Читај ми!

Priština politizuje dogovor

Vlasti u Prištini jednostrano tumače dogovore postignute u Briselu, a ta tumačenja koriste za dnevnu politiku, rekao ministar Goran Bogdanović, dodavši da je Beograd dokazao da je spreman za dijalog. Apsolutno je neprihvatljivo da carinici Kosova budu na administrativnim prelazima, istakao je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da vlasti u Prištini jednostrano tumače dogovore sa predstavnicima srpske vlasti postignute u Briselu i da ta tumačenja koriste za dnevnu politiku.

"I ovog puta se pokazalo da Priština jednostrano tumači dogovore i to koristi za svoju javnost, za dnevnopolitičke svrhe. To ne vodi u pravcu mira i pomirenja, niti rešavanju problema dijalogom", rekao je Bogdanović, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

Ministar je istakao da je apsolutno neprihvatljivo da se bez saglasnosti Beograda pošalje kosovska pogranična policija na administrativne prelaze sa Srbijom.

"Pitanje prelaza će biti tema ubuduće. Velika je opasnost da se pošalju kosovski carinici i apsolutno neprihvatljivo da kosovska pogranična policija bez saglasnosti Beograda zauzme prelaze. Dok se ne postigne dogovor, Kfor će biti na prelazima", izjavio je Bogdanović.

Srbi sa Kosova i Metohije su spremni na tu opasnost i žele na miran način da spreče takve jednostrane pokušaje Prištine, rekao je Bogdanović naglasivši da današnji protesti to dokazuju.

Prema njegovim rečima, Srbija želi dobru saradnju sa svim međunarodnim organizacijama na Kosovu. 

Bogdanović je naveo da se Beograd zalaže za rešavanje problema sa Prištinom dijalogom i da će Srbi na Kosovu mirnim protestima izražavati nezadovoljstvo zbog jednostranih poteza Prištine. 

"Ne možemo prihvatiti da se pretnjama, ucenama i nasiljem rešavaju problemi", istakao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović spreman je da ode na sever Kosova i razgovara sa predstavnicima Srba, a predsednik Srbije Boris Tadić spreman je da primi čelnike opština na severu Kosova i objasni im sve poteze i odluke Beograda.

Bogdanović je istakao i da, što se tiče vlasti u Srbiji, promet robe može da počne već od danas, ali da očekuje da dogovor iz Brisela zaživi za sedam do deset dana.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи