Читај ми!

Tači hoće na Brnjak i Jarinje

Borislav Stefanović, posle najave Tačija da će narednog petka postaviti prištinske carinike na Jarinje i Brnjak, poručio da će Srbija učiniti sve da tu akciju onemogući.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da će država Srbija, kao i njeni građani, učiniti sve da onemoguće jednostranu akciju raspoređivanja kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje, koje je Priština najavila za 16. septembar.

Stefanović je u izjavi Tanjugu istakao da je akcije koju je najavio kosovski premijer Hašim Tači potpuno neprihvatljiva i dodao da će Srbija učiniti sve da dobije podršku međunarodne zajednice u suprotstavljanju takvom potezu.

"Takvo ponašanje i takav akt potpuno su neprihvatljivi. Koristimo ovu priliku da zatražimo, pre svega od međunarodne zajednice da onemogući takvo štetno jednostrano delovanje Vlade u Prištini koje ima za cilj da preuzme sever Kosova i Metohije i promeni dugoročno etničku strukturu u tom delu pokrajine", rekao je Stefanović.

Stefanović napominje da je već kontaktirao posrednika EU u dijalogu Roberta Kupera, kao i da u stalnoj komunikaciji sa Kforom i EU insistira na deblokadi alternativnih prelaza.

Pored toga, u kontaktima sa međunarodnim zvaničnicima, predstavnici vlasti u Beogradu insistiraju i da se onemogući da Priština preuzme jednostrane korake i dovede svoje carinike na prelaze Brnjak i Jarinje, dok se ne postigne trajno sistemsko rešenje za ove prelaze, kao i za pitanje severa Kosova i Methije.

Na pitanje da li je dobio neko uveravanje iz međunarodne zajednice da će najavljena akcija Prištine biti sprečena, Stefanović je odgovorio da uveravanje postoji samo u smislu da "bilo kakvi jednostrani potezi ne doprinose miru i strabilnosti".

"Očigledno je da ni u međunarodnoj zajednici ne postoji puno jedinstvo oko adekvatnog odgovora na najave iz Prištine. Na nama je da pokušamo da mirnim, diplomatskim i demokratskim sredstvima taj pokušaj onemogućimo i dobijemo podršku i međunarodne zajednice u suprostavljanju takvom potezu", kaže Stefanović.

Dijalog jedini način rešavanja problema

Šef beogradskog tima je ponovio da jednostrane aktivnosti ni u kom slučaju neće doprineti stabilnosti i miru i naglasio da će država Srbija i njeni građani morati da ulože velike napore da se sačuva dijalog kao jedini način rešavanja problema koji postoje.

"U ovoj situaciji treba mudro reagovati i nikako ne dozvoliti da laka rešenja i rešenja koja dozvoljavaju bilo kakve emotivne i nasilne akcije uzmu primat u odnosu na racionalno rasuđivanje", naglasio šef pregovaračkog tima Beograda.

Stefanović je rekao da se nada da Vlada u Prištini neće posegnuti za jednostranim delovanjem i provokacijom koja, kako je rekao, može trajno da naruši ionako krhku stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući najavu Tačija da će krenuti u akciju borbe protiv organizovanog kriminala na severu KiM, šef tima Beograda je naglasio da je to još jedan od neprimernih pokušaja pravdanja aktivnosti Prištine.

"Mislim da bi trebalo da se pozabave organizovanim kriminalom južno od Ibra, a država Srbija kao i građani na severu, koji nisu kriminalci, što odgovorno tvrdim, učiniće sve da i mi damo doprinos toj borbi", rekao je Stefanović.

"To ne može biti opravdanje za ovakve jednostrane aktivnosti koje vode krajnjem poremećaju inače nestabilne situacije", zaključio je šef beogradskog pregovaračkog tima.

Neprihvatljivo raspoređivanje carinika

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da je raspoređivnje carinika Kosova na prelaze Brnjak i Jarinje "apsolutno neprihvatljivo".

"Srbi sa severa Kosova će se na miran i demokratski način suprotstaviti njihovom dolasku. Treba prihvatiti i blokade i barikade kao jedan od legitiminih i legalnih sredstava za miran otpor svemu što dolazi iz Prištine", rekao je Nedeljković.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da je Tačijeva izjava još jedna u nizu "provokacija" Prištine, da bi se, kako smatra, destabilizovao sever Kosova.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи