Читај ми!

Skupština Srbije o Kosovu

Skupština Srbije završila raspravu o deklaraciji o Kosovu i Metohiji, kojom traži zaštitu Srba u Pokrajini i poštovanje Rezolucije 1244. Prvobitni tekst promenjen, kako bi se postigla što šira podrška. Predstavnici Vlade poručili da je za krizu odgovorna vlast u Prištini, opozicija traži jasne mere za rešenje problema. Sednici prisustvuje i predsednik Boris Tadić.

00.22 - Predsednik Tadić poručio Srbima sa Kosova da su parlament, Vlada Srbije i predsednik Republike uz njih.

00.02 - Najvažnije za Srbiju je da se obezbedi mir. Naša odgovornost je i regionalna i globalna, poručio predsednik Boris Tadić, ocenivši današnju raspravu kao konstruktivnu.  

23.55 - Premijer Mirko Cvetković rekao da je prihvatljiv usaglašeni tekst Deklaracije.

21.54 - Ministar Ivica Dačić kaže da za situaciju na Kosovu nije kriva nijedna od prethodnih vlada, već albanski separatizam.

21.34 -  Odbor za Kosovo i Metohiju usvojio usaglašen predlog Deklaracije o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Od 13 prisutnih članova Odbora, njih 12 je glasalo "za", dok je jedan član Odbora iz DSS-a bio protiv.

20.15 - Za raspravu se prijavilo 43 poslanika. Obraćanje predsednika Borisa Tadića očekuje se po završetku rasprave, a pre usvajanja Deklaracije.

19.15 - Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi rekao je da neće podržati deklaraciju.

18.54 -  Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da se deklaracijom još jednom potvrđuje opredeljenost Srbije za mir, stabilnost u regionu i privrženost dijalogu.

18.33 - Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor kaže da će njegova stranka biti uzdržana prilikom glasanja, jer je tekst deklaracije nejasan, neprecizan i ne navodi mere koje bi Vlada mogla preduzeti.

18.10 - Srpska radikalna stranka podržaće deklaraciju, iako ne podržava politiku Vlade, rekao Dragan Todorović.

18.01 - Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi u saradnji sa Evropskom unijom.

17.40 - Šef poslaničkog kluba SNS-a Tomislav Nikolić pozvao vlast u Beogradu da obezbedi da Srbi sa severa Kosova mogu da prolaze kroz administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

17.16 - DSS traži promenu politike prema Kosovu, ocenjujući da sadašnja vodi ka postepenom priznanju nezavisnosti.

16.56 - LDP neće podržati deklaraciju, jer ona ne predstavlja zaokret u odnosu na dosadašnju pogrešnu politiku, kaže poslanik te stranke Zoran Ostojić.

16.21 - Lider Nove Srbije Velimir Ilić poručio da sve partije treba da podrže deklaraciju, bez obzira na greške politike Vlade. "Imaćete naš glas za Kosovo uvek, iako se ne slažemo o mnogim stvarima", rekao je Ilić.

16.09 - Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković pozvao Srbe na Kosovu da slušaju Vladu  i da samo dijalogom rešavaju krizu, a međunarodne predstavnike da "ne žmure" na događaje čije su žrtve Srbi.

Skupština Srbije na vanrednoj sednici raspravlja o Predlogu deklaracije Narodne Skupštine Republike Srbije o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji nakon jednostranih i nasilnih akata privremenih institucija samouprave u Prištini. Sednici, zakazanoj na zahtev Vlade, prisustvuje i predsednik Boris Tadić.

Otvarajući debatu, premijer Mirko Cvetković rekao je da su privremene vlasti u Prištini izazvale krizu na severu Kosova sa ciljem da isprovociraju Srbiju da prekine dijalog.

Cvetković je poručio da će, i pored toga, Beograd ostati čvrst u stavu da se problemi u pokrajini mogu rešavati isključivo na miran i demokratski način.

Premijer je istakao da ne postoje ucene pod kojima bi Vlada Srbije priznala nezavisnost Kosova i pozvao međunarodnu zajednicu, Ujedinjene nacije i Evropsku uniju, da se čvrsto pridržavaju Rezolucije 1244 i postignutih dogovora.

Kriza na Kosovu rezultat je pokušaja privremenih vlasti u Prištini da jednostranim aktima uspostave svoju državnost, ocenio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je poručio da Srbija zahteva odgovore na pitanja ko je naredio akciju specijalnih jedinica kosovske policija ROSU, da li je neko iz međunarodne zajednice znao za te planove i ako nije znao - zašto.

Jeremić je rekao da Beograd traži odgovor i na pitanje zbog čega je Euleks napustio teritoriju severnog Kosova i ostavio Srbe i nealbance bez međnarodne policijske zaštite.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da su, posle pokušaja prištinskih vlasti da preuzmu administrativne prelaze, pojačane patrole Vojske Srbije i policije.

Šutanovac je rekao da postoji komunikacija sa predstavnicima Kfora, od kojih su dobijene informacije da ni oni nisu imali saznanja o jednostranim akcijama Prištine i slanju specijalnih kosovskih snaga ROSU na sever Kosova.

Obavestivši poslanike o hronologiji događaja od 25. jula, ministar Goran Bogdanović je ocenio da je Kfor "prekoračio Rezoluciju 1244", što su Srbi na severu Kosova i Metohije protumačili kao podršku ciljevima Prištine.

To je doprinelo neredima i paljenju administrativnog prelaza Jarinje, rekao je, između ostalog, Bogdanović.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da je blokadom plasmana srpske robe u Pokrajinu prekršen CEFTA sporazum i da će Srbija arbitražom tražiti odštetu ako UNMIK kao predsedavajući ne odreaguje. 

Opozicija kritikuje vlast

Predsednik opozicione Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić zatražio je od Vlade da predloži konkretne mere za rešenje krize na severu Kosova koje bi usvojio parlament i kritikovao tekst predložene deklaracije o Kosovu.

Predlog vladine deklaracije je kritikovala i poslanička grupa Demokratske stranke Srbije, čiji je predstavnik Slobodan Samardžić upozorio da će politika vlade prema pokrajini dovesti do postepenog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović najavio je da će ta stranka podržati vladinu deklaraciju, ali je od vlasti zatražio da zahteva povlačenje misije Evropske unije iz pokrajine, jer ona, kako je naveo, pomaže stvaranju države Kosovo.

Liberalno-demokratska partija je, međutim, najavila da neće glasati za predlog deklaracije, jer se time ne menja, kako su naveli, pogrešna politika prema Kosovu.

I Nova Srbija smatra da je vladina politika prema Kosovu i Metohiji pogrešna, a njen predsednik Velimir Ilić optužio je vlast da je kriva za loše stanje Srba na Kosovu jer je prihvatila Euleks i time ugrozila povoljniju poziciju Srbije koju joj je davala Rezolucija 1244. 

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor najavio je da će ti poslanici biti uzdržani prilikom glasanja o deklaraciji, jer od nje ne vidi praktičnu korist za građane.

Stranke vladajuće koalicije najavile su podršku deklaraciji.  

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da parlament raspravom treba da potvrdi opredeljenost Srbije za mir, stabilnost u regionu, toleranciju i privrženost dijalogu.

Jedini predstavnik Albanaca sa juga Srbije, Riza Halimi rekao je da neće podržati vladin predlog deklaracije o krizi na Kosovu i Metohiji.

Za raspravu pet sati

Na početku sednice, poslanici su, većinom glasova, odbili su predlog šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragana Todorovića da rasprava o Kosovu u parlamentu traje 10 umesto pet sati, koliko je poslovnikom predviđeno.

Radikali, koji su uložili pet amandmana na ovu deklaraciju, ocenili su da su napade na Kosovu izvele privremene institucije na Kosovu uz podršku država članica NATO.

"Rat na Kosovu se samo nastavio, tamo gde je stao 1999", rekao je poslanik SRS Aleksandar Martinović.

Poslanička gupa DSS-a uložila je kao amandman svoj predlog deklaracije - O definisanju nove državne politike o Kosovu i Metohiji.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво