Читај ми!

Bez trgovine državnim interesima

Srbija u procesu evrointegracija neće trgovati državnim i nacionalnim interesima, kaže zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić. Izazivanje napetosti i slanje specijalnih snaga na administrativne prelaze nisu bili slučajni, ocenjuje Dačić.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić rekao je da je Srbiji u interesu da se problem na severu Kosova reši mirnim putem, ali i da u procesu evrointegracija neće trgovati državnim i nacionalnim interesima.

Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, bez obzira na to što postoje bezbednosni rizici uslovljeni krizom na Kosovu, rekao je Dačić u intervjuu Tanjugu.

"Mi smo i ranije govorili da postoji želja da se stalno izaziva određena nestabilnost i da postoji opasnost od prenošenja sukoba i napetosti sa teritorije Kosova i Metohije na ostatak Srbije. Bezbedosne snage su spremne da reaguju na svaki pokušaj izazivanja sukoba u Srbiji, a bitno je da je u svim delovima zemlje, pa i tamo gde je tinjajući sukob, situacija mirna", rekao je Dačić.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja u rešavanju aktuelne krize na severu Kosova Dačić je rekao da Srbija mora da vodi razumnu i racionalnu državnu politiku koja neće nasedati na provokacije, kao i da aktuelni problem nije slučajno izazvan i da iza njega stoje i neke međunarodne snage.

"To znači da treba da se nastavi dijalog. Srbija treba da pregovara s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji bez obzira na to što mnogi njihovi postupci nisu nepristrasni ni statusno neutralni", rekao je Dačić.

Ministar policije je ocenio da izazivanje napetosti i slanje specijalnih snaga nisu bili slučajni, niti je slučajno vreme kad je taj pokušaj tempiran.

"Sigurno da u nekim krugovima međunarodne zajednice postoje mišljenje da je upravo sada trenutak da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju da, u interesu dobijanja pozitivne odluke Evropske komisije načini korake koji bi bili protivni njenim nacionalnim i državnim interesima", smatra Dačić.

Novi pritisak na Srbiju

Dačić je rekao da je Srbija više puta do sada isticala da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije ni implicitno ni eksplicitno, a kako su sada nestali razlozi i uslovi u vezi s Haškim tribunalom, potrebno je bilo naći neke druge tačke u kojima je najlakše vršiti pritisak na Srbiju.

"Tako se može tumačiti i ova ratna retorika takozvanih kosovskih zvaničnika i možda i neka vrsta prećutne saglasnosti koja se dobija sa zapadne strane čime se Hašim Tači ohrabruje na takve poteze", rekao je ministar.

Dačić je istakao da je i Srbija mogla da "udara u ratne bubnjeve" da ona to ne želi i neće, kao i što je mogla da uzvrati istom merom i zatvori prelaze tamo gde Albanci imaju interesa da ti prelazi budu otvoreni.

Naglasivši da Srbija vodi veliku i jaku diplomatsku aktivnost da se dođe do mirnog i kompromisnog rešenja za novonastali problem na Kosovu, Dačić je rekao da je Srbija jasno stavila do znanja da je potpuno pogrešna politika nametanja rešenja silom.

Za umešanost međunarodnog faktora u najnovije događaje na Kosovu, po Dačićevom mišljenju, dokaz je i sijaset izjava ovih dana upravo iz međunarodne zajednice o poricanju bilo kakvih saznanja ili namere da se u incidentu učestvuje.

"Svi govore o tome da nisu znali za akciju prištinskih vlasti iako je komandant Kfora obavestio Euleks o nameri, što znači da su neki, ipak, bili informisani. Naravno, svi govore da Tačijev potez nije imao njihovu podršku, ali treba reći da najveću odgovrnost za mir na Kosovu snose oni koji imaju instrumente sile, pre svega međunarodna zajednica", rekao je Dačić.

Jasno definisan mandat

Zamenik premijera i ministar policije naglasio je da, kako Srbija na KiM nema ni vojsku ni policiju, obaveza međunarodnih snaga da zaštite mir i stabilnost i da se strogo drže svog mandata koji je apsolutno neutralan.

"Svaki akt koji bi označavao podršku kosovskim vlastima i njihovim jednostranim akcijama sigurno nije deo mandata koji su dobili od međunarodne zajednice", ocenio je Dačić.

Upitan da prokomentariše informacije da su u paljenje prelaza Jarinje bile umešane i neke kriminogene strukture iz Srbije, Dačić je rekao su sve priče o tome da je sever Kosova leglo kriminala samo izgovor da se silom napadne i osvoji sever Kosova i tako integriše u takozvanu nezavisnu državu Kosovo.

"Ceo svet zna da je centar kriminala, naraočito trgovine narkoticima, ljudima i oružjem u albanskom delu KiM. Postoje informacije o tome da su neke ličnosti iz kriminogenih struktura imale veze s tim i to za nas nije sporno", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da su oni time načinili ogromnu štetu srpskim interesima na KiM, ali da to ne treba da baci u drugi plan one koji su izazvali krizu i pokušali da promene stanje na terenu.

Podsetivši da je Srbija učinila mnogo, naročito u poslednjih nekoliko godina kada je načinila velike korake ka dostizanju evropskih standarda, Dačić je rekao i da Srbija očekuje da kada se razgovara o njenoj kandidaturi važe isti principi koji su važili za druge zemlje, ni manje ni više.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво