Читај ми!

Stefanović i Bogdanović ipak na Kosovu

Predstavnici Vlade Srbije Borko Stefanović i Goran Bogdanović ušli na Kosovo i razgovarali sa tamišnjim Srbima, iako im, prethodno, Kfor na kontrolnom punktu Jarinje nije dozvolio da uđu na sever Kosova. Priština preti hapšenjem. Više stotina Srba i dalje na blokadama.

Redžepi: Predstavnici Vlade srbije su ilegalno na severu Kosova. "Moguće njihovo hapšenje i proterivanje u Srbiju", rekao Redžepi Tanjugu. 

00.25 - Bogdanović i Stefanović ušli na Kosovo i razgovarali sa tamošnjim Srbima.

22.50 - Šefu pregovaračkog tima Beograda Borislavu Stefanoviću i ministru za KiM Goranu Bogdanoviću, nije dozvoljen prelaz preko punkta Jarinje.

21.55 - U izjavi za RTS, Borislav Stefanović i Goran Bogdanović pozdravili su potez Kfora da se otvore prelazi Jarinje i Brnjak i, u direktnom uključenju, izrazili uverenje da je to početak rešavanja problema na severu Kosova.

21.35 - Administrativni prelaz Jarinje otvoren je oko 21.30, potvrdio za RTS ministar Goran Bogdanović.

19.30 - Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi smatra da bi dolazak visokog zvaničnika EU Roberta Kupera u Beograd i Prištinu trebalo da ubrza razgovor dve strane, kako bi dijalog bio nastavljen što pre, a ne u septembru.

19.05 - Administrativni prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka otvoren je večeras oko 18.30, nakon što je taj punkt na putu Kosovska Mitrovica - Ribariće posetio komandant Kfora Erhard Biler.

18.21 - "Nadamo se da ćemo moći da uđemo na Kosovo", rekao Stefanović i dodao da neće koristiti alternativne pravce. Ako ne budu mogli da uđu na Kosovo vratiće se u Beograd i pokušaće da se sutra sastane sa Robertom Kuperom, dodao Stefanović. 

16.25 - Borislav Stefanović  i Goran Bogdanović uputili su se na sever Kosova iako od predstavnika Kfora nisu dobili nikakve garancije da će moći da pređu preko Jarinja ili Brnjaka, saznaje RTS.

Šef pregpvaračkog tima Srbije Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ušli su na sever Kosova i razgovarali sa tamošnjim Srbima, iako ih američki vojnici iz sastava Kfora, na punktu u Jarinju, svega nekoliko časova ranije nisu pustili da uđu na sever Kosova.

Bogdanović je u izjavi Tanjugu rekao da su on i Stefanović doputovali kasno večeras na sever Kosova i da će u toku dana razgovarati sa ljudima koji se nalaze na barikadama, ali i da očekuje i nastavak razgovora za komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Odmah posle objavljivanja vesti da su Stefanović i Bogdanović ušli na sever Kosova, kosovski ministar policije Bajram Redžepi izjavio je da su predstavnici Vlade Srbije ilegalno na severu Kosova i da je moguće njihovo hapšenje i - kako kaže - "proterivanje u Srbiju".

Zaustavljeni na Jarinju 

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nije dalo dozvolu zvaničnicima Vlade Srbije da borave na Kosovu", rekao je Tanjugu Redžepi.

Prethodno, Bogdanović i Stefenović su se na punktu Jarinje, na kojem im američki vojnici iz sastava Kfora nisu dozvolili da nstave put na sever Kosova, zadržali dvadesetak minuta.

"Vojnici su objasnili da imaju naređenje od predpostavljenih da na Kosovo i Metohiju na ovom prelazu ne puštaju visoke zvaničnike iz Srbije koji se prethodno nisu najavili i dobili odobrenje od vlasti u Prištini", rekao je Bogdanović Tanjugu.

Bogdanović i Stefanović ocenili su večeras da je otvaranje prelaza Jarinje i Brnjak, prvi korak u postizanju trajnijeg dogovora, koji bi omogućio uklanjanje barikada na putevima.

Otvaranje administrativnih prelaza je prvi korak u stvaranju jednog trajnijeg dogovora, rekao je Stefanović neposredno po dolasku na prelaz Jarinje.

Ovo rešenje je privremeno, rekao je Stefanović u uključenju za RTS sa punkta Jarinje, i naveo da će se u svakom slučaju težiti tome da se postigne dogovor da stanje bude onako kako je bilo u trajnom smislu što će istog momenta povući uklanjanje barikada.

Ranije večeras, za putnički saobraćaj, najpre je otvoren prelaz Brnjak.

Portparol Kfora Hans Diter Vihter rekao je da je prelaz Brnjak otvoren pošto se u opštini Zubin Potok poboljšalo bezbednosno stanje. Srbi su nastavili sa blokadom puteva koji vode ka administrativnim prelazima.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi smatra da bi dolazak visokog zvaničnika EU Roberta Kupera u Beograd i Prištinu trebalo da ubrza razgovor dve strane, kako bi dijalog bio nastavljen što pre, a ne u septembru.

Sprovođenje Deklaracije o Kosovu

Srbi sa severa Kosova proveli su noć na barikadi u mestu Rudare u opštini Zvečan, gde se okupio veći broj građana nego prethodnih noći. Okupljeni na barikadama zatražili su da se obmah počne sa sprovođenjem Deklaracije o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je na improvizovanoj konferenciji za novinare održanoj na barikadi, preneo zaključke Štaba za vanredne situacije četiri opštine sa severa Kosova, navodeći da se na barikadama brani Rezolucija 1244 i da je to poslednja linije odbrane te rezolucije.

"Ukoliko ovde posustanemo i dozvolimo da Kfor i takozvane kosovske institucije instaliraju carine i albansku policiju na administrativnim prelazima, bojim se da ćemo izgubiti šansu da odbranimo Rezoluciju 1244", istakao je Ristić.

Ristić je u ime Štaba i građana koji četvrti dan dežuraju na barikadama, pozvao poslanike srpskog parlamenta, državno rukovodstvo, ministre, predsednike političkih partija da dođu na barikade.

Snabdevanje severa Kosova namirnicama iz centralne Srbije potpuno je onemogućeno. Već treći dan hleb i mleko iz Raške ne stižu u Leposavić i Kosovsku Mitrovicu. Neke pekare iz Raške odlučile su da besplatno dopremaju hleb i peciva Srbima sa severa Kosova, a kako kažu, naći će načine da to i učine.

Vojnici Kfora nisu tokom noći obilazili barikade, ali su jutros stigli u oklopnim vozilima do barikada, gde su se kratko zadržali.

Reč je o pripadnicima slovenačkog kontingenta Kfora, koji su stigli sa četiri oklopna vozila i dva oklopna vozila nemačkog kontigenta Kfora. Oni su došli na 200 metara od barikada koje su Srbi postavili, ali su se ubrzo vratili nazad.

Pripadnici Kfora i Euleks policije postavili su rano jutros kontrolni punkt u selu Jagnjenica na putu Zvečan-Zubin Potok gde vrše detaljnu kontrolu vozila robe i putnika.

Na ovom putnom pravcu koji je glavna veza za Srbe između ove dve susedne opštine postavljeno je desetak vozila Euleksa i Kfora.

Na barikadi u mestu Zupče, na putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, u opštini Zubin Potok, noć je protekla mirno. Barikade, koje su postavljene na putu prema prelazu Jarinje, sinoć su pojačane.

Od jutros je blokiran i pravac između Banjske i Leposavića kod mesta Balaban.

Srbi na barikadama ističu da će tu ostati dok se situacija na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom na severu pokrajine ne vrati u stanje koje je bilo pre nego to su specijalne jedinice Kosovske policije ROSU pokušale da zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak.

Број коментара 93

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво