Читај ми!

Dogovor sa Kforom

Kfor ostaje na prelazima do sredine septembra. Stefanović i Bogdanović zadovoljni ishodom razgovora sa generalom Bilerom. Sporazum neprihcatljiv za Prištinu. Srbi na barikadama propustili dva oklopna transportera Kfora. Prva grupa vojnika dodatnog bataljona Kfora sletela na prištinski aerodrom.

23.47 - Kosovska vlada ocenila da je nacrt dogovora između Kfora i srpskih zvaničnika neprihvatljiv i neostvariv na teritoriji Kosova. 

21.48 - Kfor će zadražati kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra, rezultat je dogovora komandanta Kfora Erharda Bilera i predstavnika Vlade Srbije, saopštio je Kfor.

20.27 - Razgovori dali pozitivne rezultate, rekli srpski pregovarači Srbima na barikadi u Leposaviću gde su došli posle sastanka sa komandatom Kfora.

19.50 - Završen sastanak delegacije Vlade Srbije i komande Kfora.  

19.48 - Dva oklopna transportera slovenačkog Kfora prošla su putem Kosovska Mitrovica-Zvečan-Žerovnica-Banjska prema Leposaviću.

19.34 - Iako su Stefanović i Bogdanović pozvali Srbe da kroz barikade propuste vozila Kfora kako bi dopremili namirnice do baze u Leposaviću, barikade još nisu ukinute.  

18.30 - Prvi kontingent dodatnih snaga Kfora stigao na prištinski aerodrom oko 17.30 časova, prenosi Beta.

18.14 - Predstavnici Vlade Srbije Borko Stefanović i Goran Bogdanović ušli su u bazu Kfora kod Leposavića, u koju je sleteo i helikopter te misije u kojem je, kako se pretpostavlja, komandant Erhard Biler.

15.56 - Srbi sa severa pokrajine odlučili da učine ustupak i propuste nekoliko vozila Kfora sa hranom, vodom i gorivom do baze kod Leposavića. Ivanović: Ustupak je uslov da se komandant Kfora sastane sa delegacijom Vlade Srbije.

15.15 - Američki pripadnici Kfora dozvolili su prelaz preko Jarinja vozilima do 3,5 tona koji prevoze životne namirnice na Kosovo.

15.13 - Stefanović zatražio od građana u Rudaru dopuste da Kfor "alternativnim putem" snabde svoju bazu u Leposaviću. Kfor će odneti samo hranu, vodu i gorivo i to je uslov koji je komandant Kfora postavio da bi se nastavili pregovori, rekao Stefanović.

15.14 - Hašim Tači, posle sednice vlade, izjavio da se Priština neće smiriti dok pod kontrolu ne stavi celokupnu teritoriju Kosova.  

14.47 - Stefanović: Nije bilo pune saglasnosti na sastanku u Zvečanu. Razgovori sa predstavnicima Vlade su bili teški i pomalo neprijatni, rekao predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.  

14.46 - NATO: Zategnutost na Kosovu popušta posle deset dana previranja. Prioritet ostaje očuvanje mirnog i bezbednog okruženja.

14.53 - Evropska unija predložila da na punktovima Barnjak i Jarinje istovremeno budu srpski i albanski službenici, a da Srbi uklone barikade. Plan se odnosi i na rešenje spora oko protoka roba, javlja nemačka agencija DPA.

14.38 - Posle pet sati, završeni razgovori predstavnika Vlade Srbije i predstavnika lokalne samouprave na severu Kosova. Stefanović i Bogdanović krenuli ka barikadama u Rudaru. 

Razgovori Borislava Stefanovića i Gorana Bogdanovića sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom dali pozitivne rezultate. "Pogledajte naša nasmejana lica i znaćete kakav je rezultat", rekli su Stefanović i Bogdanović okupljenim Srbima na barikadi u Leposaviću gde su došli posle sastanka.

Stefanović je Tanjugu rekao da su razgovori išli u pozitivnom smeru i da očekuje da će sutra biti postignut dogovor.

"Razgovori su bili dugi, išli su u pozitivnom smeru i sutra očekujem rezultat u tom smislu", rekao je Stefanović, ne želeći da precizira detalje razgovora.

Stefanović je još jednom pozvao građane na strpljenje i mir, dodajući da Beograd čvrsto ostaje u punom smislu posvećen dijalogu.

Srpski pregovarači su pozvali građane da nastave da propuštaju vozila Kfora i nastavili put ka Lešku i prelazu Jarinje.

U međuvremenu, Srbi su propustili dva oklopna transportera slovenačkog Kfora kako bi im omogućili snabdevanje, što je i bio Bilerov uslov da nastavi razgovore sa delegacijom Vlade Srbije.

Prvi kontigent vojnika dodatnog bataljona Kfora stigao je na aerodrom u Prištini oko 17.30.

Predstavnici Vlade Srbije ranije danas su razgovarali u Zvečanu sa lokalnim Srbima o toku pregovora sa Kforom i predstavnikom EU Robertom Kuperom. Posle petočasovnog sastanka, predstavnici Vlade su se uputili ka brikadama u Rudaru.

Stefanović je rekao da u Zvečanu nije bilo "nije bilo pune saglasnosti" i dodao da će on i Bogdanović izneti stav građanima na barikadama, što je i stav države, i da se nada da će građani tako i postupiti.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su razgovori sa predstavnicima vlade "teški i povremeno neprijatni".

Zapaljena srpska kuća u Zočištu

U selu Zočište kod Orahovca, sinoć oko 19 časova, zapaljena je kuća porodice Petrović, javio je KIM radio. Vatrogasci i pripadnici KPS policije došli su na mesto požara nakon sat vremena. Porodica Petrović je napustila kuću 1999. godne, kada je iz Zočišta otišla većina meštana.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od Euleksa i Kfora da zaštite Srbe južno od Ibra od nasilja albanskih ekstremista i osigura im ličnu i imovinsku bezbednost. Kako je navedeno, vinovnici incidenata su čak i pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU.

Odeljenje za transfuziju Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici organizovalo je na barikadama u Rudaru, dobrovoljno davanje krvi, zbog malih zaliha u mitrovačkoj bolnici.

U Rudaru, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raška, Srbi su sinoć postavili metalni krst visok sedam metara.

Eparhija raško-prizrenska, međutim, negirala je da ima bilo kakve veze za postavljanjem krsta. Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da slušaju ono što im vladika Teodosije kaže, jer on govori u ime Crkve.

Patrijarh je agenciji Tanjug rekao da niko nije pitao Crkvu da se taj krst postavi i da bi bilo normalno da on bude uklonjen.

Stefanović: Konstruktivan razgovor

Posle sinoćnjeg sastanka sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, Stefanović i Bogdanović ocenili su da je razgovor bio koristan i konstruktivan.

Bileru je prenet stav da bez rešenja krize na severu ne može biti nastavka dijaloga sa Prištinom. Predstavnici Vlade Srbije poručili su da je potrebno što pre na miran način rešiti probleme na severu pokrajine, jer oni opterećuju bezbednost i normalan život ljudi.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović izjavio je da je Hašimu Tačiju iz međunarodne zajednice sugerisano da ne može postavljati nikakve preduslove za nastavak dijaloga sa Beogradom i dodao da bi u razgovore o krizi na severu Kosova trebalo bi uključiti i Euleks.

Prištinski list Koha ditore piše da posrednik EU u dijalogu Prištine i Beograda Robert Kuper nije uspeo da ubedi vlasti u Prištini da započnu novu rundu razgovora sa Beogradom i da uspostave stanje na terenu kakvo je bilo pre 25. jula, kada je počela kriza na severu.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво