Uklonjene barikade u mestu Rudare

Barikade u mestu Rudare, koje su postavljene tokom noći, jutros su uklonjene i saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom. Kfor i dalje kontroliše alternativni prelaz kod sela Izvori. Nestašica naftnih derivata na severu Kosmeta.

Barikade u mestu Rudare, u Opštini Zvečan na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Raška, uklonjene su jutros i saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom. Barikade su postavljene tokom noći, a kako javlja izveštač Tanjuga, na putu su bili istovareni šljunak, građevinski materijal i preprečen kamion sa prikolicom.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je Tanjugu da su građani samoinicijativno sinoć vratili barikade u mestu Rudare plašeći se, kako je rekao, da bi se mogao ponoviti 25. jul, kada su snage kosovske specijalne policije ROSU nasilno pokušale da zauzmu administrativne prelaze na severu Kosova.

Saobraćaj na relaciji Kosovske Mitrovice i Raške odvijao se alternativnim pravcima. Situacija tokom noći na severu Kosova je bila mirna.

Srbi su dežurali ispred trafo-stanice u selu Žitkovac, u Opštini Zvečan, plašeći se da bi taj objekat mogli da preuzmu snage Kfora i radnici kosovske "Elektrokorporacije".

Kfor i dalje kontroliše dva administrativna prelaza Jarinje i Brnjak, kao i neregistrovani prelaz koji se nalazi u selu Izvori na putu koji vodi ka Novom Pazaru.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac pozvao je pripadnike Kfora na Kosovu i Metohiji da ostanu statusno neutralni.

Na pojedinim benzinskim pumpama na severu Kosova oseća se nestašica nafte i naftnih derivata.

Prema rečima zaposlenih, od subote kada je Kfor počeo da kontroliše alternativni putni pravac u selu Izvori nisu uspeli da dobiju nove količine goriva.

Na pumpama ima samo starih zaliha naftnih derivata, a prioritet u snabdevanju imaju bolnica u Kosovskoj Mitrovici i domovi zdravlja na severu Kosova.

Tri kamiona s gorivom iz Srbije sprečena su u subotu da pređu administrativnu liniju razgraničenja s Kosovom na alternativnom prelazu kod sela Izvori.

Ulazak komercijalnog saobraćaja na Kosovo preko ovog prelaza je nezakonit i mora biti uskraćen, naveo je Kfor pozivajući se na "UNMIK-ovu zakonsku odredbu iz 2001. godine prema kojoj je ovaj prelaz neovlašćen".

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 08. sep 2011, 01:38) - anonymous [neregistrovani]

podvuci crtu

Sloba nas je unazadio, ali povuci crtu sada i kazi koja je razlika izmedju Milosevicevog i ovog sada rezima? Narod se jednako muci i strada.

(sreda, 07. sep 2011, 23:54) - anonymous [neregistrovani]

istina

ovde je vie nego napeto, ne zna se sta ce deseiti, ni gde cemo se sledece jutro probuditi. dogovor je izgleda dobar samo po albance a za nas nista, prepusteni smo sami sebi, a bez osnovnih namirnica necemo jos dugo izdrztai. bilo bi lepo da objavite komentar

(sreda, 07. sep 2011, 20:22) - anonymous [neregistrovani]

ch

ma kakva vas EU spopalo ljudi vidite vi sta se sve desava na kosovo ovo je katastrof,prodato srpski narod na kosovo zbog EU ,sredite stanje u drzavu EU moze da ceka ......

(sreda, 07. sep 2011, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

nije cesta nego put

....nije cesta nego put a vama srecan put u evropu

(sreda, 07. sep 2011, 18:48) - ss [neregistrovani]

srpski

to ti je prijatelju na srpskom :,,sporedni put,,u ovom slucaju planinski!!!

(sreda, 07. sep 2011, 18:39) - rodoljub [neregistrovani]

evropa

Bolje sa barikadama na cesti nego u evropu u kojoj nemaju kupatila i toalete u stanovima. u wc idu na hodnik . neka hvala .

(sreda, 07. sep 2011, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

europa

Srbija hoce u Europu sa barikadama na cestama.
Kao da zivite u kamenom dobu.

(sreda, 07. sep 2011, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Sve sto nam rade,

izlazi im dusa na nos.

(sreda, 07. sep 2011, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

aa

Ja neznam sta se to dole,desava! Ali samo znam da nece valjati to sto se radi! Bice,belaja....Sve krene od barikada.

(sreda, 07. sep 2011, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

za prevoda ev ja....

...cu ti reci sta znaci alternativni pravac.Vi koji ste gledali prema beogradu iz pocetka je bio pogresan pravac.Esada imate alternativni i jedini pravac prema Pristinu.

dal ti je jasno komso,je si zadovoljan odgovorom?