Fantomska priznanja Prištine

Dve afričke države, članice Pokreta nesvrstanih, pokrenule su proceduru povlačenja priznanja Kosova, a Oman i Gvineja Bisao porekli da su ikada priznali južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

23.45 - Bedžet Pacoli, koji je pre polaga godine prvi obelodanio priznanje Kosova od strane Gvineje Bisao, večeras je izjavio da se ponovo čuo, telefonom, sa predsednikom te države i da mu je obećano da će "institucije Gvineja Bisao privesti kraju proces priznavanja nezavisnosti Kosova". 

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da su dve afričke zemlje najavile povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i objasnio da to nisu Oman i Gvineja Bisao, kako su preneli pojedini mediji, jer te zemlje nikada nisu ni priznale Kosovo.

Jeremić je, takođe, najavio da postoji mogućnost da još jedna zemlja pokrene proceduru povlačenja priznanja Kosova pošto se u njoj vodi istraga protiv visokog državnog funkcionera zbog sumnje da je primio mito od jednog albanskog biznismena kako bi ta zemlja priznala Kosovo.

"Ukoliko se ta istraga okonča na način na koji očekujemo i u toj zemlji će biti pokrenuta procedura povlačenja priznanja," rekao je Jeremić.

Tokom ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu Jeremića su predstavnici Omana zvanično obavestili da nisu priznali Kosovo,  a procedura priznavanja Kosova nikad nije započeta ni u Gvineji Bisao.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova demantovalo je danas da Gvineja Bisao i Sultanat Oman ne priznaju Kosova, ocenivši da se radi o propagandi iz Beograda.

U reagovanju MIP-a Kosova se navodi da je Sultanat Oman priznao nezavisnost Kosova 30. januara, a Gvineja Bisao 10. januara ove godine.

Na sajtu prištinskog Ministarstva spoljnih poslova zaista postoji vest o priznanju od strane Omana i tekst "priznanja".  Neko se, međutim, (ne)namerno izgubio u prevodu pa je obećanje da će Oman pozdraviti članstvo Kosova u UN ( kada bude primljeno!)  protumačio kao priznanje.

I vest o priznanju od strane Gvineje Bisao sadrži, takođe, jednu neodređenu formulaciju. U izjavi o priznanju, naime, navodi se su takvu odluku doneli "relevantn autoriteti (vlasti)" te države, bez preciziranja o kojim instititucijama je reč. U Beogradu se, na skupu nesvrstanih,  ispostavilo da ovo "priznanje" jedino nisu videli najpozvaniji - poslanici parlamenta Gvineje Bisao.

Ministar Jeremić je podsetio da je Priština ranije najavila da će karipska zajednica, koja obuhvata 14 zemalja, zajednički priznati Kosovo kao grupa, ali da se, zahvaljujući naporima srpske strane, to nije dogodilo i da je samo jedna zemlja te grupe priznala nezavisnost pokrajine.

"Mi smo imali izuzetno intenzivne razgovore i diplomatsku komunikaciju sa tim državama i pre održavanja konferencije Pokreta nesvrstanih i mislim da su ti naši napori urodili plodom i da ovoga trenutka nije za očekivati da će doći do masovnog priznanja u okviru karipske zajednice," rekao je ministar.

Jeremić smatra da su ovo "izuzetno dobre vesti", jer prvi put broj zemalja koje su priznale Kosovo opada i očekuje da će takvih primera biti još.

"Očigledno je da je sam proces priznavanja zapao u krizu, kada Priština nema drugog izlaza nego da se služi neistinama i kada je počelo otvoreno i neskriveno korišćenje nedozvoljenih prljavih finansijskih sredstava u naporu da se taj broj poveća", rekao je Jeremić.

"Srpska strana je obaveštena o tome kakvi su pritisci vršeni na zemlje Pokreta nesvrstanih da priznaju Kosovo, kao i koje su zemlje, koliko često i na kom nivou vršile te pritiske", rekao je Jeremić i dodao da se jedan značajan broj zemalja i dalje tome odupire.

"Ova borba će se nastaviti, ona daleko od toga da je završena. U njoj će biti uspona i padova ali u svakom slučaju, mi od naših diplomatskih aktivnosti, usmerenih ka suzbijanju legitimizacije kosovske secesije u međunarodnom prostoru, nećemo odustati," zaključio je ministar.

broj komentara 29 pošalji komentar
(petak, 09. sep 2011, 05:01)
anonymous [neregistrovani]

ddd

pa oni ce da mitom, tj modernim terminom lobirati, da srede jos nekoliko priznavanja bez problema

(petak, 09. sep 2011, 03:43)
anonymous [neregistrovani]

Nemasanje

A Srbija nije clan nesvrstanih a to je glupost.

(petak, 09. sep 2011, 02:48)
anonymous [neregistrovani]

krenulo

ove dve drzave,nemaju para da plate svoje
diplomate

(petak, 09. sep 2011, 02:17)
anonymous [neregistrovani]

kosovo

amerika je priznala kosovo,a to znaci kao ceo svet

(petak, 09. sep 2011, 02:16)
anonymous [neregistrovani]

priznanja

crna gora je nezavisna drzava,i niko ne moze ucjenivati pa ni srbija

(petak, 09. sep 2011, 00:16)
Dali [neregistrovani]

...

Pouzdano znam d aje i nrod u Ceskoj Republici nezadovolja i osramocen priznavanjem Kosova kao nezavisne drzave i to uglavnom zbog njihovog politicara austrijskog porekla (A znamo koliko nas austrijanci vole). Bilo bi dobro kada bi Srbija obratila paznju na Cesku i na ostale zemlje koje su priznale nezavisnost juzne Pokrajine, a jos nemaju uspostavljene dipl.odnose.
Naravno i Crnoj Gori postaviti jasan uslov da povuce priznanje, ili ce odnosi dve zemlje zahladneti.
Jezim se kad vidim turiste u CG s "kosovskim pasosima" i auto oznakama.

(četvrtak, 08. sep 2011, 23:19)
anonymous [neregistrovani]

Ipak je krenulo

Ovo je nesto sto ce naterati mnoge zemlje koje su to nasilno ucinile da poniste prizanje separtizma. Ja mislim da Rusija i Kina nece nikad promeniti svoj stav, a to je najbitija podrska od svega, ali i broj je veoma vazan.

(četvrtak, 08. sep 2011, 22:39)
anonymous [neregistrovani]

Zna se.

....... neko da a sad pronadji ti tko laze.

(četvrtak, 08. sep 2011, 22:25)
anonymous [neregistrovani]

aloalao@trs.rs

pa najvaznije sile sveta nisu priznale kosovo...

(četvrtak, 08. sep 2011, 22:18)
anonymous [neregistrovani]

@RE: Hvala (Stefan)

Vidis slazem se sa Stefanom, zato sto ti i on mozete napolje kada vam pukne, a Srbija i Srpski narod nece moci tako lako to da urade kada im "svane".