Čekajući rešenje za prelaze

Neizvesno je ko će kontrolisati prelaze na severu Kosova i Metohije, po isticanju sporazuma sa Kforom 15. septembra. Vlasti u Prištini najavljuju preuzimanje prelaza, Beograd upozorava da su jednostrani potezi neprihvatljivi, ali ne navodi kako će reagovati u slučaju da Priština realizuje svoju nameru.

Uoči isticanja sporazuma sa Kforom, 15. septembra, i Srbe na Kosovu i Metohiji, i Beograd muči pitanje kakva će situacija biti na severu Kosova posle tog datuma. Na najave kosovskog premijera Hašima Tačija da će dan po isteku tog datuma na administrativne prelaze postaviti kosovske carinike i policiju, zvaničnici u Beogradu odgovaraju pozivom na odustajanje od jednostranih nasilnih poteza, a Srbi sa severa protestima i barikadama.

Dok u Prištini sa Tačijem razgovaraju najviši predstavnici međunarodne zajednice o konkretnim rešenjima i sastavu carinske službe, Vlada Srbije još nije raspravljala o tome kako da odgovori na najavljeno preuzimanje prelaza na severu Pokrajine.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kaže da su kontakti sa evropskim zvaničnicima stalni i da Beograd čini sve da se problem reši diplomatski i mirno.

"Priština ne krije da želi da na prelaze pošalje svoje carinike, to govore javno, više puta. Naša pozicija je jasna - mi se tome protivimo i ne možemo to da prihvatimo. Dani koji su pred nama nosiće puno izazova i nervoze i siguran sam da građani neće prihvatiti instaliranje prištinskih institucija", kaže Stefanović i ističe da neprihvatanje mora da bude kroz formu građanske neposlušnosti i otpora.

U Euleksu konačnu odluku očekuju iduće nedelje. Traži se dugoročno i održivo rešenje, uz napomenu da će na prelazima Jarinje i Brnjak ostati i Euleks i Kfor.

RTS nezvanično saznaje da je jedan od scenarija da se na sever vrati Euleks i, kao što je bilo do nereda 25. jula, mešoviti srpsko-albanski sastav kosovske policije. Međutim, uslov Prištine je da na prelazima budu i kosovski carinici.

Ivanović: Aktivnije uključiti Euleks

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović poručuje da bi Euleks trebalo aktivnije da se uključi u rešavanje ovog problema, jer je zadužen za policiju, pravosuđe i carinu.

"Ne bi bilo dobro i mislim da bi bilo jako opasno i štetno po Euleks ako bi ovu situaciju zloupotrebio dovođenjem nekakvih albanskih carinika. Albanskih carinika ne sme da bude na prelazima dok se o tako nečemu ne postigne sporazum u Briselu", naveo je Ivanović.

Datum isticanja sporazuma sa Kforom biće test za sve, a posebno za međunarodnu zajednicu. Ivanović smatra da postoje vrlo uticajni delovi međunarodne zajednice koji podržavaju "najavljeni avanturizam vlade Hašima Tačija", što je, kako kaže, veoma opasno.

"Svima treba da bude jasno da naša pozicija ostaje nepromenjena, da Srbija ne želi sukob, nasilje, ali da Srbija ne može da dozvoli da se neke stvari rade jednostrano - promenite realnost na terenu, a onda kažete - hajmo da pregovaramo", kaže Borislav Stefanović.

Prema mišljenju Olivera Ivanovića, Albanci su dobili oštre kritike iz mnogih centara moći i iz Brisela, glavnih gradova u Evropi, a i samog Stejt departmenta zbog jednostrane akcije 25. jula.

"Ovaj narod sada ima to iskustvo, probudili smo se iz nekog sna u kome smo bili do 25. jula stalno razmišljajući o tome da se ovako nešto nama ne može da dogodi nakon 12 godina", rekao je Ivanović.

List Zeri piše da Priština priprema novi plan za preuzimanje carinske i policijske kontrole na punktovima na severu Kosova, ali ovoga puta u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи