Читај ми!

Prelazi i dalje zatvoreni

Kfor i dalje ne dozvoljava prolaz vozila na punktovima Brnjak i Jarinje. Na severu Pokrajine prve nestašice robe iz Srbije. Sa Jarinja vraćena Misija Uneska koja je krenula na Kosovo. Srbi pojačavaju barikde i ostaju na njima do jutra.

23.22 - Srbi u mestu Rudare kod Zvečana ostaju na blokadama do jutra, rekao načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković dodavši da se "blokade pojačavaju" i da je sada na barikadama oko 50O ljudi.

23.04 - Situacija na severu Kosova je mirna, ali još ima potencijala za nasilje, izjavio portparol Kfora Hans Vihter za radio Slobodna Evropa i najavio za sledeću nedelju političke razgovore na visokom nivou. "Moramo da utvrdimo da li je potrebno da se upotrebi nasilje da bi se očistio put", rekao je Vihter.

20.37 - Nemačko Ministarstvo inostranih poslova upozorilo svoje garđane da, zbog najnovije situacije na severu Kosova, bez preke potrebe tamo ne putuju.

19.08 - Rukovodstvo četiri srpske opštine na severu Kosova zatražila od vlasti Srbije i međunarodne zajednice hitno rešavanje krize i povlačenje sa dužnosti onih koji su doprineli eskalaciji krize. Situacija "poprima dramatične razmere", navedeno u saopštenju.

17.11 - Nekoliko desetina Srba sa simboličnim žutim trakama oko ruku okupilo se na punktu Jarinje. "Žuta traka je alarm za uslove u kojima živimo poslednjih dana", rekao je Radomir Bogdanović iz Leposavića.

15.40 - Pripadnici Kfora došli oko 15 sati do barikada u Rudaru, ali su se posle desetak minita vratili nazad. To je drugi put od jutros da Kfor dolazi i vraća se iz Rudara.

15.28 - Srbi na barikadama u Rudaru doneli televizore na kojima prate vaterpolo utakmicu reprezentacija Srbije i Italije i sednicu Skupštine Srbije.

13.50 - Pripadnici Kfora na Jarinju nisu pustili Misiju Uneska da prođe na Kosovo. Oni pokušavaju da na Kosovo uđu alternativnim pravcem.

12.39 - Euleks poštuje Ustav i zakone Kosova i podržava uspostavljanje carinske kontrole, rekao šef misije EU Gzavije de Marnak, i dodao da su napadi na Kfor i Euleks neprihvatljivi i da se nikakav oblik nasilja neće tolerisati.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni. Punktove obezbeđuju američke i francuske jedinice Kfora, koje apsolutno kontrolišu prelaze i ne dozvoljavaju prolaz vozila.

Zbog blokade prelaza, na severu Kosova i Metohije počele su da se osećaju prve nestašice robe iz Srbije i poskupljenja na pijaci. U prodavnicama u Kosovskoj Mitrovici manje je hleba, mleka i mlečnih proizvoda.

Roba, koja je do petka dopremljena u taj deo Kosova, brzo nestaje. To je dovelo do skoka cena na pijaci u severnom delu Mitrovice. Nestašice pojedinih proizvoda primećene su i u Lešku i Leposaviću.

Građani brinu zbog moguće nestašice lekova i kiseonika za bolesnike u zdravstvenim ustanovama, koji se dopremaju iz Beograda.

Na barikadi u mestu Rudare, u opštini Zvečan, oko 300 lokalnih Srba i dalje fizički štiti barikadu. Među njima su čelnici opština sa severa, državni sekretar Oliver Ivanović i načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radrenko Nedeljković.

Ivanović je rekao da se nada da je Kfor dovoljno razuman i da u Briselu u centru postoje pametni ljudi koji će shvatiti da na miran narod ne mogu naoružani tenkovima.

"Ovaj narod sasvim sigurno neće nikoga provocirati, oni sede i na taj način pružaju pasivan otpor, ali isto tako niko nas neće pomeriti sa idejom da na gejtove dovede Albance, jer to mi doživljavamo kao dovođenje spcijalnih jedinica, a onda je naša bezbednost apsolutno ugrožena", naveo je Ivanović.

Jedinice Kfora, obišle su nekoliko puta barikade i vratile se ka Kosovskoj Mitrovici.

Švajcarski dnevnik "Biler tagblat" piše da je jedan vod švajcarskog kontigenta Kfora upućen na sever Kosova radi eventualnog uklanjanja barikada koje su postavili kosovski Srbi. Petnaest vojnika je danas pristiglo u kamp Kfora u Novom Selu, rekao je portparol švajcarskog kontigenta Fransoa Firer za švajcarski list.

"Oni čekaju na zeleno svetlo.Kada treba da počne uklanjanje blokada za sada je još nejasno, ali se zna da se radi o barikadama u Zubinom potoku i mestu Rudare", piše list.

"Kfor često traži švajcarske vojnike za specijalne zadatke, a među njima ima puno vozača bagera, koji se pretežno koriste za uklanjanja teških predmeta", navodi "Biler tagblat".

Kuper dolazi u Srbiju

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić potvrdila da će posrednik EU Robert Kuper početkom iduće nedelje posetiti Beograd i Prištinu s porukom da je dijalog jedino rešenje za trenutnu situaciju na Kosovu.

Zvaničnik Saveta EU koji je želeo da ostane anoniman rekao je Tanjugu da će Kuper u Beograd doputovati "najverovatnije u ponedeljak", ali ni on nije mogao izneti bilo kakve druge detalje, rekavši da je poseta još uvek u fazi razrade.

Američki vojnici zadržali su, oko ponoći, na Jarinju više od pola sata šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića, koji su pošli u Beograd zbog vanredne sednice Skupštine Srbije o krizi na severu Kosova.

Stefanović je ponašanje američkih vojnika označio kao zastrašujuće. "Ovako nešto verovatno ni u Iraku ne postoji, a mi nismo neprijatelji Kforu i država Srbija ne stoji iza ekstremista i huligana", rekao je Stefanović za RTS.

Goran Bogdanović je ocenio da to ne služi na čast Kforu i da će se takav tretman odraziti na odnos prema međunarodnim snagama.

Bogdanović i Stefanović su rekli da će da trpe i takvo poniženje ako je to za dobrobit građana i poručili Srbima na severu Kosova da će se, po završetku današnjeg zasedanja Skupštine, vratiti da nastave da se bore na miran način.

Jedinice Kfora povukle su se sinoć, nešto posle 20 časova, sa prelaza Rudare, posle višečasovnih razgovora šefa pregovaračkog tima Beograda sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Biler je, posle tih razgovora, izjavio da je poslednji put odlučio da povuče pripadnike Kfora a da ne upotrebi silu, za šta ima ovlašćenje. Kako je rekao, to učinio u korist građana Zvečana, ali da to ne menja ništa na njegovoj odlučnosti da deluje protiv ekstremista.

Stefanović je sinoć podsetio da je komandant Kfora jasno poručio da "neće napraviti ustupak" i da će za prolazak sledećeg konvoja Kfora njihovi vojnici razbiti srpske barikade.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво