Читај ми!

Korak po korak do rešenja krize

Posle večerašnjeg sastanka predstavnika Vlade Srbije sa komandantom Kfora, nije bilo izjava zvaničnika, a reporter RTS-a javlja da će po svemu sudeći biti dodatnih konsultacija. Hašim Tači je ranije danas pristao na sporazum, koji je EU snažno podržala. Kfor razmatra nova pojačanja.

23.12 - Završen sastanak predstavnika Vlade Srbije Gorana Bogdanovića i Borislava Stefanovića sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom. Učesnici nisu davali izjave za medije.

17.50 - Počeo sastanak Stefanović - Biler.

17.06 - Političko-bezbednosni komitet EU, u Briselu, pružio punu podršku očekivanom prelaznom sporazumu o smirivanju situacije na Kosovu, ističući da je nastavak dijaloga Beograd-Priština neizostavan, zbog rešavanja praktičnih pitanja.

16.58 - NATO bi mogao da aktivira još jednu rezervnu jedinicu kao pojačanje snagama na Kosovu, rekli su zvaničnici u Briselu.

16.31 - Predstavnici Srba sa severa Kosova podržali zahteve državnih organa Srbije. Jedinstvo kosovskih Srba i predstavnika Vlade o mogućem rešenju krize, rekao agenciji Beta Borislav Stefanović.

15.05 - Meštani sela Jagnjenice, između Zvečana i Zubinog Potoka, rovokopačem iskopali put da ne bi dozvolili pripadnicima francuskog Kfora da dođu do punkta na kome su do 14 sati bili vojnici iz Ukrajine.

12.20 - Kamioni koji prevoze pomoć na sever Kosova prošli administrativni prelaz Jarinje.

12.10 - Kosovski premijer Hašim Tači izjavio da je sa komandantom Kfora generalom Bilerom postigao saglasnost o nacrtu sporazuma za rešavanje krize na severu Kosova.

Sastanak predstavnika Vlade Srbije Gorana Bogdanovića i Borislava Stefanovića sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom završen je oko 23 sata, posle gotovo pet sati. Učesnici sastanka večeras nisu davali izjave za medije. Po svemu sudeći i ova noć će proteći u konsultacijama.

Nacrt sporazuma, sinoć postignutog sa komandatom Kfora Erhardom Bilerom, predstavljen je u Zvečanu odbornicima srpskih opština sa severa Kosmeta, posle čega su se Borislav Stefanović i Goran Bogdanović uputili su se ka Leposaviću.

Stefanović je ranije izjavio da je dogovor o okončanju krize na severu Kosova moguć, posle jučerašnjeg nacrta sporazuma koji je postignut sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom. Taj sporazum je snažno podržala Evropska unija, koju je sa detaljima upoznao Robert Kuper.

Posle nećkanja, koje je trajalo od sinoć, sporazum je podržao i kosovski premijer Hašim Tači.

"Blizu smo postizanja dogovora koji su u skladu sa pozicijom Srbije i građana severa Kosova, ali i sa očuvanjem mira i stabilnosti, kao i pregovaračkog procesa", rekao je Stefanović.

Predstavnici Vlade će detalje nacrta sporazuma razmotriti i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Prema nacrtu dogovora, postignutog između komandanta Kfora i Borislava Stefanovića, Kfor će zadržati kontrolu nad administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra.

Ukoliko bude potrebno, taj vremenski rok može biti produžen. Kfor će zadržati komandu i kontrolu nad prelazima, a vozila do 3,5 tona, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu mogu proći nakon provere.

Blokade na putevima biće uklonjene i sloboda kretanja će biti ponovo uspostavljena, navodi se u saopštenju, uz napomenu da je za razgovore komandant Kfora imao potpuna ovlašćenja svih uključenih institucija. Sporazum će biti primenjen već narednih dana.

Srbi propuštaju vozila Kfora

Dogovor sa Kforom već je počeo da se primenjuje na severu. Danas je propušten još jedan konvoj vozila ka bazi Kfora u Leposaviću, nakon što su Srbi sinoć propustili dvadesetak vozila međunarodnih snaga. Konvoj je nešto pre 23 časa prešao preko mosta na Ibru u Mitrovici na južnu stranu.

To je prvi konvoj Kfora koji su građani propustili, pošto su ih zamolili Borislav Stefanović i Goran Bogdanović tokom obilaska barikada. Dva oklopna vozila slovenačkog Kfora sinoć oko 19.30 neometano su prošla iz južnog dela Mitrovice ka mestu Žitkovcu.

Kosovski Srbi prihvatili su da privremeno propuštaju vozila Kfora dok, kao što je najavio Stefanović, ne budu upoznati sa predlogom rešenja aktuelne krize.

Stanje na administrativnim prelazima Jarinje se normalizuje, pa su kamioni sa 75 tona namirnica, koje je Vlada Srbije namenila stanovništvu na severu Kosova i Metohije, oko 12.20 časova prešli preko tog prelaza.

Pomoć, vredna skoro 8,5 miliona dinara, biće dostavljena pokrajinskom Crvenom krstu, odakle će biti distribuirana najugroženijem stanovništvu u četiri opštine na severu Kosova.

Kolektiv Doma zdravlja u Gračanici je apelovao na nadelžne da propuste sve konvoje sa medikamentima, pošto "nedostatak kiseonika, lekova i infuzionih rastvora ugrožava živote pacijenata i može da dovde i do tragičnog ishoda". Lekari su ukazali na teško stanje dečaka H.B. (13) iz Gračanice, koji je, zbog nedostatka kiseonka i lekova, jedva preživeo težak napad bronhijalne astme.

Podrška EU prelaznom sporazumu

Političko-bezbednosni komitet EU pružio punu podršku očekivanom prelaznom sporazumu o smirivanju zategnutosti na Kosovu i predočio da je brz nastavak dijaloga Beograd-Priština neizostavan zato što se samo tako mogu rešiti praktična pitanja, uključujući carinski pečat Kosova.

Političko-bezbednosni komitet EU je, kako su agenciji Beta preneli zvaničnici koji su pratili sastanak, dobio izveštaj evropskog posrednika u dijalogu Roberta Kupera o njegovim proteklim razgovorima sa zvaničnicima Beograda i Prištine.

Komitet je na osnovu tog izveštaja zauzeo čvrsto stanovište da se najpre mora svakako obezbediti potpuno smirivanje stanja na Kosovu, što znači da srpske barikade treba da budu uklonjene, ali i da na carinskim prelazima bude ponovo uspostavljen normalan promet bar gra]ana i civilnih automobila.

To telo EU je navelo da je nužno hitno prelazno rešenje koje bi moglo biti utanačeno izme]u Kfora i Beograda i Prištine, a koje će nužno imati i punu podršku Euleksa.

Ambasadori i visoke diplomate evropske dvadesetsedmorice su naglasili potpunu podršku Euleksu, imajući u vidu da je posebno od strane Prištine, ali donekle i Beograda, bilo zamerki na delovanje ove misije EU na Kosovu.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво