(utorak, 13. sep 2011, 02:15) - anonymous [neregistrovani]

Prljavi ples

Čitajte ljudi depeše iz Vikiliksa.

(ponedeljak, 12. sep 2011, 22:29) - ана [neregistrovani]

Преваранти

Власт занима само како да сачува своје фотеље, народ нико од њих не види и не чује!

(ponedeljak, 12. sep 2011, 22:24) - anonymous [neregistrovani]

nece valjda

opet balvani na putevima:-))

(ponedeljak, 12. sep 2011, 22:21) - anonymous [neregistrovani]

Evropa...

...nema alternativu? To mu dođe kao neka pesmica, zar ne? Šta ćete uraditi ako se uspostavi carina na prelazima? Pitam vladu Srbije. Ionako gubite na sledećim izborima, pokažite bar malo dostojanstva i brige za svoj narod.