Читај ми!

Bez dogovora Beograda i Kfora

Administrativne prelaze Brnjak i Jarinje do daljnjeg će kontrolisati Kfor, rekao komandant Biler posle sastanka sa predstavnicima Vlade. Stefanović: Ishod razgovora loš, Kfor izlazi iz okvira rezolucije 1244. Nastavak pregovora sutra. NATO proglasio Barnjak i Jarinje zabranjenim vojnim zonama.

00.20 - Ketrin Ešton osudila je upotrebu sile, pozvala na nastavak dijaloga i najavila skori dolazak posrednika Roberta Kupera u region.

23.30 - "Blokiraćemo sve putne pravce na severu, u trajanju od 24 časa. Ukoliko pokušaju da razbiju blokade, mi ćemo svojim telima štititi barikade", rekao predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

19.21 - NATO proglasio Brnjak i Jarinje zabranjenim vojnim zonama. U slučaje potrebe - upotreba bojeve municije.

18.42 - Stefanović: Ishod teških razgovora loš, nastavljamo sutra. Kfor izlazi iz okvira Rezolucije 1244. Neko iz međunarodne zajednice pokušava da podrži odluke Prištine.

18.32 - Šefovi nemačke i britanske diplomatije Gvido Vestervele i Vilijam Hejg izjavili da su duboko zabrinuti zbog nasilja na Kosovu, pozvali su na nastavak dijaloga, ali i na "poštovanje teritorijalne celovitosti Kosova".

17.29 - Kfor ostaje na prelazima Jarinje i Brnjak. Sastanak predstavnika Vlade Srbije i komandanta Kfora završen je posle četiri sata.   

16.26 - Srpski proizvodi ne ulaze na Kosovo, čak ni preko prelaza na severu, tvrdi kosovska carina.  

15.45 - Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da će biti pokrenuta istraga u vezi sa paljenjem prelaza Jarinje na severu Kosova.

15.43 - Vlada Srbije usvojila je zaključak da se pojača komunikacija MUP Srbije i Euleksa i Vojske Srbije i NATO-a na Kosovu.

15.19 - Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom obavezuje kosovsku vladu da ostvari ustavnu vlast na celoj teritoriji zemlje. Pokret Samoopredeljenje zatražio uvođenje vanrednog stanja.

15.00 - Kosovski premijer Hašim Tači poručio je na vanrednoj sednici kosovskog parlamenta, da će "po svaku cenu" na severu Kosova i Metohije biti uspostavljen red i zakon.

Kfor kontroliše prelaze Brnjak i Jarinje i ostaće tu sve dok bude potrebno, rekao je komandant Erhard Biler posle pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije, Borkom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem u Zubinom Potoku.

Biler je rekao da odgovorni za ubistvo policajca ROSU i za paljenje prelaza Jarinje moraju odgovarati. Prema njegovim rečima, pripadnika ROSU nema ni na Jarinju ni na Brnjaku.

Šef pregovaračkog tima Borko Stefanović rekao je za RTS da je ishod razgovora loš. "Nismo uspeli da se pomerimo sa pozicije na kojima smo bili do sada, pošto je Kfor potvrdio da ima nalog da izvrši komande iz Prištine, što znači postavljanje carine Kosova", rekao je Stefanović.

"Apelovali smo na Kfor, kao jedinog sagovornika uz Euleks, da se ovaj problem reši. Tražimo od međunarodne zajednice da se situacija vrati na onu kakva je bila ranije", rekao je Stefanović naglasivši da je važno da građani ostanu mirni i da se ne sukobljavaju sa Kforom.

"Šanse za pozitivan ishod su male, naročito nakon jučerašnjeg paljenja prelaza. Nismo dovoljno blizu nalaženja rešenja za administrativne prelaze", izjavio je Stefanović i dodao da je ceo državni vrh angažovan u rešavanju ove krize.

"Neprihvatljivo je da Kfor bude instrumentalizovan od strane vlade u Prištini i da pokuša nasilno da instalira 'suverenitet države Kosovo'", istakao je Stefanović i dodao da ovakve odluke bacaju senku na pregovarački proces, i stvaraju situaciju u kojoj je "nemoguće naći sistemsko rešenje".

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović je rekao da delegacija želi da pronađe mirno rešenje i da se nada da će na sutrašnjem sastanku biti postignut dogovor.

Bogdanović je apelovao na predstavnike Kfora i Euleksa i privremene kosovske institucije da ozbiljno shvate incidente koji su se prethodnog dana dešavali na jugu Kosova i Metohije i da osude napade na Srbe.

Mirna situacija na prelazima

Situacija na prelazima je mirna. Vojnici Kfora kontrolišu saobraćaj. Međutim, barikade koje su Srbi postavili u selu Zupče, na magistralnom putu koji vodi od Mitrovice ka prelazu Brnjak, nisu uklonjene, iako su američki vojnici iz sastava Kfora tražili od meštana Zupča da omoguće slobodu kretanja.

Prelaz Jarinje je otvoren samo za prolaz automobila, pošto, zbog štete koja je naneta paljenjem, veća vozila ne mogu da prolaze. Privatni automobili se puštaju da prođu, ali samo na sopstvenu odgovornost.

Po preuzimanju kontrole nad punktovima, Kfor je nastavio da razmešta trupe na severu Kosova.

Glavni gradski most na Ibru koji razvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice ponovo je otvoren za saobraćaj i pešake, nakon što su ga u sredu uveče zatvorili pripadnici Euleksa i Kfora.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je, agenciji Beta, rekao da se na prelazu Brnjak nalaze jake snage Kfora, 11 pripadnika pogranične Policije Kosova, kao i četiri carinika albanske nacionalnosti.

Carinici ne kontrolišu vozila, ali jesu na tom punktu "što je za Srbe neprihvatljivo", rekao je Ristić. Srbi su, zbog toga, blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće u selu Zupče.

Prelaz demoliran i zapaljen

Grupa od oko 50 mladića, sa fantomkama na glavama, napala je sinoć oko 19 sati prelaz Jarinje, demolirala ga i zapalila. Oni su došli iz pravca Kosovske Mitrovice, zatražili od okupljenih da se udalje od punkta, a potom počeli da ga ruše i pale objekat na prelazu.

Posle bačenog molotovljevog koktela, bager sa obližnjih barikada nastavio je da ruši kućice na prelazu. Potom se čula i rafalna paljba, za koju se pretpostavlja da su je otvorili pripadnici Kfora na koje su izgrednici bacili molotovljev koktel.

Još nije utvrđeno ko stoji iza vandalskog napada na Jarinje. Vlasti Srbije, na najeksplicitniji način, odbacile su optužbe Prištine da je taj incident inspirisan iz Beograda.

Kriza na severu Kosova i Metohije izazvana je nenajavljenom akcijom specijalne jedinice Kosovske policije ROSU u noći između ponedeljka i utorka, čiji je cilj bilo zaposedanje prelaza Brnjak i Jarinje koje su do tada kontrolisali policajci srpske nacionalnosti.

Lokalni Srbi odgovorili protestima i blokadom puteva, a predstavnici Vlade Srbije, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, već treći dan gotovo neprekidno pregovaraju sa komandantom Kfora.

Privremene kosovske vlasti pokušaj razmeštanja specijalaca na administrativnim prelazima pravdaju željom da sprovedu embargo na uvoz robe iz Srbije i obezbede funkcionisanje kosovskih institucija na čitavoj teritoriji pokrajine.

Број коментара 112

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво