Читај ми!

Sprečiti nasilje na Kosmetu

Vlada Srbije pozvala UN, Evropsku uniju i NATO da spreče vlasti u Prištini da "primene nasilje" na severu Kosova i Metohije, nakon što 15. septembra istekne dogovor Kfora i srpske vlasti o administrativnim prelazima.

Vlada Srbije osudila je izjave predstavnika vlasti u Prištini kojima se za 16. septembar najavljuje primena sile na severu Kosova i Metohije, na način na koji je to učinjeno 25. jula ove godine" kada je specijalna jedinica kosovske policije poslata na administrativne prelaze, Brnjak i Jarinje.

Vlada je pozvala Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i NATO da spreče vlasti u Prištini da "primene nasilje" na severu Kosova i Metohije, nakon što 15. septembra istekne dogovor Kfora i srpske vlasti o administrativnim prelazima.

"Najava jednostranih i nasilnih akata predstavlja pretnju bezbednosti celog regiona i ugrožava nastavak dijaloga i implementacije postignutih, statusno neutralnih dogovora", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada ukazuje da odgovornost za posledice eventualne primene nasilnih i jednostranih koraka snose Priština i međunarodne institucije koje imaju mandat da obezbeđuju mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji.

Dogovor Kfora i predstavnika Vlade Srbije o administrativnim prelazima, Brnjak i Jarinje, ističe 15. septembra, a kosovski premijer Hašim Tači je najavio da će narednog dana poslati carinike i graničnu policiju na te prelaze.

Bogdanović: Jednostrani potezi neprihvatljivi

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da su jednostrani potezi Prištine neprihvatljivi i da Vlada Srbije i Srbi sa severa pokrajine žele partnerski odnos sa Euleksom i Kforom.

Bogdanović je u Leposaviću razgovarao sa predsednicima opština sa severa Kosova i načelnikom kosovskomitrovičkog Okruga o trenutnoj situaciji na severu pokrajine i opasnostima koje mogu da izazovu jednostrani potezi predstavnika kosovskih institucija.

"Složili smo se da ne možemo prihvatiti jednostrane poteze Prištine... Želimo partnerski odnos sa Kforom i Eulexom, ali ne možemo prihvatiti najave kosovskih zvaničnika da 16. septembra na administrativnim prelazima na severu Kosova instaliraju kosovsku pograničnu policiju i počnu da naplaćuju carinu", poručio je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, Srbi sa severa Kosova su čvrsto rešeni da se takvim namerama Prištine odupru na miran način.

"Želimo vas kao partnere (Kfor i Euleks) i da zajedno rešavamo probleme, ali nismo spremni da prihvatimo da se jednostranim potezima nameće nezavisnost Kosova", rekao je Bogdanović.

Ministar je naglasio da taj partnerski odnos može biti doveden u pitanje ako se tako nešto dogodi.

"Narod želi da ove dve misije na isti način štite interese Srba i Albanaca, a ne samo da vode računa o Albancima a Srbima da nameću rešenja", precizirao je Bogdanović.

Ministar smatra da se mirnim putem mogu odbraniti interesi Srba sa severa Kosova.

Prema Bogdanovićevim rečima, narod na severu Kosova treba da se pita, a ne da se o tom delu pokrajine razgovara u Prištini, ne konsultujući pri tom gradjane sa severa Kosova.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара